Ar bulvės iš tiesų nesveikas maistas? Tiesa yra ta, kad jos yra skanios, nebrangios ir universalios šakninės daržovės, maistingas priedas prie pagrindinio patiekalo. Bulvių vartojimas apipintais įvairiausiais mitas. Tačiau laikas išsiaiškinti tiesą!

 

"bulvės"

5 priežastys, kodėl negalima atsisakyti bulvių:

 
  • Bulvės nestorina. Tikriausiai neigiamą reputaciją bulvės gavo, nes yra krakmolingos, neva suteikia tik tuščių kalorijų ir tukina. Sunku patikėti, kad šios šakninės daržovės gali kaip tik padėti sulieknėti. Bent jau taip teigiama Kalifornijos universitete atliktame tyrimo išvadose. Mokslininkai stebėjo grupę savanorių, kurie laikėsi sumažinto kaloringumo dietos ir vartojo bulvių 12 savaičių. Dalyviai buvo suskirstyti į tris grupes ir kiekvieno iš jų dietoje buvo nuo 5 iki 7 bulvių porcijų per savaitę. Visos trys grupės numetė svorio, nes norint sulieknėti svarbiausiai sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį, o ne išbraukti tam tikrą produktą iš valgiaraščio.
 
  • Suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą. Vidutinio dydžio bulvė turi tik 110 kalorijų ir jokių riebalų ir gali padėti jaustis sotesniems ilgesnį laiką negu vartojant kitus angliavandenių produktus. Bulvės nuo kitų angliavandenių skiriasi ir tuo, kad jose yra apie 2 g sočiųjų skaidulų ir apie 3 g baltymų. Buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad virtos bulvės turi didžiausią sotumo indeksą iš visų maisto produktų. Jos suteikia du kartus daugiau sotumo negu pilno grūdo duona, žuvis, mėsos kepsnys, daržovės ir vaisiai.
 
  • Turi daugiau kalio nei bananai. Vidutinio dydžio bulvė su lupena turi daugiau kalio (620 mg) negu bananai, todėl jų rekomenduojama daugiau valgyti, kai mityboje trūksta šio mikroelemento. Kalis svarbus kontroliuojant kraujo spaudimą, nes sumažina neigiamą natrio poveikį organizmui. Kalis taip pat yra gyvybiškai svarbus, perduodant nervų impulsus arba signalus ir reguliuoja raumenų susitraukimus. Vidutiniam suaugusiam žmogui reikia apie 4700 mg kalio kiekvieną dieną, tad reguliariai valgant bulves gaunama visa rekomenduojama dienos norma.
 
  • Turi beveik pusę dienos rekomenduojamos vitamino C dozės. Pagalvojus apie vitaminą C, prisimenamos citrinos, apelsinai ir kiti citrusiniai vaisiai. Tačiau bulvės taip pat yra geras šio vitamino šaltinis. Vidutinio dydžio bulvėje yra apie 45 % rekomenduojamos vitamino C dienos normos. Tai daugiau vitamino C negu vidutinio dydžio pomidore! Mokslininkai mano, kad vitaminas C padeda mažinti ląstelių pažeidimus organizme. Be to, jis reikalingas kolageno susidarymui, būtino skaisčiai ir sveikai spindinčiai odai.
 
  • Geležies šaltinis. Bulvės nėra svarbiausias geležies šaltinis, tačiau jose yra 6 % rekomenduojamos šio mikroelemento dienos normos. Tai geros žinios vegetarams ir tiems, kurie negauna pakankamai geležies iš mėsos. Geležis yra būtina, nes padeda išnešioti deguonį po organizmą ir yra svarbi ląstelių funkcijoms visame organizme.
 

Keptos bulvės su grybais

 
  • 8 bulvės
  • 400 g šviežių grybų
  • Svogūnas
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Laiškinių svogūnų puošti
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Grybus nuplauti ir išvirti pasūdytame vandenyje. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti svogūnų žiedus. Kai svogūnai šiek tiek parus, sudėti nusausintus grybus ir pakepinti. Bulves nuskusti, nuplauti, supjaustyti ir atskirai nuo grybų apkepinti iš abiejų pusių. Paskaninti druska ir pipirais. Paskui sumaišyti su keptais grybais. Viršų pabarstyti smulkintais svogūnų laiškais.

 

4 žmonėms

100 g apie 82 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

 

Bulvių salotos

 
  • 6 bulvės
  • Saliero stiebas
  • 100 g svogūnų laiškų
  • 100 g petražolių
  • 3 šaukštai liesos varškės
  • 2 šaukštai liesos grietinės
  • 0,5 šaukštelio citrinų sulčių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, kalendrų ir garstyčių pagal skonį
 

Gaminimas

 

Bulves išvirti su lupenomis pasūdytame vandenyje, smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su smulkintais salieru, svogūnų laiškais,  petražolėmis ir prieskoniais. Atskirai sumaišyti varškę, grietinę su citrinų sultimis. Prieš patiekiant ant stalo, bulves sumaišyti su varškės padažu.

 

6 žmonėms

100 g apie 68 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

 

Bulvių ir moliūgų apkepas

 
  • 800 g bulvių
  • 450 g moliūgų
  • 720 ml 20 % riebumo grietinėlės
  • Skiltelė česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, čiobrelių ir muskatų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Į puodą supilti grietinėlę, smulkintą česnaką, čiobrelius, pipirus ir užvirus, dar pavirti 3 minutes. Nukelti nuo ugnies, paskaninti druska ir muskatais. Bulves ir moliūgus nulupti ir supjaustyti griežinėliais. Tada į riebalais išteptą kepimo indą sluoksniai dėti bulves ir moliūgus, viršų užlieti grietinėle su prieskoniais. Indą uždengti folija ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 25 minutes. Tada nuimti foliją ir kepti dar 40 – 50 minučių, kol taps gražiai auksinės spalvos. Tada ištraukti iš orkaitės ir palikti pastovėti 10 minučių.

 

8 žmonėms

100 g apie 113 kcal

Paruošimo laikas: 75 min

Spausdinti