Labai dažnai galvojama, kad cukrų pakeitus fruktoze, bus mažiau kenkiama sveikatai. Tačiau ar tai tiesa? Nedideli fruktozės kiekiai, kiek jos gaunama suvalgius vaisių ar daržovių, yra nekenksmingi  ir net naudingi, nes padeda organizmui skaidyti gliukozę.

 

uogos

Žmoguje užkoduotas prigimtinis baimės jausmas lemia, kad kartais vienokius, kartais kitokius maisto produktus ar jo priedus paverčia savo priešais. Tokiais sveiką gyvenseną propaguojančio asmens priešais tapo druska, cukrus, glitimas, fruktozė ir t. t. Tačiau šie produktai ne tik kenkia, bet ir yra reikalingi mūsų organizmuose vykstantiems procesams. Taip pat ir fruktozė: gali būti naudinga, bet ir gali pakenkti.

 

Fruktozė – tai natūralus vaisių cukrus, monosacharidas, angliavandenis kaip ir, pavyzdžiui, gliukozė. Natūraliai fruktozė didesniais ar mažesniais kiekiais aptinkama uogose, vaisiuose bei kai kuriose daržovėse, pavyzdžiui, saldžiosiose paprikose ar pomidoruose. Maistui taip pat naudojama dirbtinai sukurta, bet sudėtimi identiška, fruktozė.

 

Patekęs į organizmą cukrus skyla į fruktozę ir gliukozę, beveik identiškus elementus, kurie skiriasi tik atomų išsidėstymu. Tokio skirtumo pakanka, kad abiejų rūšių cukrūs organizmui darytų skirtingą poveikį.

 

Iš gliukozės organizmas gauna daugiausiai angliavandenių ir energijos. Gliukozė kraujyje taip pat siunčia signalą smegenims apie sotumo jausmą. Virškinimo metu normalus gliukozės kiekis skatina hormono insulino išsiskyrimą. Kai jos per daug gliukozė virsta kūno riebalais. Daug fruktozės vartojantys asmenys rizikuoja susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

 

Fruktozė priešingai nei gliukozė skyla tik kepenyse. Nuo jos nepriklauso sotumą reguliuojančio hormono ir insulino išsiskyrimas organizme. Jeigu organizme fruktozės kiekis viršija normą, ji pradeda naikinti gliukozės atsargas organizme.

 

Fruktozės pavojingumas sveikatai priklauso nuo to, kaip ji patenka į organizmą. Sergantiems I laipsnio diabetu reikiamą fruktozės kiekį galima gauti su vaisiais ir uogomis. Moksliniais tyrimais nėra patvirtinta, kad fruktozė gali sukelti diabetą, tačiau, jeigu liga jau diagnozuota, jos geriau vengti. Gliukozė organizmui yra kur kas naudingesnė. Sergant II laipsnio diabetu būtina riboti saldžių vaisių ir sulčių suvartojimą.

 

Fruktozė įeina į daugelio „kenksmingų“ ir daug cukraus turinčio maisto produktų sudėtį (pavyzdžiui, į gazuotus gaiviuosius gėrimus). Dėl šios priežasties fruktozė skatina nutukimą bei skatina II laipsnio diabeto atsiradimą. Kukurūzų fruktozės sirupas dažnai naudojamas saldumynų, gėrimų, padažų bei kitų maisto produktų gamyboje, kaip pigi alternatyva. Tačiau gliukozė, esanti tuose produktuose, nesukelia sotumo jausmo, todėl skatina persivalgymą. Kūnas gauna daugiau maisto negu reikia ir nebespėja tinkamai jo suvirškinti. Kukurūzų sirupe yra maždaug tiek pat gliukozės kiek meduje ar agavų sirupe, todėl ir šiuos produktus reikėtų vartoti tik labai saikingai.

 

Tačiau sveikatos specialistai nerekomenduoja fruktozės atsisakyti. Gaunama iš vaisų, daržovių, uogų, šviežiai spaustų sulčių yra nepaprastai vertinga ir būtina sveikam organizmui.