Kmynai – vienas iš populiariausių prieskonių, naudojamas nuo XIX amžiaus Lietuvoje. Juo gardinami duonos gaminiai, sūriai, giros, rauginti kopūstai, grybų ir daržovių patiekalai. Aromatingos kmynų sėklos taip pat gali būti vartojamos kaip švelnūs, natūralūs vaistai.

 

kmynai

Pasaulyje kmynai auginami ir naudojami maistui gaminti ir gydymui daugiau nei 5000 metų. Senovės egiptiečiai juos naudodavo mumifikuodami faraonų palaikus. Graikai ir romėnai prieskonį naudojo kaip maistą ir kaip vaistą. Įdomu, kad kmynai tada buvo naudojami kaip odą švelniai balinanti priemonė. Apie kmynus užsimenama net Biblijoje, kai kalbama apie tai, kad žemdirbystė yra Dievo dovana. Neatmenamais laikais kmynai laikyti tokiais vertingais, kad jais galima atsiskaityti vietoj pinigų.

 

Viduramžių laikais bet kokie prieskoniai buvo prabanga. Labiausiai visiems prieinami ir populiariausi buvo kmynai. Jie laikyti meilės ir ištikimybės simboliu. Žmonės įsiberdavo kmynų sėklų, eidami į vestuves. Tikėta, kad kmynai apsaugo nuo blaškymosi, padeda nenuklysti nuo pagrindinio kelio. Vedusiems vyrams, kuriems reikėjo vykti į karą, žmonos įdėdavo šviežiai keptos duonos su kmynais kepalą, kuris turėjo simbolinę prasmę.

 
  • Kmynų gydomosios savybės žinomas nuo senų laikų. Ajurvedoje kmynai vadinami šildančiais prieskoniais, kurie gerina kraujotaką, ląstelių aprūpinimą deguonimi , virškinimo veiklą. Dabar visos šios savybės yra patvirtintos įvairiais moksliniais tyrimais.
  • Kmynuose yra nemažai geležies, kuri labai svarbi vaisingo amžiaus moterims bei bręstančiam organizmui. Taip pat šiuo prieskoniuose yra magnio ir kalcio, kurie būtini kaulams, raumenims, sveikai širdžiai ir t. t.
  • Labai svarbu, kad smegenims netrūktų deguonies ir geležies, nes gali ilgainiui sutrikti pažintinė funkcija ir padidėti rizika susirgti Alzheimerio liga ir demencija. 2011 metų Pietų Korėjos mokslininkai atliko tyrimą ir nustatė, kad kmynai daro teigiamą poveikį pažintinei funkcijai.
  • Kmynų sėklų vartojimas gali padėti tiems, kuriuos vargina astma bei kosulys su skrepliais. Kmynai lengvina atsikosėjimą. Tai taip pat įrodyta moksliškai.
  • Kmynų vartoti sveika sergantiems diabetu, nes juose esančios veikliosios medžiagos padeda mažinti cukraus kiekį kraujyje.
  • Kmynai padeda malšinti galvos skausmą, migreną.
  • Kmynų arbata padeda mažinti menstruacijų spazmus bei užtikrina reguliarų ciklą.
  • Kmynų taip pat rekomenduojama vartoti tiems, kuriems sunku užmigti, vargina nemiga. Puodelis kmynų arbatos ir bananas – puikus paskutinis valgis prieš miegą, kuris užtikrins, kad naktį aplankys saldūs sapnai.
  • Kmynų sėklos padeda palaikyti sveikus inkstus, sergantiems inkstų ligomis, mažina spazmus.
  • Kmynų arbata vartojama kaip vandens pakaitalas ne tik aprūpina organizmą skysčiais, bet ir stiprina imuninę sistemą.
  • Kmynai natūraliojoje medicinoje naudojami dantenų uždegimams gydyti bei kaip priemonė, naikinanti blogą burnos kvapą.
  • Kmynai šalina parazitus iš žarnyno.
  • Nėščioms moterims kmynų gėrimas gali padėti sumažinti pykinimą. Jis naudingas ir krūtimis žindančioms moterims, nes skatina pieno gamybą.
  • Žalios kmynų sėklos yra šiek tiek kartoko skonio, kurį galima panaikinti sėklas šiek tiek pakepinus keptuvėje su šlakeliu aliejaus ar lydyto sviesto, arba paskrudinus tuščioje keptuvėje, kol gražiai paruduos ir sustiprės kvapas. Kmynų arbatą galima pagal skonį pagardinti medumi.