Maža, kvapni, saulės atokaitoje raudonuojanti uogelė. Kas ji? Ogi miško karalienės titulo verta žemuogė, kuri yra ne tik skani, bet ir ypač naudinga sveikatai.

 

žemuogės

Naudingųjų medžiagų šaltinis

 

Apie žemuogių naudą žmonės žinojo nuo seniausių laikų. Pirmykščių indėnų genčių nariai šias uogas vartojo norėdami sustiprinti organizmą, atsikratyti šlapimo sistemos problemų. Senovės Indijoje iš šaknų gaminti organizmą valantys preparatai, o iš uogų – net dantų pasta. Vis dėlto pirmieji įrašai apie žemuogių naudą atsirado Antikos laikais, maždaug II amžiuje. Tada šios uogos buvo vertinamos dėl valomųjų ir gaivinamųjų savybių.

 

Šiais laikais žemuogės tituluojamos vienomis maistingiausių uogų. Tai tikra vitaminų ir mikroelementų bomba, kurioje gausu geležies, fosforo, kalcio, kalio, magnio, mangano, cinko, vitaminų C, B grupės, K, E ir kt. Dėl tokios naudingųjų medžiagų įvairovės vartojamos ligų profilaktikai ar gydymui. Jų rekomenduojama vartoti sergant mažakraujyste, podagra, akmenlige, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, šlapimo sistemos, širdies ir kraujagyslių ligomis, peršalus ar esant dantenų uždegimui. Iš uogų gaminamos kaukės tinka riebios spuoguotos odos priežiūrai.

 

Namų vaistinėlėje…

 

Uogų užpilas. 2 šaukštus šviežių arba džiovintų žemuogių užpilti 200 ml verdančio vandens. Palaikius apie 2 val. nukošti. Užpilas geriamas po 100 ml, 3–4 kartus per dieną.

 

Raminanti arbata. Pagal skonį sumaišyti šviežius žemuogių, mėtų (arba melisos) lapus ir kelias čiobrelių šakeles. Paruoštą arbatą rekomenduojama gerti vakarais, ypač kai kamuoja nemiga.

 

Lapų užpilas. Šaukštą žemuogių lapų susmulkinti ir užpilti 200 ml vandens. Apie 1 val. palaikyti, kad pritrauktų, tada nukošti. Paruoštą mišinį gerti 3–4 kartus per dieną, maždaug po 100 ml.

 

Valančioji kaukė. Kiaušinio baltymą atskirti nuo trynio ir išplakti įpylus šaukštą žemuogių sulčių. Kaukę tepti ant veido, palaikius apie 15–20 min. nuplauti šiltu vandeniu.

   

Kulinarinės idėjos

 

Žemuoginiai ledai

  • 450 g žemuogių
  • 100 ml grietinėlės
  • 300 ml pieno
  • 130 g cukraus

Gaminimas

 

Sumaišyti grietinėlę, pieną ir cukrų. Nuolat maišant kaitinti ant silpnos ugnies, kol cukrus tolygiai ištirps. Pusę žemuogių sutrinti ir išmaišyti su atvėsintu grietinėlės mišiniu. Tada indą uždengti ir palaikyti šaldytuve, kad visiškai atšaltų. Likusias žemuoges perpjauti pusiau bei sumaišyti su gauta kremine mase. Ledus perdėti į vieną didesnį arba kelis mažesnius indelius, apie 3–4 val. palaikyti kameroje, kad sustingtų.

 

100 g apie 118 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 val.

4 žmonėms

 

Saldžioji uogienė

  • 800 g žemuogių
  • 200 g cukraus

Gaminimas

 

Žemuoges nuplauti, nusausinus tolygiai išmaišyti su cukrumi. Tada uždengti ir kambario temperatūroje palaikyti per naktį. Susidariusį skystį nupilti bei užvirinti. Po to vėl užpilti ant uogų ir dar kartą palaikyti per naktį. Kitą dieną skystį vėl užvirinti, sudėjus žemuoges kaitinti ant silpnos ugnies, kol sutirštės. Gautą uogienę supilti į stiklainius. Juos užsukti, kol uogienė neatvėso.

 

100 g apie 105 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 dienas

2–3 indeliai

 

Gaivus kokteiliukas

  • 300 g žemuogių
  • 2 citrinos
  • 80 g cukraus
  • 700 ml vandens
  • Ledo kubelių
  • Mėtos lapelių papuošti

Gaminimas

 

Citrinų žievelę nutarkuoti, išimti likusį vaisių minkštimą. Žemuoges nuplauti ir kartu su citrinomis sudėti į plaktuvą. Tada įberti cukraus, citrinos žievelės, ledo kubelių, užpilti vandeniu ir uždengti. Viską plakti iki vientisos masės, maždaug 50–60 sekundžių. Paruoštą gėrimą supilstyti į stiklines bei papuošti mėtomis.

 

100 ml apie 35 kcal

Paruošimos laikas: apie 5–7 min.

2–3 žmonėms

Spausdinti