Raudonėlis – italų virtuvėje dažnai naudojamas prieskonis. Pica, tradiciniai makaronų padažai dažnai gardinami būtent šio augalo džiovintais ar šviežiais lapeliais. Beje, šis ingredientas geba net ir nelabai sveiką maistą paversti naudingesniu sveikatai. Tikriausiai nedaugelis žino, kad jis gali padėti išvengti vėmimą, pykinimą sukeliančio viruso.

 

Raudonėliuose yra karvakrolio, medžiagos, kuri apsaugo organizmą nuo labai užkrečiamo noroviruso. Šios cheminės medžiagos ardo viruso baltyminį apvalkalą, todėl jis tampa silpnesnis ir lengviau sunaikinamas.

 

„Karvakrolis  gali būti naudojamas kaip maisto sterilumą užtikrinanti medžiaga ir net mikrobus naikinančiose paviršiaus valymo priemonėse. Tačiau tam reikia atlikti tolimesnius tyrimus. Dabar mus labiausiai domina karvakrolio savybė naikinti virusus“, – sakė Arizonos universiteto vyriausioji tyrėja dr. Kelly Bright.

 

Noroviruso sukėlėjai aptinkami maiste. Ši infekcija paplitusi slaugos namuose, ligoninėse, kruiziniuose laivuose bei mokyklose. Nemaloni infekcija trunka kelias dienas. Sergantiems kai kuriomis lėtinėmis ligomis, infekcija gali būti labai pavojinga.

 

Karvakrolio pagrindu pagamintos valymo priemonės būtų saugesnės ir nesukeliančios alergijos negu stiprių baliklių ar alkoholio pagrindu pagamintos priemonės.

 

Gryną karvakrolį vartoti nerekomenduojama, nes nors jis nėra nuodingas, tačiau sukelia deginantį pojūtį ir liežuvio nejautrumą. Taip pat tyrėjai įspėja nepiktnaudžiauti picomis, kurios dažniausiai gardinamos raudonėliu, nes tai nėra labai sveikas maistas.