Nuostabiai sultingos ir saldžios vynuogės, ko gero, nuo senovės graikų laikų laikomos dievų dovana. Jos mėgstamos ne tiek dėl naudingų savybių, tiek dėl puikaus skonio, o ruduo yra geriausias laikas rinkti vynuogių derlių ir mėgautis įvairiais patiekalais ir nealkoholiniais gėrimais iš vynuogių. Tad laikas daugiau sužinoti apie šias skanias uogas ir galbūt net išbandyti naują receptą su jomis!

 

vynuoges

5 įdomūs faktai apie vynuoges:

 

  • Vynuogė yra gana nepretenzingas augalas ir kai kurios jų veislės auga net Lietuvoje. Vynmedžiams svarbu tik tai, kad būtų pakankamai vandens ir saulės spindulių. Tačiau geriausiai auga ir veda vaisius augalas šilto klimato kraštuose. Beje, vynuogės žmonijai žinomos labai seniai: rasti istoriniai šaltiniai liudija, kad jos buvo auginamos net ir senovės Egipto faraonų laikais.

 

  • Vynuogės yra labai turtingos sudėties. Uogose yra vitaminų B, C ir PP, mineralinių medžiagų – cinko, vario, geležies, folio rūgšties, taip pat beta karoteno ir vertingų aminorūgščių. Nenuostabu, kad vynuogių sultys suteikia energijos, stiprina imuninę sistemą ir kraujagyslių sieneles, turi antibakterinį ir atsikosėjimą skatinantį poveikį, todėl jų vartoti rekomenduojama, sergant bronchine astma, bronchitu, pleuritu ir plaučių uždegimu. Vis dėlto stebina dar vienas faktas: žinovai vienbalsiai teigia, kad tamsios vynuogės yra daug naudingesnės sveikatai nei šviesios.

 

  • Specialistai rekomenduoja vynuoges valgyti su žievele, nes tai naudingiausia uogų dalis. Šis produktas rekomenduoja tiems, kurie kenčia nuo kepenų ligų, nes jis turi stiprų choleretinį poveikį. Tačiau sergantieji diabetu šias uogas turėtų vartoti labai atsargiai, nes jos glikemijos indeksas yra labai aukštas.

 

  • Vynuogės plačiai naudojamos ne tik kulinarijoje ir vyndarystėje, bet ir medicinoje ir kosmetologijoje. Yra kosmetikos prekių ženklų, kurie šio produkto ekstraktus ir aliejus pavertė pagrindiniais daugelio kremų ir serumų ingredientais. Taip yra todėl, kad šie ingredientai pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis ir atstato odos švytėjimą ir jaunystę.

 

  • Kai kuriose Europos šalyse yra tradicija paskutinę metų dieną suvalgyti 12 vynuogių ir sugalvoti 12 norų. Geriausia suvalgyti šias vynuoges, laikrodžiui mušant 12 valandą. Tikima, kad tada norai būtinai taps realybe!

 

Pyragas su varške ir vynuogėmis

 

  • 400 g varškės
  • 300 g vynuogių
  • 180 g miltų
  • 5 šaukštai cukraus
  • 120 g sviesto
  • 100 g grietinės
  • Šaukštas manų kruopų
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • Kiaušinio trynys
  • 20 g graikinių riešutų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 15 g vanilinio cukraus

 

Gaminimas

 

Paruošti tešlą. Šaltą sviestą sukapoti ir sumaišyti su miltais, įdėti 2 šaukštus cukraus, vanilinio cukraus, druskos, kepimo miltelių, kiaušinio trynį ir išmaišyti. Įdėti grietinės ir išminkyti tešlą. Iš tešlos suformuoti rutulį, suvynioti į maistinę plėvelę ir palikti 10 – 15 min. Po to iš tešlos iškočioti apskritimą ir padėti jį į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi.

 

Paruošti įdarą. Varškę sutrinti, suberti likusį cukrų ir manų kruopas. Išmaišyti. Gautą įdarą tolygiai paskleisti ant pyrago pagrindo, paliekant 3 – 4 cm pločio kraštus. Ant varškės uždėti vynuogių ir riešutų. Tešlos kraštus užlenkti link centro. Pyragą kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃, apie 20 – 25 min., kol tešla įgaus gražų auksinį atspalvį.

 

8 porcijų

100 g apie 253 kcal

Ruošti: 1 val. 20 min.

 

Spausdinti