Spalio 1 dieną minima vegetarų diena. Pasaulyje gyvena apie 20 procentų vegetarų, kurie sąmoningai atsisakė valgyti mėsą dėl religinių, etinių ar asmeninių priežasčių. Panašu, kad vegetarizmo banga dar ilgai nenuslūgs, nes kasmet tokią mitybą propaguojančių žmonių vis daugėja. Pramogų pasaulio žvaigždės, atletai, Olimpinių žaidynių čempionai tapę vegetarais iškart sulaukia didelio pasekėjų būrio. Vegetarizmas praktikuojamas nuo seniausių laikų. Istoriniuose šaltiniuose minima, kad iškilūs ir daug nuveikę žmonijos labui žmonės buvo vegetarai: Pitagoras, Platonas, Plutarchas, Leonardas da Vinčis, Vincentas van Gogas, Levas Tolstojus, Džordžas Bernardas Šo, Frankas Kafka – tik dalis jų.

 

Vegetariški patiekalai neretai patinka ne tik tiems, kurie iš savo mitybos išbraukė mėsą. Šią dieną būkime solidarūs su viso pasaulio vegetarais!

 

Vegetariškas plovas su džiovintomis slyvomis

 
  • 400 g ryžių
  • 2 morkos
  • 150 g džiovintų slyvų
  • 75 ml augalinio aliejaus
  • Prieskonių mišinio plovui, druskos pagal skonį

Gaminimas

 

Morkas sutarkuoti. Į įkaitintą aliejų suberti šaukštelį prieskonių plovui (ciberžolė, kuminas, saldžioji paprika, pipirai). Paskui sudėti tarkuotas morkas. Kai morkos šiek tiek suminkštės sudėti ryžius, stambiai supjaustytas džiovintas slyvas, išmaišyti ir patroškinti apie 5 minutes. Paskui į troškinį įpilti vandens (1 dalis ryžių : 2 dalys vandens). Pagal skonį įberti druskos. Virti, uždengus dangčiu, apie 20 minučių.

 

100 g apie 314 kcal

 

Bananų ir obuolių pyragas

 
  • 3 bananai
  • 3 obuoliai
  • 120 g miltų
  • 120 g manų kruopų
  • 45 g avižų dribsnių
  • 120 ml augalinio aliejaus
  • 150 g cukraus
  • 2,5 g maistinės sodos
  • Vanilės ir cinamono pagal skonį

Gaminimas

 

Bananus ir obuolius nulupti. Išpjauti obuolių sėklides. Vaisius smulkiai sutarkuoti. Avižų dribsnius sumalti.  Cukrų, miltus, manų kruopas ir avižų kruopų miltus sumaišyti su bananais ir obuoliais. Į tešlą supilti aliejų ir gesintą sodą. Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi arba riebalais išteptą kepimo indą. Pyragą kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 160 laipsnių, apie 40 minučių.

 

100 g apie 241 kcal

 

Raudonųjų pupelių ir alyvuogių salotos

 
  • 400 g konservuotų raudonųjų pupelių
  • 100 g alyvuogių
  • Svogūnas
  • 50 g moliūgų sėklų
  • 3 – 4 pekininio kopūsto lapai
  • Skiltelė česnako
  • 20 ml alyvuogių aliejaus
  • 5 g cukraus
  • Druskos pagal skonį

Padažui:

  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 8 ml citrinų sulčių
  • Maltų, juodųjų pipirų, džiovinto baziliko ir raudonėlio pagal skonį

Gaminimas

 

Smulkintą svogūną pakepinti su cukrumi, kol gražiai parus. Tada suberti tarkuotą česnaką ir dar minutę pakepinti. Tada svogūnus sudėti į salotinę, ant viršaus sudėti pusiau perpjautas alyvuoges. Konservuotas pupeles sudėti į kiaurasamtį, nuplauti šaltu vandeniu ir nusausinti. Tada taip pat sudėti į salotinę. Moliūgų sėklas smulkiai sukapoti ir suberti į salotas. Baltąją pekininio kopūsto dalį supjaustyti ir sudėti į salotas. Sumaišyti visas padažo sudėtines dalis ir užpilti ant salotų.

 

100 g apie 167 kcal

Spausdinti