Nereikia nei sakyti, kad rudeniškos veiklos yra ypatingos. Dauguma žmonių šiuo metu, kai vis dažniau lyja, pučia žvarbus vėjas ir medžių lapai nusidažo auksine spalva, mėgsta išbandyti naujus arba laiko patikrintus klasikinius receptus ir išsikepti pyragų iš rudens derliaus. Tradiciniai rudeniški pyragai dažnai būna pagardinami cinamonu, muskatais, kvapiaisiais pipirais.

 

pyragai

Obuolių pyragas

 

Tešlai:

  • 220 g miltų
  • 150 g miltų
  • Kiaušinis
  • 50 g cukraus
  • Žiupsnelio druskos

Įdarui:

  • 400 g obuolių
  • 4 kiaušinių
  • 400 g grietinės
  • 100 g cukraus
  • 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
 

Gaminimas

 

Sumaišyti tarkuotą šaltą sviestą su miltais, cukrumi ir druska. Tada įmušti kiaušinį ir išminkyti elastingą tešlą. Tada iškočioti ant miltuoto paviršiaus ir sudėti tešlą į riebalais išteptą kepimo indą. Suformuoti tešlos kraštelius. Tešlą subadyti šakute ir padėti į šaldytuvą 30 min.

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti. Grietinę išplakti su kiaušiniais, cukrumi ir krakmolu. Ant tešlos sudėti obuolių gabalėlius. Užpilti grietinės įdaru ir kepti orkaitėje 40 – 50 min.

 

6 porcijų

100 g apie 210 kcal

Ruošti: 1 val. 20 min.

 

Amerikietiškas moliūgų pyragas

 
  • 500 g moliūgų minkštimo
  • 3 kiaušiniai
  • 100 ml grietinėlės
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono ir muskatų
  • 150 g cukraus
  • 50 g sviesto
  • 360 g tradicinių cukrinių sausainių
  • Žiupsnelio druskos
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Sausainius sutrupinti ir sumaišyti su minkštu sviestu. Tada šią sausainių masę sudėti į kepimo indą su aukštu nuimamu kraštu, suslėgti ir palikti 3 min. šaldytuve. Moliūgo minkštimą iškepti orkaitėje ir sutrinti. Sumaišyti su kiaušiniais, cukrumi ir grietinėle. Paskaninti įdarą cinamonu ir muskatais. Supilti moliūgų įdarą ant sausainių pagrindo. Orkaitę įkaitinti iki 200° ir kepti pyragą 35 – 40 min.

 

6 porcijų

100 g apie 310 kcal

Ruošti: 2 val.

 

Bruknių pyragas

 

Tešlai:

  • 125 g sviesto
  • 150 g cukraus
  • 350 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Kiaušinis

Įdarui:

  • 400 g bruknių
  • 100 g cukraus
  • Šaukštas kukurūzų arba bulvių krakmolo
  • 100 g avižinių dribsnių
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 50 g sviesto
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 175°. Minkštą sviestą ištrinti su cukrumi. Įdėti miltų, kepimo miltelių, kiaušinį ir greitai išmaišyti. Tešlą supilti į apvalų kepimo indą ir suformuoti tešlos kraštelius. Bruknes sumaišyti su cukrumi ir krakmolu, sudėti ant tešlos. Maltus avižinius dribsnius sumaišyti su vaniliniu cukrumi ir užberti ant uogų. Ant viršaus uždėti kubeliais supjaustyto sviesto. Kepti orkaitėje 25 – 30 min. Patiekti atvėsintą.

 

8 porcijų

100 g apie 296 kcal

Ruošti: 50 min.

Spausdinti