Agrastai – ne tokios populiarios, tačiau skanios ir sveikos uogos. Agrastų uogos (žalsvos, gelsvos ar rausvos, priklauso nuo rūšies) dera ant neaukšto, spygliuoto krūmelio šakų. Yra net tokia užjūrio pasaka, kad dygiuose agrastų krūmuose slėpėsi fėjos nuo pavojų…

 

Agrastų krūmai – dažni augalai šiaurės Europos soduose. Čia populiarūs ir įvairūs patiekalai su šiomis pailgomis, dryžuotomis uogomis: pyragai, kompotai, uogienės, padažai ir desertai… Geltonos spalvos agrastai saldesni, todėl labiau tinkami desertams, net vynui gaminti. Raudonos ar žalios uogos – rūgštesnės.

 

Lengvas agrastų pyragas

 

  • 500 g agrastų
  • 5 šaukštai sviesto
  • 3 kiaušiniai
  • 60 g miltų
  • 100 g cukraus
  • Pakelis vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimas

 

Sviestą ištirpinti ir sumaišyti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, kiaušiniais ir druska. Supilti miltų ir suminkyti tešlą. Dalį tešlos sudėti į kepimo popieriumi išklotą indą. Ant viršaus sudėti nuvalytus agrastus ir tolygiai uždėti likusią tešlą. Įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje kepti maždaug 45 minutes.

 

100 g apie 191 kcal

 

Angliškas agrastų desertas

 

  • 500 g agrastų
  • 100 g medaus
  • 100 g ožkų pieno sūrio
  • 240 g plaktos grietinėlės

Gaminimas

 

Nuvalytus agrastus pavirinti su puse medaus, kol uogos suminkštės. Palikti atvėsti ir padėti į šaldytuvą. Galima naudoti ir žalias uogas, tik tada jas reikės gerai sutrinti.

 

Iki vientisos masės sutrinti ožkų pieno sūrį su likusiu medumi. Paskui sumaišyti su grietinėle.

 

Į stiklines įdėti po šaukštą agrastų uogienės, ant viršaus uždėti grietinėlės, sūrio ir medaus mišinio. Papuošti agrastais arba serbentais.

 

100 g apie 156 kcal

Spausdinti