Tikriausiai nedaugelis žino, kad gegužės 13-oji – tai ne tik senovės lietuvių deivės Mildos, bet ir kokteilių diena. Saldūs, švelnios tekstūros ir kvapo pieniški, vaisiniai kokteiliai sukelia nostalgiškus prisiminimus apie vaikystę. Tradicinis kokteilis gaminamas iš įvairiaspalvių egzotinių vaisių ir šiek tiek primena ryškią gaidžio uodegą (išvertus iš anglų kalbos „cocktail“ reiškia „gaidžio uodegą“). Pirmą kartą kokteiliai paminėti Niujorko valstijos laikraštyje 1803 metų gegužės 13 dieną. Teigiama, jie atsirado Jungtinėse Amerikos Valstijose, tačiau iš tikrųjų jų kilmė nėra visai aiški. Europoje išpopuliarėjo nuo 1889 metų po parodos Paryžiuje, kur jais vaišinosi visi lankytojai.

 

kokteiliai

Mitybos specialistai gąsdina, kad skystos kalorijos žmonėms, norintiems sulieknėti kenkia labiau nei tos, kurios gaunamos iš kieto maisto. Tačiau kokteiliai gali būti ir sveiki, ir vitaminingi, ir dietiniai. Viskas priklauso nuo to, kaip jie paruošiami.

 

Tropinių vaisių kokteilis

 
  • 3 – 4 bananai
  • 400 ml pieno
  • 400 ml apelsinų sulčių
  • Šaukštas cukraus
  • Ledo kubelių pagal skonį
  • Mėgstamų vaisių puošti
 

Gaminimas

 

Visas sudedamas dalis, išskyrus ledo kubelius, sutrinti ir suplakti elektriniu plaktuvus. Paskui sudėti ledo kubelius ir dar paplakti, kad šiek tiek susigrūstų ledas, bet visai neištirptų. Kokteilį supilti į stiklines ir papuošti mėgstamais vaisiais, pavyzdžiui, citrusinių vaisių griežinėliu.

 

100 g apie 59 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

3 porcijos

 

Melioninis kokteilis

 
  • 1 kg meliono
  • 80 g ledų
  • 10 g bazilikų lapelių
  • 160 g grūsto ledo
 

Gaminimas

 

Nupjauti meliono viršūnėlę ir pašalinti sėklas. Į elektrinį plakiklį sudėti meliono minkštimą, ledus, didžiąją dalį šviežių bazilikų lapelių ir ledo. Viską gerai suplakti ir supilti į išskobtą melioną. Papuošti likusiais bazilikų lapeliais.

 

100 g apie 34 kcal

Paruošimo laikas: apie 10 min

4 porcijos

 

Braškinis kokteilis

 
  • 3 – 4 braškės
  • 30 ml mangų sulčių
  • 30 ml apelsinų sulčių
  • 15 ml citrinų sulčių
  • 100 g gazuoto vandens
  • Mėgstamų vaisių puošti
 

Gaminimas

 

Visas sudedamąsias dalis, išskyrus gazuotą vandenį, išplakti elektriniu plakikliu iki vientisos masės. Tada supilstyti į stiklines. Įpilti šiek tiek gazuoto vandens. Stiklinės kraštą papuošti apelsino griežinėliu

 

100 g apie 32 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

2 porcijos

 

Šokoladinis kokteilis su linų sėmenimis

 
  • Šaukštas linų sėmenų
  • Šaukštelis medaus
  • Šaukštelis kakavos miltelių
  • Bananas
  • 250 ml jogurto arba kefyro
  • Vanilinio cukraus pagal skonį
 

Gaminimas

 

Bananus supjaustyti ir užpilti jogurtu arba kefyru. Įdėti kakavos ir maltų linų sėmenų, vanilinio cukraus, medaus. Viską sutrinti elektriniu trintuvu ir išpilstyti į stiklines.

 

100 g apie kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

1 porcija

 

Obuolių ir salierų kokteilis

 
  • 2 obuoliai
  • 2 salierų stiebai
  • 30 g imbiero šaknies

Gaminimas

 

Imbierą nuskusti. Iš obuolių pašalinti sėklas. Viską sudėti į sulčiaspaudę ir išspausti sultis. Supilti į stiklinę ir papuošti obuolio griežinėliu.

 

100 g apie 27 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

1 porcija

Spausdinti