• Archeologai IV a. pr. Kr. etruskų kapavietėje aptiko sceną, vaizduojančią grupę žmonių, gaminančių makaronus.
  • Kinai makaronus gamina nuo 3000 m. pr. Kr.
  • 1789 metais Amerikoje primąją makaronų gaminimo mašiną pristatė T. Džefersonas.
  • Žali makaronai gaminami iš špinatų, raudoni iš pomidorų pastos, o pilki – iš kalmarų rašalo.
  • Kasmet statistinis italas suvalgo apie 23 kg makaronų.
  • Aukščiausios kokybės makaronai gaminami iš kietųjų kviečių.
  • Pasaulyje žinoma daugiau negu 600 makaronų rūšių.
  • Singapūre makaronai vadinami mėsa.
  • Makaronai skirstomi į sausus ir šviežius. Sausi makaronai gaminami be kiaušinių. Tokių gaminių galiojimo laikas – du metai. Šviežių makaronų tešla gaminama su kiaušiniais, todėl tokie produktai galioja porą dienų, laikomi šaldytuve.
  • Neskaldytų grūdų makaronai turi daugiau ląstelienos, todėl ilgiau virškinami.
  • Spalis vadinamas tarptautiniu makaronų mėnesiu.
  • XIII amžiuje popiežius nustatė makaronų kokybės standartus.
  • 230 g spagečių yra 345 kalorijos. Įdėjus du šaukštus alyvuogių aliejaus kalorijų padaugėja dar 200.

 
Spagečiai su lapiniais kopūstais

 

  • 400 g lapinių kopūstų
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • svogūnas
  • 8 česnako skiltelės
  • 200 g spagečių
  • 2 šaukštai šviežių citrinos sulčių
  • 100 g tarkuoto parmezano sūrio

Gaminimas

 

Nuplauti lapinius kopūstus. Nupjauti stiebus ir stambesnes gyslas. Lapus supjaustyti kelių centimetrų gabalėliais.

 

Keptuvėje ant vidutinės ugnies pakaitinti 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Sudėti svogūnus ir kepti, kol suminkštės ir taps permatomi. Sudėti česnaką ir pabarstyti druska, kepti, kol svogūnai taps auksinės spalvos. Tada sudėti lapinius kopūstus ir įpilti likusį šaukštą aliejaus. Troškinti, kol kopūstų lapai suminštės.

 

Išvirti spagečius. Į troškintų kopūstų padažą sudėti spagečius, įpilti porą šaukštų makaronų nuoviro ir citrinos sulčių ir užbarstyti parmezano sūrio.

Spausdinti