Kad vazose nevystų gėlės

 

Įspūdingos puokštės ar keli kuklūs žiedeliai vazoje turėtų džiuginti mažiausiai savaitę. Deja, dažnai jau po kelių dienų rožės, frezijos, eustomos ir net ištvermingosios tulpės nulenkia galveles. Pasak floristų, tai, kiek laiko išsilaikys skintos gėlės, priklauso nuo jų rūšies, šviežumo ir, žinoma, priežiūros. Pirmųjų dviejų aplinkybių kontroliuoti nepavyks, tačiau tinkamai prižiūrėti gali kiekvienas.

 

Pasiruošimas Beautiful,Bouquet,Of,Flowers,For,A,Gift.,Present,On,The

 

Turbūt ne kartą floristikos salone teko pasilenkus stebeilytis į gėlių žiedus stengiantis įžiūrėti, ar šios iš tiesų nuskintos dar tos pačios dienos rytą, kaip tikina pardavėjai. Deja, patikrinti skintų gėlių šviežumą nėra paprasta. Lieka pasikliauti akimis ir apžiūrėti ne tik patį žiedą, bet ir kotą, lapelius. Jeigu žiedlapiai nesuglebę, neparudavę, lapai atrodo tvirti, o kotelis nupjautas įstrižai, neparudavęs, neapdžiūvęs, galima viltis, jog tokia skinta gėlė išsilaikys ilgiau nei kelias dienas. Gabenant puokštes iš pardavimo vietos į namus, svarbu jas pridengti popieriumi, nesuspausti ir, jeigu kelionė ilgesnė nei 30 min., periodiškai sudrėkinti kotus. Parsinešus puokštę į namus, ją būtina išvynioti tiek iš apsauginio, tiek puošnaus popieriaus. Tuomet patrumpinti kotelius įstrižu pjūviu ir įmerkti į didesnį vandens kiekį, pavyzdžiui, kriauklę. Palaikyti tokioje „pasiruošimo vonelėje“ gėles apie 20 min. Geriausiai augalai laikysis, jeigu puokštė bus išardyta, o tarp kotelių liks tarpai. Suspaustos skintos gėlės pradeda greičiau pūti, ypač tuomet, kai augalai skirtingų rūšių. Prieš merkiant nuo gėlių kotų verta pašalinti tuos lapus, kurie liesis su vandeniu. Tai svarbu, nes būtent lapai vandenyje pradeda pūti. Puvimo procese dalyvauja bakterijos, kurios galiausiai užkemša gėlių stiebus ir jie negauna vandens. Tuomet gėlės pradeda vysti ir skleisti nemalonų kvapą. Jeigu kurie nors žiedeliai puokštėje apvyto, verta pamerkti į vandenį iki pat žiedų ir palikti kelioms valandoms. Vandenį keisti ir kotelius trumpinti kasdien, tačiau galima ir kas antrą dieną. Tiesiog svarbu išlaikyti kuo švaresnį.

 

Svarbios detalės

 

Skintos gėlės – laikinas grožis, tad persistengti mėginant išlaikyti jas kuo ilgiau gal ir neverta. Juk turi kelti malonių emocijų, o ne papildomo streso. Visgi naudinga pasinaudoti floristų žiniomis ir patarimais:

 
  •  Pilti tinkamą vandenį. Įprasta gėles merkti į vandenį iš čiaupo. Iš tiesų šviežiems augalams to visiškai pakanka. Visgi floristai sako, kad kuo vanduo minkštesnis, tuo ilgiau puokštės išliks gaivios. Jeigu yra galimybė, rekomenduojama gėles merkti į surinktą lietaus vandenį. Žinoma, kaskart gavus puokštę melstis, kad pradėtų lyti, nebūtina. Iš čiaupo tekantį vandenį galima suminkštinti, tik reikia palaikyti bet kokiame inde apie 12 val. Per tiek laiko išgaruoja chloras. Jeigu pasiruošti iš anksto nepavyko, menka bėda. Į vandenį galima įberti specialių trąšų, kurios parduodamos floristikos salonuose. Jos ne tik maitina skintas gėles, bet ir minkština vandenį.
  •  Pasirinkti tinkamą vazą. Tinkama vaza yra tokia, kurioje telpa visos merkiamos gėlės, koteliai nėra suspausti ar net traiškomi. Tad turėtų būti plati ir gana aukšta, kad augalai joje stovėtų stabiliai. Itin svarbu vazą kruopščiai išplauti. Jeigu vazoje prieš tai nebuvo pamerkta gėlių, pakanka perskalauti tekančiu vandeniu. O štai seną puokštę keičiant nauja verta į vazą įpilti verdančio vandens ir palaikyti apie 10 min. Indui dezinfekuoti taip pat tinka acto ir sodos mišinys. Svarbu sunaikinti bakterijas, kad šios, gavusios šviežio maisto, nepradėtų sparčiai dauginti ir nesupūdytų pamerktų gėlių.
  •  Sukurti palankias sąlygas. Skintos gėlės jautrios aplinkos sąlygoms. Tad parinkus tinkamą vietą, iš tiesų pavyktų išlaikyti ilgiau. Visų pirma, neturėtų būti tiesioginių saulės spindulių. Geriausiai puokštės išsilaiko tamsesnėse ir vėsesnėse patalpose. Nedera vazų statyti ant palangės, prie šildytuvų ir radiatorių ar ventiliacijos angų. Svarbu, kad šalia vazos nebūtų dubens su vaisiais. Vaisiai, ypač bananai, išskiria etileno dujų, dėl kurių skintos gėles gali nuvysti jau po paros.
  •  Keisti vandenį ir trumpinti kotelius. Jeigu į vazą įpilta specialių trąšų, vandenį keisti galima kas 3 dienas, kaskart patrumpinant kotelius. Kiek vandens į vazą pilti, priklauso nuo augalo rūšies. Tulpėms reikia daug vandens, narcizai merkiami iki pusės kotelio. Visos gėlės minkštesniais, nesumedėjusiais kotais vysta greičiau, joms vandenį derėtų keisti kasdien. Rožės tame pačiame vandenyje gali stovėti 3–4 dienas. Tik jų kotus kaskart reikia patrumpinti beveik trečdaliu.
 

