Rizotas dažniausiai gaminamas iš Arborio ryžių, kurie gana greitai išverda. Tačiau šiais laikais vietoj jų dedama ir kitokių kruopų. O gardinti galima nuo jūrų gėrybių iki įvairių daržovių!

 

rizotai (4)

Perlinių kruopų

 

100 g 225 kcal

4 porcijos

Paruošimo laikas 1 val.

 
  • 300 g perlinių kruopų
  • Raudonasis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 3 vištų krūtinėlės
  • 250 ml baltojo vyno
  • 100 g pievagrybių
  • 100 g saldžiosios paprikos
  • 100 g morkų
  • Šaukštas čiobrelių
  • 1 l vištienos sultinio
  • 20 g parmezano
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, žalumynų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Svogūną, česnako skilteles susmulkinti ir pakepinti. Sudėti gabalėliais pjaustytą vištieną ir kepti dar apie 2 min. Suberti kruopas, supilti vyną, išmaišyti ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol jis išgaruos. Sudėti smulkintus grybus, papriką, morkas, pagardinti čiobreliais, įpilti ¾ sultinio, išmaišyti ir troškinti ant silpnos ugnies apie 40 min. Supilti likusį sultinį ir troškinti dar apie 5 min. Suberti tarkuotą parmezaną, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Patiekti apibarsčius smulkintais žalumynais.

 

rizotai (1)

Su jūrų gėrybėmis

 

100 g 160 kcal

2 porcijos

Paruošimo laikas 30 min.

 
  • 100 g ryžių
  • 120 g gliaudytų krevečių
  • 100 g jūrų moliuskų
  • 700 ml vištienos sultinio
  • Svogūnas
  • Šaukštas citrinos sulčių
  • 100 g vyšninių pomidorų
  • 20 ml grietinėlės
  • Sviesto kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, šafranų, žalumynų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Vištienos sultinį kaitinti ant silpnos ugnies, kol užvirs. Svogūną susmulkinti ir pakepinti. Suberti ryžius, pagardinti šafranais ir nuolatos maišant kepti apie 30 sek. Supilti citrinos sultis ir kepti dar apie 15 sek. Supilti apie 120 ml šilto sultinio ir kaitinti apie 2 min., kol susigers į ryžius. Pamažu supilti visą sultinį. Galiausiai sudėti smulkintus pomidorus, krevetes, moliuskus, pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir kaitinti apie 5 min. Nukelti nuo ugnies, supilti grietinėlę, pagardinti smulkintais žalumynais ir išmaišyti.

 

rizotai (2)

Su moliūgais ir česnakais

 

100 g 160 kcal

4 porcijos

Paruošimo laikas 1,5 val.

 
  • 200 g ryžių
  • 400 g moliūgo
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukšteliai maltų kmynų
  • Šaukštas sviesto
  • 1 l daržovių sultinio
  • 50 g parmezano
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Moliūgą supjaustyti gabalėliais, dėti į kepimo indą, apšlakstyti aliejumi ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Svogūną, česnako skilteles susmulkinti ir pakepinti. Sudėti ryžius, kmynus, sviestą, išmaišyti ir kepti dar apie 1 min. Supilti apie 250 ml sultinio. Nuolatos maišant kaitinti, kol skystis išgaruos. Pamažu supilti likusį sultinį ir virti ant silpnos ugnies, kol ryžiai taps minkšti. Sudėti tarkuotą parmezaną, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Patiekti su keptais moliūgų gabalėliais.

 

rizotai (3)

Itin aštrus

 

100 g 330 kcal

4 porcijos

Paruošimo laikas 45 min.

