„Valgyti reiškia gyventi“, – sako prancūzų kilmės D. Britanijoje gyvenantis virtuvės šefas ir restoranų savininkas Michelis Roux. Kas jau kas, o jis tikrai žino, kokia svarbi mityba sveikam organizmui. Ir ne vien dėlto, kad visą gyvenimą sukosi virtuvėje. Vyras sirgo ir išsigydė vėžį. Jis tvirtai tiki, kad maistas ne tik peni kūną, bet ir sielą, paverčia mus žmoniškesniais…

 

Niekas kitas šių dalykų nejaučia taip stipriai kaip tie, kurie gydosi nuo vėžio ar bando atgauti jėgas po skausmingų gydymo procedūrų. Visi, kurie yra susidūrę su šia klastinga liga žino, kad susirgus apetitas svyruoja, skonio jutimas pasikeičia, valgymas netenka malonumo, asmuo nesuvartoja visų būtinų maistinių medžiagų.

 

Peteris Marshallas, taip pat išsigydęs vėžį, nusprendė išleisti knygą, bendradarbiaudamas su geriausiais šalies kulinarais, kuri įkvėptų sergančiuosius nepasiduoti ligai, maitintis sveikai ir skaniai. Rašydamas knygą „Receptai gyvenimui: valgymas po vėžio“ (angl. „Recipes for Life: Eating After Cancer“)  P. Marshalas konsultavosi su Londono onkologijos centro gydytojais. Bendromis pastangomis buvo sukurti receptai, kuriuose buvo optimalus maistingųjų medžiagų kiekis, reikalingas šioje situacijoje. Tokie patiekalai turėtų būti ne tik maistingi, bet ir pamaloninantys sielą. Knygos leidėjai įsitikinę, kad vien kalbėjimas apie tai, ką valgysite, daro teigiamą poveikį.

   

Rūkytos lašišos tortas

 
  • 8 lietiniai
  • 200 g lašišos
  • 250 g prancūziško baltojo sūrio
  • 4 kiaušiniai
  • 50 g krapų
  • Citrina
  • Šaukštas baltojo vyno acto
  • Maltų citrinų žievelių, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Baltąjį sūrį apšlakstyti citrinos sultimis ir pabarstyti pipirais. Į lėkštę padėti lietinį ir ant jo tolygiai užtepti 2 šaukštus sūrio su prieskoniais. Ant sūrio sudėti lašišos gabalėlius. Uždengti kitu lietiniu. Toliau sluoksniuoti sūrį, lašišą ir lietinius. Viršutinis lietinis turi likti be įdaro. Tada lietinių tortą uždengti plastikine plėvele ir prislėgti kokiu nors svoriu (pavyzdžiui, maišeliu cukraus).

 

Užkaisti nedidelį indą vandens, įpilti šaukštą baltojo vyno acto, įmušti kiaušinius vieną po kito ir virti, kol suminkštės. Tada kiaušinius išgriebti iš vandens ir nusausinti.

 

Atpjauti gabalėlį lašišų torto ir ant viršaus uždėti be lukšto virtą kiaušinį. Pagardinti citrinos žievelėmis bei krapais.

 

100 g apie 173 kcal

Paruošimo laikas: 25 min

Porcijų: 4

Spausdinti