Rūgštynės galėtų būti vadinamos lietuviškąja citrina, nes jose labai daug vitamino C. Manoma, kad jos kilusios iš Vakarų Europos, plačiau paplito Viduramžiais. Lietuvoje pats populiariausias patiekalas iš rūgštynių – sriubos, tačiau jomis galima gardinti ir kitus patiekalus.

 

rugstyne

Skaniausios, žaliausios ir traškiausios rūgštynės auga pavasarį ir vasaros pradžioje. Sveikatos specialiai rekomenduoja jas vartoti kuo dažniau, nes jos turtingos ne tik vitaminu C, bet ir A, B grupės vitaminų, fluoro, geležies ir kitų mineralų.

 

Rūgštų skonį rūgštynėms suteikia oksalo rūgštis, kurios taip pat yra juodojoje arbatoje ir špinatuose. Senesniuose rūgštynių lapuose šios rūgšties yra daugiau, todėl tokios skanesnės virtos. Jaunus lapelius galima valgyti žalius. Lapinės daržovės – stiprus antioksidantas, mažinantis cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje. Rūgštynių vartojimą reikėtų riboti asmenims, sergantiems artritu ar turintiems inkstų akmenų.

 

Rūgštynes galima troškinti ir valgyti žalias, tačiau bet kokiu atveju reikėtų maišyti su kitomis daržovėmis, kurios slopintų pastarųjų rūgštumą. Žalumynų skonį padeda atskleisti salsvo skonio ir riebokas maistas. Rūgštynės tinka su žuvimi (ypač riebia, pavyzdžiui, skumbre), vėžiagyviais, grietine arba sviestu, kiauliena, bulvėmis, ryžiais, lęšiais, salierais, lapinėmis daržovėmis, kiaušiniais, vištiena ir veršiena, garstyčiomis bei ožkų pieno sūriu.

 

Trūksta idėjų, ką galima pagaminti iš rūgštynių? Šių gaivių žalumynų galima dėti į pačias įvairiausias sriubas, įmaišyti į padažą prie žuvies, pagardinti omletus ir kiaušinienes, įdaryti mėsą ar žuvį, dėti į nesaldžius pyragus ir apkepus, sumaišyti su bulvių, grikių koše, užtepais, makaronais, įvairių daržovių salotomis. Beje, rūgštynės niekada nepagadins patiekalų iš mangoldų (lapinių burokėlių) bei špinatų.

 

Rūgštynių pesto padažas

 
  • 100 g rūgštynių lapų
  • 60 g moliūgų sėklų
  • 75 g fetos
  • 75 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Virtuviniu kombainu arba grūstuvu sutrinti moliūgų sėklas, rūgštynes, fetą, paskui įmaišyti alyvuogių aliejų. Pagardinti druska.

 

100 g apie 356 kcal

Paruošimo laikas: 5 min

5 – 6 porcijos

 

Lašiša su rūgštynių ir grietinės padažu

 
  • 800 g lašišos
  • 200 g rūgštynių
  • 120 g grietinės
  • 50 g sviesto
  • Raudonasis svogūnas
  • Citrinos sultys
  • 2 pomidorai
  • 500 ml baltojo, sauso vyno
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Svogūną susmulkinti ir troškinti vyne, kol skysčio liks tik trečdalis. Tada į keptuvę sudėti grietinę , smulkintas rūgštynes, supilti citrinos sultis, viską išmaišyti ir keletą minučių troškinti ant vidutinės ugnies. Pomidorus sudėti į kiaurasamtį ir aplieti verdančiu vandeniu, nulupti ir sudėti į troškinį. Pagal skonį įdėti pipirų ir druskos, ir nuimti nuo ugnies. Lašišos filė supjaustyti ir pakepinti iš abiejų pusių svieste, kol apskrus. Lašišą patiekti su padažu.

 

100 g apie 144 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

4 porcijos

Spausdinti