4 Velykų užkandžiai ir karšti patiekalai
2015-04-03 11:39Vis dar dvejojate, ką patiekti ant šventinio Velykų stalo? Švęskite pavasario, atgimstančios gamtos, linksmybių dieną vaišindamiesi įdarytais kiaušiniais, kurie atrodo lyg ką tik iš kiaušinio išsiritę viščiukai arba yra žalios spalvos kaip ką tik pradėjusi želti žolė, sultingu keptu kiaulienos kumpiu arba orkaitėje kepta ėriuko šlaunimi su juodosiomis ir žaliosiomis alyvuogėmis. Sodrų ir pikantišką skonį tikrai įvertins šeimos nariai ir svečiai.
Įdaryti kiaušiniai – viščiukai
- 6 kiaušiniai
- 22 g parmezano
- 1 – 2 šaukštai majonezo
- Šaukštelis Dižono garstyčių
- 6 mažų morkyčių
- 12 kaparėlių arba marinuotas agurkėlis
- Maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
- Salotų lapų puošti
Gaminimas
Kietai virtų kiaušinių apačią nupjauti, kad būtų plokščia ir kiaušiniai stovėtų lėkštėje. Tada nupjauti kiaušinių viršūnėlę (maždaug trečdalį viso kiaušinio). Išimti trynius, sutrinti su šakute, sumaišyti su tarkuotu sūriu, majonezu, garstyčiomis, pipirais. Baltymų kraštus išpjaustyti zigzagu ir į vidų prikimšti įdaro. Uždaryti kiaušinių viršūnėlėmis. Vietoj akių įspausti po mažą marinuoto agurkėlio kvadratėlį arba kaparėlį. Iš morkos galiuko padaryti snapus ir jį taip pat įspausti į kiaušinio trynius. Patiekti lėkštėje išklotoje šviežiais salotų lapais su mažomis morkytėmis.
100 g apie 145 kcal
Paruošimo laikas: apie 25 min
6 porcijos
Žali įdaryti kiaušiniai su avokadu
- 6 kiaušiniai
- Avokadas
- 60 g raudonųjų ikrų
- 2 šaukštai majonezo
- Šaukštas citrinų sulčių
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų, krapų pagal skonį
Gaminimas
Kietai virtus kiaušinius nulupti, perpjauti per pusę ir išimti trynius. Krapus susmulkinti. Avokadą nulupti, išskobti minkštimą ir sutrinti su citrinų sultimis. Tada sudėti kiaušinių trynius, krapus ir viską sutrinti. Po to įdėti majonezo, pipirų, druskos ir sumaišyti. Baltymų puseles prikimšti įdaro ir viršų papuošti raudonaisiais ikrais. Šiuos kiaušinius rekomenduojama gaminti iš karto prieš valgymą, nes avokadas pastovėjęs pajuoduoja.
100 g apie 196 kcal
Paruošimo laikas: apie 25 min
6 porcijos
Velykinis keptas kumpis
- 3 kg rūkyto kiaulienos kumpio
- 3 šaukštai medaus
- 60 g rudojo cukraus
- 100 g sviesto
Gaminimas
Kambario temperatūros, suminkštintą sviestą ištrinti su medumi ir ruduoju cukrumi. Kiaulienos kumpį padėti ant grotelių ir tolygiai ištepti sviesto, medaus ir cukraus mase. Kumpį suvynioti į foliją. Į kepimo skardą įpilti šiek tiek vandens, kad mėsa nebūtų per sausa. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie valandą. Paskui išvynioti iš folijos, supjaustyti griežinėliais ir patiekti šiltą.
100 g apie 365 kcal
Paruošimo laikas: apie 1 val. 30 min
8 – 9 porcijos
Kepta ėriuko šlaunis su alyvuogėmis ir keptomis bulvėmis
- 2 kg ėriuko šlaunies su kaulu
- 10 skiltelių česnako
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- 360 ml sauso, baltojo vyno
- 0,9 l vištienos sultinio
- 4 šakelės rozmarinų
- 200 g juodųjų alyvuogių
- 100 g žaliųjų alyvuogių
- 0,5 kg nedidelių bulvių
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Ėriuko šlaunyje įpjauti 10 vietų. Į kiekvieną įpjovą įstatyti po česnako skiltelę. Mėsą ištrinti druska ir pipirais. Špižiniame puode arba kepimo skardoje įkaitinti aliejų ir iš abiejų pusių apkepinti ėriuko šlaunį, kol gražiai apskrus (apie 5 minutes iš kiekvienos pusės). Nukelti nuo ugnies ir supilti vyną. Vėl užkelti ant ugnies ir minutę pakaitinti. Supilti sultinį, įdėti rozmarinų ir užvirti. Tada uždengti dangčiu ir troškinti orkaitėje, įkaitintoje iki 150 laipsnių, apie 4 valandas. Paskui sudėti nuskustų bulvių puseles, alyvuoges ir toliau troškinti apie 35 – 40 minučių. Tada bulves išimti ir nuvarvinti riebalų perteklių. Nuo viršaus nugriebti riebalus. Mėsą vėl kišti į orkaitę ir kepti vidutinio karštumo orkaitėje 5 – 6 minutes arba, kol skysčio lieka pusė. Šiuo skysčiu apšlakstyti ėriuko šlaunį.
100 g apie 198 kcal
Paruošimo laikas: apie 6 val.
8 porcijos