Ar žinojote, kad persikai kilę iš Kinijos? Šiems kaulavaisiams prinokti reikia daug saulės. Prekybos vietose galima rasti persikų su geltonu, rausvu ir baltu minkštimu (pastarieji saldžiausi). Pirkti geriausia šviežius persikus, kurie yra aromatingi ir yra minkšti, bet ne per daug. Kieti persikai kambario temperatūroje prinoksta per dieną ar dvi. Kai prinoks, rekomenduojama suvartoti per dvi dienas. Persikų sezonas – nuo gegužės iki rugsėjo.

 

persikai

Geriausia persikus valgyti šviežius ir su žievele. Pjaunant per pusę apipjauti aplink kauliuką ir tada persiko puseles pasukti priešingomis kryptimis, kad gražiai nusiimtų. Griežinėliais supjaustytų persikų galima dėti į vaisių salotas, dėti į keksų ir pyragų sudėtį. Norint lengviau nulupti persikų odelę, vaisius keletą sekundžių galima palaikyti verdančiame vandenyje, kad nusiluptų lengviau. Keptus persikus galima patiekti su avietėmis ir ledais – tai klasikinis desertas, kurį XIX amžiuje sukūrė žymus prancūzų virtuvės šefas A. Escoffieras (1846 – 1935), norėdamas maloniai nustebinti Australijos operos dainininkę Nellie Melba.

 

Persikų ir raudonųjų serbentų pyragas

 
  • 3 – 4 gerai prinokę persikai
  • 100 g raudonųjų serbentų
  • 2 tarkuotų apelsinų žievelių
  • 2 kiaušiniai
  • 150 g varškės
  • 3 šaukštai pieno
  • 3 šaukštai saulėgrąžų aliejaus
  • 75 g cukraus
  • 250 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 190°. Varškę, pieną, saulėgrąžų aliejų, kiaušinius ir cukrų sumaišyti iš išplakti iki vientisos konsistencijos. Tarkuotas apelsinų žieveles sumaišyti su puse raudonųjų serbentų ir miltų. Masę supilti į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą. Supjaustyti persikus, išimti kauliukus ir sudėti ant tešlos kartu su likusiais raudonaisiais serbentais. Kepti orkaitėje 45 min., kol įgaus gražų auksinį, rusvą spalvą. Palikti atvėsti 10 min., tada nuimti popierių ir patiekti šiltą arba šaltą.

 

10 porcijų

100 g apie 190 kcal

Paruošimo laikas: apie 65 min

Spausdinti