 
  • 300 g ryžių
  • Aitrioji paprika
  • 100 g rūkytos kiaulienos
  • 3 skiltelės česnako
  • 350 g aštrių rūkytų kiaulienos dešrelių
  • 1 l vištienos sultinio
  • 300 g konservuotų pupelių
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, ciberžolių pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kiaulieną susmulkinti ir pakepinti. Sudėti smulkintas česnako skilteles, dešreles, išmaišyti ir kepti dar apie 8 min. Sudėti ryžius, pamažu supilti sultinį, sumažinti ugnį ir uždengus troškinti apie 20 min. Suberti pupeles, smulkintą papriką, pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir troškinti dar apie 4 min.

 

rizotai (7)

Su kiauliena ir grybais

 

100 g 180 kcal

4 porcijos

Paruošimo laikas 40 min.

 
  • 300 g ryžių
  • 200 g kiaulienos šoninės
  • 250 g pievagrybių
  • Svogūnas
  • 1 l vištienos sultinio
  • 50 g parmezano
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Svogūną, šoninę susmulkinti ir pakepinti. Sudėti smulkintus grybus ir kepti dar apie 5 min. Sudėti ryžius ir kaitinti, kol visas skystis susigers. Supilti apie 250 ml sultinio ir maišant kaitinti, kol skystis susigers. Supilti likusį sultinį ir kaitinti nuolatos maišant, kol vėl skystis susigers. Pagardinti tarkuotu parmezanu, prieskoniais ir išmaišyti.

 

rizotai (8)

Su žuvimi ir ciberžolėmis

 

100 g 170 kcal

4 porcijos

Paruošimo laikas 45 min.

 
  • 400 g lašišos filė
  • 1,5 l žuvies sultinio
  • Šaukštelis ciberžolių
  • Svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • 330 g ryžių
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • Sviesto kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, žalumynų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Lašišą supjaustyti gabalėliais ir pakepinti. Nukelti nuo ugnies ir atidėti. Sultinį kaitinti, kol užvirs. Svogūną, česnako skiltelę susmulkinti ir pakepinti. Suberti ciberžoles ir kepti dar apie 1 min. Sudėti ryžius, supilti apie 250 ml sultinio ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol skystis susigers. Supilti likusį sultinį ir kaitinti, kol vėl susigers. Supilti citrinos sultis, sudėti lašišą, pagardinti prieskoniais, žalumynais ir išmaišyti.

 

rizotai (6)

Su burokėliais ir vynu

 

100 g 170 kcal

3 porcijos

Paruošimo laikas 1,5 val.

 
  • 250 g ryžių
  • 500 g burokėlių
  • 150 ml balto vyno
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas sviesto
  • Svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • 700 ml daržovių sultinio
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Burokėlius nuskusti, supjaustyti gabalėliais, dėti į kepimo indą, pagardinti prieskoniais, apšlakstyti šaukštu aliejaus ir kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Likusį aliejų sumaišyti su lydytu sviestu, sudėti smulkintą svogūną, česnako skiltelę ir kepti ant vidutinės ugnies apie 5 min. Sudėti ryžius, supilti vyną ir kaitinti apie 5 min. Supilti apie 250 ml sultinio ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol skystis sugers. Supilti likusį sultinį ir vėl kaitinti, kol susigers. Burokėlius sutrinti, sudėti į ryžių masę, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Galima patiekti su grietine.

 

rizotai (5)

Su pomidorais ir paprikomis

 

100 g 140 kcal

4 porcijos

Paruošimo laikas 45 min.

 
  • 300 g ryžių
  • 400 g konservuotų pomidorų
  • 200 g saldžiųjų paprikų
  • Svogūnas
  • 600 ml daržovių sultinio
  • 30 g parmezano
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Svogūną susmulkinti ir pakepinti. Sudėti ryžius, smulkintus pomidorus, supilti jų sultis, suberti smulkintas paprikas, išmaišyti ir troškinti, kol skystis išgaruos. Tada supilti sultinį, išmaišyti, nukelti nuo ugnies, uždengti ir kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Patiekti apibarsčius tarkuotu parmezanu ir pagardinus prieskoniais.

 

Spausdinti