Už lango spaudžiant šaltukui taip norisi šiltų patiekalų. Apkepėlės – puikus pasirinkimas, nes jas nesunku pagaminti, be to, pavyksta sutaupyti nemažai laiko. Tad metas pasiraitoti rankoves ir pamaloninti artimuosius gardžiai kvepiančiomis apkepėlėmis.

 

uzkepeles (4)

Vištienos ir bulvių

 

100 g 453 kcal

8 porcijos

Ruošti 1,5 val.

   
  • 1 kg vištienos filė
  • 180 ml vištienos sultinio
  • 1,5 kg bulvių
  • 100 g sviesto
  • 120 ml pieno
  • 2 porai
  • 200 g rūkytos kiaulienos
  • 250 g pievagrybių
  • 120 ml sauso baltojo vyno
  • 80 g miltų
  • 180 ml grietinėlės
  • 80 g špinatų
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

Bulves nuskusti, stambiai supjaustyti, užpilti vandeniu, pagardinti prieskoniais ir virti ant silpnos ugnies 10–15 min., kol suminkštės. Nukošti, sudėti sviestą, supilti pieną ir sutrinti. Vištieną supjaustyti gabalėliais, pagardinti prieskoniais ir pakepinti. Išimti ir atidėti. Porus, kiaulieną susmulkinti ir pakepinti. Sudėti smulkintus pievagrybius ir kepti ant silpnos ugnies dar 4–5 min. Supilti vyną, užvirinti ir kaitinti apie 2 min. Suberti miltus ir kaitinti dar apie 1 min. Nuolatos maišant supilti sultinį, grietinėlę, užvirinti ir nukelti nuo ugnies. Pagardinti prieskoniais, sudėti smulkintus špinatus, vištieną ir išmaišyti. Dėti į kepimo indą, ant viršaus sukrėsti bulvių masę ir kepti 25–30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Galima patiekti papuošus smulkintais čiobreliais.

 

uzkepeles (8)Cukinijų ir jautienos

 

100 g 317 kcal

6 porcijos

Ruošti 1,5 val.

   
  • Didelė cukinija
  • 500 g maltos jautienos
  • 100 g ryžių
  • Svogūnas
  • Morka
  • Salieras
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukšteliai pomidorų padažo
  • 400 g konservuotų pomidorų
  • Šaukštelis raudonėlių
  • 250 g graikiško jogurto
  • Kiaušinis
  • Aliejaus kepti
  • Bazilikų, čiobrelių papuošti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Ryžius išvirti ir nukošti. Cukiniją supjaustyti pailgomis juostelėmis ir pakepinti. Dėti ant popierinio rankšluosčio, kad įsigertų riebalų perteklius. Svogūną, morką, salierą, česnako skilteles susmulkinti ir pakepinti. Sudėti jautieną ir nuolatos maišant kepti dar 5–6 min. Pagardinti prieskoniais, sudėti pomidorų padažą, pomidorus, raudonėlius ir išmaišyti. Suberti ryžius ir gerai išmaišyti. Dėti į kepimo indą, ant viršaus sudėti cukinijų juosteles. Jogurtą išplakti su kiaušiniu. Gautu mišiniu apšlakstyti cukinijas ir kepti 25–30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti papuošus bazilikais ir čiobreliais.

 

uzkepeles (2)

Špinatų ir rikotos

 

100 g 374 kcal

Ruošti 1 val.

4 porcijos

 
  • 250 g špinatų
  • 250 g rikotos
  • 200 g makaronų vamzdelių
  • Kiaušinis
  • 50 g parmezano
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Makaronus išvirti sūdytame vandenyje ir nukošti. Rikotą sumaišyti su kiaušiniu, smulkintais špinatais ir makaronais. Dėti į kepimo indą, viršų apibarstyti tarkuotu parmezanu ir kepti 20–25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol sūris išsilydys.

 

uzkepeles (3)

Mėsos ir moliūgų

   

100 g 442 kcal

4 porcijos

Ruošti 1,5 val.

