Virtuvės šefas Gian Luca Demarco išdavė tikros itališkos picos paslaptis
2017-09-14 11:10Nuo vaikystės pripratęs rytais valgyti košę ir šią tradiciją dabar kartu su sūnumi puoselėjantis Ali laidą pradeda nuo greito paruošimo košės vietoj kavos. Šiek tiek pavėlavęs ir atskubėjęs Luca Demarco stebisi lietuvių įpročiu valgyti sočius pusryčius: „Jūs lietuviai valgote lyg išeidami į karą“. Į tai Ali sureaguoja šypsena ir šmaikščia pastaba, kad italai, turėdami penkias valandas siestos, gali sau leisti dienos metu daug kartų valgyti, todėl jiems pusryčiams ir užtenka kavos puodelio.
Šmaikščiai „pasikandžiodami“ ir vienas kitą papildydami pradeda gaminti patiekalus.
Gian Luca, kažkada gavęs iš Ali pastabą, jog beveik negamina tradicinių itališkų patiekalų, šį kartą pasidalina picos receptu. Tiesiai iš profesionalaus virtuvės šefo ir dar italo lūpų sklindantys naudingi patarimai bei vaizdingi pasakojimai, kaip teisingai užmaišyti, išminkyti ir „užauginti“ tešlą, kokius ingredientus geriausia pasirinkti, sugundys pabandyti tikrą itališką picą išsikepti namie net ir virtuvės naujoką.
Ali taip pat šį kartą pasiduoda itališkų produktų kerams ir pagamina prancūziško morengo desertą su itališko sūrio – maskarponės kremu, kurį pagardina egzotiškų skonių deriniu. Malonu stebėti, kaip jis virtuoziškai žongliruoja savo mėgstamiausiu virtuvės įrankiu ir sužinoti daug įdomių konditerinių paslapčių.
Kas konditerijos šefui Ali primena Karibus, koks itališkas produktas Gian Lucos nuomone yra riebiausias pasaulyje ir ką bene garsiausias italas Lietuvoje laiko prie lovos vietoj knygų – sužinosite šį šeštadienį įsijungę televizijos laidą „Gardu Gardu“.
Ką „Gardu Gardu“ studijoje gamins Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas?
Itališka pica su mocarelos sūriu
Padas:
Įdaras:
|
Mieles ištirpinti šiltame vandenyje. Iš miltų suberti ant darbastalio kauburėlį ir jame suformuoti duobutę, į kurią palaipsniui ir iš lėto pilti vandenį bei po truputį minkyti tešlą. Kol dar tešla sausa ir biri, suberti druską ir užpilti aliejumi. Vandens kiekis priklauso nuo miltų ir nuo patalpoje esančios drėgmės. Minkyti iki minkštos vientisos masės. Iš tešlos suformuoti kamuoliuką lygiu paviršiumi, įdėti į miltais pabarstytą indą, uždengti maistine plėvelė, kad nekvėpuotų, ir palikti šiltai, kad iškiltų (22°C temperatūroje kyla apie 2 val.). Delnus ištepti aliejumi ir iškilusią tešlą pirštų pagalba paskleisti orkaitės skardoje. Jei norite storapadės picos, palikti skardoje išformuotą tešlą, kad dar kartą iškiltų. Prieš įdedant į orkaitę, aptepti smulkintais pomidorais, sumaišytais su alyvuogių aliejumi ir džiovintais raudonėliais, uždėti griežinėliais pjaustytą mocarelą. Kepti iki 200–220°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Jau iškeptą picą apibarstyti plėšytais šviežio baziliko lapeliais. Skanaus! |
Morengo desertas
su maskarponės kremu Morengas:
Maskarponės kremas:
Papuošimas:
|
Kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų palaipsniui suberiant cukraus pudrą ir cukrų. Lopetele tolygiai paskleisti išplaktus baltymus maždaug 2 cm storio sluoksniu ant kepimo skardoje iškloto kepimo popieriaus. Kepti iki 80°C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. Iškeptą morengą atvėsinti. Geriausia jį pasiruošti iš vakaro. Į plakimo indą supilti šaltą grietinėlę, suberti tarkuotą žaliosios citrinos žievelę, šviežios mėtos lapelius ir paplakti elektriniu plakikliu 3–5 sekundes. Tada įberti vanilinio cukraus ir vėl trumpai paplakti. Po to įdėti maskarponės sūrio ir trumpais intervalais, maždaug 3 kartus po 5 sekundes, vėl paplakti. Svarbu neperplakti, kad nesusidarytų sviestas. Desertinėse taurėse sluoksniuojame laužytą morengą, maskarponės kremą ir nuluptą bei kubeliais supjaustytą mango vaisių. Puošiame šviežios mėtos lapeliais ir juodojo šokolado drožlėmis. Skanaus!
|