Maži ir dailūs užkandžiai – puiki išeitis visiems gyvenimo atvejams: kasdienai, šventei, išvykai, pasisėdėjimui su draugais prie puodelio arbatos.

 

uzkandziai

Sūrio ir avokado vėrinukai

 

100 g apie 320 kcal

 
  • Avokadas
  • 100 g sūrio
  • Pusės citrinos sultys
 

Gaminimas

 

Avokadą nulupti, išimti kaulą, supjaustyti riekelėmis ir jas apšlakstyti citrinos sultimis, kad nepajuostų. Sūrį supjaustyti griežinėliais. Ant iešmelių verti po sūrio ir avokado gabalėlį.

 

 

Vaisių vėrinukai

 

100 g apie 50 kcal

 
  • Pusė meliono
  • 2 bananai
  • 2 apelsinai
  • 4 kiviai
  • 2 obuoliai
  • 300 g žaliųjų vynuogių
 

Gaminimas

 

Meliono vidų išskobti, minkštimą supjaustyti kubeliais. Bananus, apelsinus, kivius ir obuolius nuplauti, nulupti ir supjaustyti kubeliais. Vynuoges nuplauti. Vaisius norima tvarka suverti ant iešmelių ir susmeigti į meliono žievę.

 

Žalumynų ir makaronų užkandėlė

 

100 g apie 315 kcal

 
  • 100 g smulkių makaronų
  • 150 g svogūnų laiškų
  • Ryšelis petražolių
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelis ožragių sėklų
  • Žiupsnelis juodgrūdžių sėklų
  • Žiupsnelis ciberžolės
  • Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
  • Žiupsnelis druskos
  • 150 g duoniukų
 

Gaminimas

 

Makaronus išvirti pasūdytame vandenyje ir nusunkti. Svogūnų laiškus ir petražoles susmulkinti. Įkaitintame aliejuje 10 sek. pakepti ožragių sėklas, tada įberti juodgrūdžių sėklų, po 10 sek. sudėti pjaustytus žalumynus ir kepti 3–4 min. Tuomet sudėti makaronus, įberti ciberžolės, maltų juodųjų pipirų, druskos ir kepti dar kelias minutes. Gautą masę tepti ant duoniukų.

 

Sūrio piršteliai

   

100 g apie 320 kcal

 
  • 500 g mocarelos
  • 2 kiaušiniai
  • 5 šaukštai maltų džiūvėsėlių
  • Žiupsnelis druskos
  • Žiupsnelis universalių prieskonių
  • Šaukštas sezamų
  • 4 šaukštai aliejaus
 

Gaminimas

 

Sūrį supjaustyti juostelėmis. Kiaušinius išplakti. Maltus džiūvėsėlius sumaišyti su druska, prieskoniais ir sezamais. Sūrio juosteles apvolioti plaktuose kiaušiniuose, tada džiūvėsėliuose su prieskoniais, dar kartą kiaušiniuose ir vėl džiūvėsėliuose. Apvoliotas sūrio juosteles kepti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus (3–5 min.). Iškeptus sūrio pirštelius kelias minutes palaikyti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

 

Lavašų suktinukai

 

100 g apie 240 kcal

 
  • 2 kiaušiniai
  • Lavašas
  • 80 g tepamojo lydyto sūrio
  • Keli lapai gūžinių salotų
  • 200 g pieniškų dešrelių
  • 2 agurkai
  • 130 g fermentinio sūrio
 

Gaminimas

 

Kiaušinius kietai išvirti. Lavašą ištepti lydytu sūreliu, iškloti salotų lapais. Virtus kiaušinius, dešreles, agurkus, fermentinį sūrį sutarkuoti ir sluoksniais dėti ant lavašo. Tada lavašą suvynioti, paslėgti ir palikti valandą pastovėti. Patiekti supjaustytą riekelėmis.

 

Varškės spurgytės

 

100 g apie 265 kcal

 
  • 500 g varškės
  • 150 g cukraus
  • 4 kiaušiniai
  • 100 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 300 ml aliejaus
  • Šaukštas cukraus pudros
 

Gaminimas

 

Varškę trinti su cukrumi ir kiaušiniais, kol neliks varškės gumuliukų. Suberti miltus, kepimo miltelius ir gerai išmaišyti (išeis tiršta, sunkiai maišoma tešla). Šlapiomis rankomis formuoti mažus kamuoliukus ir kepti 10–15 min. įkaitintame aliejuje. Iškeptas spurgytes kelias minutes palaikyti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Patiekti apibarsčius cukraus pudra.

 

Įdaryti kiaušiniai

   

100 g apie 205 kcal

 
  • 4 kiaušiniai
  • 50 g tunų aliejuje
  • Žiupsnelis druskos
  • Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
  • Šaukštelis citrinos sulčių
  • Šaukštelis grietinės
  • Šaukštas majonezo
  • Šakelė petražolių
 

Gaminimas

 

Kiaušinius išvirti, išilgai perpjauti pusiau, išimti trynius. Du trynius sumaišyti su tunais, druska, pipirais ir citrinos sultimis. Padažui likusius trynius išplakti su grietine ir majonezu. Į kiaušinių puseles dėti tunų įdarą, užpilti padažu ir papuošti petražolėmis.

 

Skaivos Jasevičiūtės kalakutienos faršo rutuliukai

 
  • 500 g kalakutienos faršo
  • Prieskonių (paukštienos, bazilikų, druskos, maltų juodųjų pipirų) pagal skonį
  • Kiaušinis
 

Gaminimas

 

Į faršą įberti paukštienos prieskonių, bazilikų, druskos, maltų juodųjų pipirų, įmušti kiaušinį ir viską gerai išmaišyti. Iš gauto mišinio formuoti mažus rutuliukus, dėti į kepimo indą ir kepti 30–35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros.

 

Verta žinoti

 
  • Užkandžiaudami mėgaukitės maistu ir stebėkite, kiek jo suvalgote – jeigu jūsų dėmesys nukreiptas nuo maisto į televizorių ar kompiuterio monitorių, kyla pavojus persivalgyti.
  • Užkandžiavimas turi būti sąmoningas veiksmas, atsirandantis iš alkio, o ne įpročio. Deja, tyrimai rodo, kad net 85 % žmonių užkandžiauja būtent iš įpratimo.
  • Jeigu dalyvaujate šventėje arba patys ją rengiate, išmokite visų patiekalų ragauti po truputį.
  • Gamindami užkandžius nebijokite eksperimentuoti juos puošdami: patrauklumo maistui suteikia petražolių arba krapų šakelės, bazilikų arba mėtų lapai, alyvuogės, citrusinių vaisių griežinėliai.
 

Spausdinti