 
  • 750 g maltos jautienos
  • 250 ml jautienos sultinio
  • 650 g moliūgo
  • 2 morkos
  • Svogūnas
  • Salieras
  • Laurų lapas
  • 80 ml pomidorų padažo
  • 750 g bulvių
  • 90 g sviesto
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Jautieną pakepinti. Morkas sutarkuoti, svogūną, salierą susmulkinti, pagardinti prieskoniais, laurų lapu ir taip pat pakepinti. Supilti pomidorų padažą, sultinį, sudėti jautieną ir kaitinti ant silpnos ugnies apie 30 min. Laurų lapą išimti. Gautą masę dėti į kepimo indą. Bulves, moliūgą nuskusti, stambiai supjaustyti ir išvirti sūdytame vandenyje. Nukošti, pakepinti, sumaišyti su sviestu, pagardinti prieskoniais ir sutrinti. Gautą masę sukrėsti ant jautienos ir daržovių mišinio. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Galima patiekti papuošus petražolėmis.

 

uzkepeles (6)

Žiedinių kopūstų ir žuvies

 

100 g 372 kcal

4 porcijos

Ruošti 1 val.

   
  • 600 g žiedinio kopūsto
  • 400 g menkės filė
  • 500 ml pieno
  • Svogūnas
  • 2 morkos
  • Salieras
  • Česnako skiltelė
  • Šaukštelis krapų
  • 100 g parmezano
  • Aliejaus kepti
  •  Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

   

Pieną pašildyti, sudėti smulkintą kopūstą ir virti ant silpnos ugnies 5–7 min. Nukošti, sutrinti ir pagardinti prieskoniais. Svogūną susmulkinti ir pakepinti. Sudėti smulkintas morkas, salierą, česnako skiltelę ir kepti dar apie 5 min. Nukelti nuo ugnies, sudėti gabalėliais pjaustytą žuvį, trintus kopūstus, krapus ir išmaišyti. Gautą masę dėti į kepimo indą, viršų apibarstyti tarkuotu parmezanu ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros, kol sūris išsilydys.

   

uzkepeles (1)

Spagečiai su vištiena ir grybais

 

100 g 262 kcal

4 porcijos

Ruošti 1,5 val.

 
  • 300 g spagečių
  • 500 g vištienos filė
  • 200 g pievagrybių
  • Poras
  • 2 skiltelės česnako
  • 50 g sviesto
  • 40 g miltų
  • 750 ml pieno
  • 200 g parmezano
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Spagečius išvirti sūdytame vandenyje ir nukošti. Porą susmulkinti ir pakepinti. Sudėti smulkintus grybus, česnako skilteles ir kepti dar apie 5 min. Sudėti spagečius ir gabalėliais pjaustytą vištieną. Sviestą išlydyti, suberti miltus ir kaitinti apie 1 min. Supilti pieną ir nuolatos maišant kaitinti ant silpnos ugnies dar 5–7 min., kol masė sutirštės. Nukelti nuo ugnies, įberti 100 g tarkuoto sūrio ir maišyti, kol išsilydys. Pagardinti prieskoniais. Gautą padažą sumaišyti su makaronais ir vištiena. Dėti į kepimo indą, viršų apibarstyti likusiu sūriu ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.

 

uzkepeles (5)

Obuolių ir sūrių

 

100 g 179 kcal

10 porcijų

Ruošti 2 val.

 
  • 350 g obuolių
  • 60 g gorgoncolos
  • 150 g čederio
  • 2 skiltelės česnako
  • 250 ml pieno
  • 500 g bulvių
 

Gaminimas

 

Česnako skilteles susmulkinti, sumaišyti su pienu ir kaitinti ant vidutinio stiprumo ugnies apie 2 min. Neužvirinti. Nuimti nuo ugnies. Bulves, obuolius nuskusti ir supjaustyti plonais griežinėliais. Į kepimo indą sluoksniais dėti bulves, obuolius ir gorgoncolą. Viską apipilti pieno mišiniu, uždengti folija ir kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje 190 °C temperatūros. Nuimti foliją, apibarstyti tarkuotu čederiu ir kepti dar apie 30 min., kol sūris išsilydys.

 

Spausdinti