Trumpos savaitgalio kelionės užsienio šalyse šiuo metu yra labai populiarios. Ką daryti, jeigu net tokioms išvykoms nerandama laiko, o pakeliauti labai norisi? Tokiu atveju daugelis žiūri filmus apie egzotiškus kraštus, klausosi patinkančių kraštų muzikos arba eksperimentuoja virtuvėje. Šį šeštadienį, kai vyks „Eurovizijos“ dainų finalas, taip pat bus galima mintimis pakeliauti po tolimus kraštus, skambant gražioms melodijoms, o pajusti tikrąją kokios nors šalies dvasią padės tradiciniai europietiški valgiai. Sakoma, kad austrai kepa skaniausius pyragus Senajame žemyne, todėl siūlome išbandyti burnoje tirpstantį obuolių pyrago receptą. Plačiai besišypsantys ir svetingi gruzinai svečiui, ko gero, pasiūlytų „sacivi“, kurio receptą taip pat čia rasite ir galbūt net išduotų slaptąjį šio tradicinio patiekalo ingredientą. Kalnuotame Ispanijos regione, Andalūzijoje, draugiški vietiniai, ko gero, vaišintų gaiviomis salotomis iš saulės šviesoje užaugintų aromatingų daržovių. Geriausia, kad norint šių valgių paragauti, nebūtina pirkti brangių bilietų, svetimų kraštų atmosferą galima susikurti ir savo namų virtuvėje!

 

austriškas pyragas

Vienos obuolių pyragas

 
  • 250 g miltų
  • 150 ml vandens
  • Druskos pagal skonį
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Miltelinio cukraus puošti

Įdarui:

  • 5 vidutinio dydžio obuoliai
  • 50 g graikinių riešutų
  • 100 g razinų
  • 60 g cukraus
  • Šaukštelis cinamono
  • Pusės citrinos sultys ir žievelė
  • Sviesto kepti
  • Romo arba brendžio razinoms mirkyti
 

Gaminimas

 

Sijotus miltus sumaišyti su vandeniu, druska, aliejumi ir išminkyti tešlą. Uždengti maistine plėvele ir palikti kambario temperatūroje 2 – 3 valandas. Paruošti įdarą. Razinas išmirkyti rome. Riešutus pakepinti ir susmulkinti. Obuolius nulupti, išimti sėklas ir plonai supjaustyti. Įdėti cukraus, cinamono, tarkuotos citrinos žievelės, sulčių. Viską sumaišyti ir palikti pastovėti. Po to iškočioti tešlą ant miltuoto paviršiaus. Tešlą aptepti tirpintu sviestu ir pabarstyti riešutais. Tolygiai paskirstyti nusausintas razinas ir obuolių masę. Susukti tešlą. Vyniotinį padėti ant kepimo popieriumi išklotos arba sviestu išteptos skardos. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 30 – 40 minučių, kol taps gražios auksinės spalvos. Iškepusį pyragą pabarstyti milteliniu cukrumi.

 

100 g apie 192 kcal

Paruošimo laikas: apie 4 val. 10 min

6 – 8 porcijos

 

Gruziniškas kalakutienos „sacivi“

 
  • 1 kg kalakutienos
  • 600 g svogūnų
  • 100 g šviežių kalendrų
  • 300 g graikinių riešutų
  • 2 skiltelės česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Pašalinti kalakutienos odelę. Mėsą supjaustyti vidutinio dydžio gabalėliais, neišimant kaulų. Į keptuvę įpilti šiek tiek vandens ir patroškinti kalakutieną su nesmulkintu svogūnu bei kalendromis. Virtą svogūną, kalendras, graikinius riešutus ir česnakus sumalti su mėsmale. Atskirti mėsą nuo kaulų ir vėl sudėti į sultinį su trintomis daržovėmis. Paskaninti prieskoniais, actu ir dar patroškinti minutę. Patiekti šaltą.

 

100 g apie 248 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

5 – 6 porcijos

 

Andalūzietiškos daržovių salotos

 
  • 250 g pomidorų
  • Ridikas
  • Agurkas
  • Svogūnas
  • 50 g petražolių
  • 50 g krapų
  • Šaukštas acto
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

   

Pomidorus, agurką, ridiką ir svogūną supjaustyti. Susmulkinti krapus ir petražoles. Viską sumaišyti su actu ir aliejumi. Paskaninti prieskoniais.

 

100 g apie 82 kcal

Paruošimo laikas: apie 10 min

4 porcijos

Spausdinti