Spalvų rato dietoje vaisiai ir daržovės grupuojami pagal spalvas ir maistinę vertę. Ši dieta labiau skirta ne nenorintiems numesti svorio, tačiau žmonėms, kurie nori jį išlaikyti ir maitintis sveikiau. Laikantis dietos reikia riboti suvartojamo cukraus ir riebalų kiekį, valgyti nedideles sveiko maisto porcijas ir reguliariai sportuoti. Pagal spalvų rato dietą galima sveikai numesti svorio, kuris po kurio laiko nebegrįš. Spalvų rato dietą sukūrė JAV žmogaus mitybos centro direktorius Deividas Heberis ir dietologė Siuzana Bauerman.

 

Žmonės šiais laikais dažnai suvartoja per mažai vaisių ir dažovių, o remiantis spalvų rato schema lengviau užpildyti mitybos spragas. Vaisiai ir daržovės yra spalvoti nes juose yra fito maistinių medžiagų, kurios skirtingai sugeria šviesą ir nukenksmina laisvuosius radikalus. Kiekvienos spalvos vaisius ar daržovė savaip praturtina dietą. Vartojant įvairių spalvų maisto produktus gaunama net 25000 skirtingų fito maistinių medžiagų.

 

Į raudonos ir violetinės spalvų grupę įeina vynuogės, uogos, slyvos, vyšnios, baklažanai, burokėliai, razinos ir raudonieji obuoliai. Raudonos spalvos grupę sudaro pomidorai ir pomidorinės daržovės, arbūzas ir rožinis greipfrutas. Morkos, mangai, oranžiniai melionai, moliūgai sudaro oranžinės spalvos grupę. Į oranžinės ir geltonos spalvų grupę įeina ananasai, apelsinai, citrinos, persikai, papajos ir nektarinai. Geltonos ir žalios spalvų grupę sudaro žalios, lapinės daržovės, kukurūzai, avokadai, saldusis melionas ir kai kurios pupos. Žiediniai kopūstai (brokoliai ir Briuselio kopūstai) sudaro žalios spalvos grupę. Paskutinę, baltos – žalios spalvos grupę sudaro česnakai, svogūnai, salierai, šparagai bei grybai.

 

Rekomenduojama kasdien suvalgyti po vieną vaisių ar dažovę iš kiekvienos spalvos grupės. Iš viso reikėtų suvalgyti kasdien po penkias porcijas šviežių vaisių ar daržovių. Pagal šį mitybos planą labai svarbi yra maisto įvairovė, kad organizmas gautų kuo daugiau skirtingų fito maistinių medžiagų.