Vitaminingos spanguolės skinamos rudenį aukštapelkėse ant kiminų ir kupstų, kai uogos būna gražiai paraudusios. Pagal lietuvių tradicijas spanguolės ir iš jų verdamas kisielius yra neatsiejama šv. Kalėdų vaišių dalis. Tačiau jų vartoti reikėtų dažniau nei kartą per metus. Jose apstu naudingų medžiagų, kurios stiprina kraujagysles ir padeda palaikyti širdį sveiką. Jos gerina šlapimo takų veiklą ir aprūpina organizmą vitaminais ir mineralais. Kai kuriuose šaltiniuose net teigiama, kad reguliarus spanguolių vartojimas sumažina piktybinių auglių atsiradimo riziką.

 

Spanguolės vertingos šviežios ir džiovintos. Patiekalams jos suteikia išskirtinio skonio ir praturtina vitaminais. Šaldiklyje spanguoles galima laikyti iki kito rudens – jų vertingosios savybės niekur nedings. Spanguolių lotyniškas pavadinimas yra Vaccinium oxycoccos L. Antrasis pavadinimo žodis sudarytas iš dviejų graikų kilmės žodžių: oxys, kuris reiškia rūgštumą ir kokkos, kuris reiškia kamuolį. Iš tiesų jos labai primena mažus, raudonus kamuoliukus…

 

Spanguolių ir obuolių pyragas

spanguoles

  • 340 g miltų
  • 60 g margarino
  • 125 g sviesto
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 2 šaukštai šalto vandens

Įdarui:

  • 600 g obuolių
  • 200 g spanguolių
  • 75 g razinų
  • Kiaušinis
  • 15 g sviesto
  • 140 g (+ 3 šaukštai) cukraus
  • 2 šaukštai miltų
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Iš miltų, atšaldyto sviesto, margarino, ledinio vandens ir druskos išminkyti tešlą. Padalinti į dvi dalis (1/3 ir 2/3) ir padėti į šaldytuvą, kad atšaltų.

 

Nuluptus ir susmulkintus obuolius, sviestą, 3 šaukštus sviesto ir druską sumaišyti ir pakepinti apie 10 minučių ant lėtos ugnies, kol obuoliai suminkštės. Sutrinti šakute. Padidinti ugnį ir kaitinti, kol išgaruos skystis ir gausis piurė konsistencijos masė. Atvėsinti. Spanguoles sumaišyti su razinomis, miltais, cukrumi, vanilės ekstraktu ir druska.

 

Didesniąją tešlos dalį sudėti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą skardą. Suformuoti kraštus. Ant tešlos tolygiai paskleisti obuolių masę, o ant viršaus – spanguolių. Ant viršaus iš likusios tešlos padaryti juosteles ir išdėlioti ant pyrago kaip groteles. Patepti plaktu kiaušiniu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, 55 – 60 minučių, kol įdaras pradės burbuliuoti.

 

100 g apie 232 kcal

Paruošimo laikas: 1 val. 40 min

8 – 10 porcijų

 

Spanguolių pyragas su graikiniais riešutais

 
  • 250 g spanguolių
  • 60 g graikinių riešutų
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g sviesto
  • 120 g miltų
  • 200 g cukraus
  • Šaukštelis migdolų ekstrakto
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Miltus, cukrų ir druską sumaišyti su spanguolėmis ir skaldytais riešutais. Supilti tirpintą sviestą, plaktus kiaušinius ir migdolų ekstraktą. Tešlą sudėti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą indą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 40 minučių. Ar pyragas jau iškepė galima patikrinti mediniu pagaliuku. Jeigu ištraukus bus sausas, pyragas jau iškepęs. Rekomenduojama patiekti su ledais arba plakta grietinėle.

 

100 g apie 284 kcal

Paruošimo laikas: 1 val. 10 min

8 – 10 porcijų

Spausdinti