Ar įmanoma atgaivinti skintas gėlės?

 

Pastebėjus, kad puokštė pradėjo glebti, derėtų ja kuo skubiau pasirūpinti. Pirmiausia pašalinti tuos augalus, kurie jau visiškai nuvyto. Likusius būtina nuplauti tekančiu vandeniu ir vėl pamerkti į tinkamiausios temperatūros vandenį pagal rūšį. Floristai tikina, kad kai kurių augalų apvytusius žiedus dar galima atgaivinti. Apvytusios rožės kotą trumpinti per pusę, nuskinti lapus nuo koto ir merkti į šiltą vandenį – 35–40 ºC, bet ne šiltesnį. Po kelių valandų žiedas turėtų sutvirtėti. Tulpės sutvirtėja kasdien keičiant vandenį vazoje. Jis turi būti kuo vėsesnis, galima net įmesti keletą ledo kubelių. Gerberoms po truputį vystant, derėtų nupjauti jų kotus, kad liktų vos 1–2 cm stiebo, ir sudėti žiedus į dekoratyvinį indą, dubenėlį ar mažas stiklinaites su vandeniu. Taip pamerkti gerberų žiedai džiugins dar porą dienų, o gal net savaitę. Eustomos gali išlikti šviežios net 10–15 dienų. Už kitas gėles patogesnės dar ir tuo, kad net nuvytę žiedlapiai nenubyra, o lieka prisitvirtinę prie žiedkočio. Tik svarbu kas 2 dienas atnaujinti pjūvį įstrižai pjaunant kotą virš narelio. Šias gėles derėtų merkti į stabilią ir gana aukštą vazą, kad nenulūžtų kotai, o šalto vandens nepripilti daugiau nei per sprindį. Rudenį itin populiarūs kardeliai irgi gali būti atgaivinti. Jeigu pradėjo glebti, pašalinti nuvytusius žiedus, o vazoje esančio stiebo dalį įbrėžti adata, kad gėlė geriau sugertų vandenį. Kardelius verta kasdien apipurkšti vėsiu vandeniu. Tuomet žiedai ilgiau išsilaiko tvirti.

 

Mažos, bet naudingos gudrybės

 
  •  Liaudiška gudrybė siekiant išlaikyti skintas gėles – ištirpinta aspirino tabletė. Šis paprastas vaistas sumažina vandens rūgštingumą ir padeda augalus ilgiau išlaikyti gyvybingus.
  •  Į vazą taip pat galima įmesti rudų centų. Monetų metalas neleidžia bakterijoms sparčiai daugintis. Tad žiedai išsilaiko ilgiau.
  •  Daugelis rekomenduoja į vazą su gėlėmis įpilti ketvirtį stiklinės sodos – puokštė stovės ilgiau, o žiedai kvepės skaniau.
  •  Jei kiekvieną vakarą vaza nakčiai bus pastatyta į šaldytuvą, gėlės ilgiausiai išliks šviežios ir gražios. Šaltis – geriausias skintų gėlių konservantas. Tik ne ledinis, o 5–6 ºC.
  •  Pavasarį populiarūs narcizai ir hiacintai išskiria cheminių medžiagų, kurios toksiškos kitiems augalams, taigi geriau merkti atskirai nuo kitų gėlių. Jei, nepaisant visų pastangų, šios gėlės suglebo, kelioms minutėms panardinti į šiltą vandenį – tai paskutinis šansas sugrąžinti joms gyvybingumą.
 

Autorius Eglė Stratkauskaitė