Perlinės kruopos – tai nušlifuoti miežių branduoliai. Skaidulų jose daugiau negu baltuosiuose, ruduosiuose ir laukiniuose ryžiuose. Teigiama, kad kiekvieną dieną suvartojant 6 g skaidulų galima išvengti žarnyno vėžio. Taip pat jos reikalingos asmenims, sergantiems II tipo diabetu, nes reguliuoja cukraus kiekį kraujyje bei mažina „blogąjį“ cholesterolį. Pasakojama, kad perlinių kruopų košę kasdien valgydavo senovės Romos gladiatoriai, nes ji suteikdavo jėgų, stiprybės ir ištvermės. Taip pat miežiai buvo vienas iš pagrindinių patiekalų ant pirklių ir net karalių stalo. Ko gero, niekam nekyla abejonių dėlto, kad jie rinkdavosi tik pačius geriausius produktus.

 

Perlinės kruopos labai sveikatai naudingas produktas. Mokslininkai ištyrę jų savybes nustatė, kad juose yra beveik visų biologiškai aktyvių, maistinių medžiagų, kurių reikia žmogaus organizmui. Kruopų vartojimas padeda išsaugoti gražią odos išvaizdą, atsikratyti raukšlių, pašalinti kenksmingas medžiagas, kurios kaupiasi organizme.

 

Šių kruopų rekomenduojama valgyti vaikams, nes jos turi medžiagų būtinų augančiam organizmui. Be to, perlinės kruopos turi priešuždegiminį, raminamąjį, diuretinį poveikį, malšina spazmus. Gali padėti numesti svorio, jei kamuoja virškinimo sutrikimai, skrandžio skausmai. Stiprina organizmo sistemą – padeda išvengti peršalimo infekcijų ir gripo. Perlines kruopas naudinga vartoti, sergant inkstų, šlapimo takų ligomis, artritu, hemorojumi.

 

Tie, kurie mėgsta perlines kruopas, gali nesibaiminti dėl avitaminozės. Juose yra B grupės, A, E ir D vitaminų.

 

Vandenyje, kuriame mirko perlinės kruopos, yra daug gordecino – natūralaus antibiotiko, kuris gydo grybelines odos ligas. Šis vanduo taip pat gerina atsikosėjimą, tonizuoja, skatina pieno gamybą krūtimi maitinančioms moterims ir turi teigiamą poveikį kepenims. Perlinėse krupuose skaidulų daugiau ne tik negu ryžiuose, bet ir kviečiuose. Šias kruopas galima vadinti organizmo šluota!

 

Perlinių kruopų salotos su brokoliniais kopūstais

 

perlinių kruopų košė

  • 200 g perlinių kruopų
  • 300 g brokolinių kopūstų žiedynų
  • 2 raudonos paprikos
  • Skiltelė česnako
  • 45 ml alyvuogių aliejaus
  • 30 ml citrinų sulčių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Perlines kruopas per naktį išmirkyti vandenyje. Rytą išvirti, nukošti. Kruopas nuplauti po šiltu vandeniu ir palikti, kad nuvarvėtų. Brokolinių kopūstų žiedynus apvirti pasūdytame vandenyje 3 minutes. Paprikas perpjauti pusiau ir pakepinti ant grotelių (30 – 40 minučių). Paskui suvynioti į maistinę plėvelę ir po 10 minučių nulupti žievelę, daržoves supjaustyti. Virtas perlines kruopas sumaišyti su daržovėmis ir prieskoniais. Užpilti aliejaus, citrinų sulčių bei tarkuotos česnako žievelės padažu.

 

100 g apie 153 kcal

Paruošimo laikas: 120 min

2 – 3 porcijos

 

Pyragas su perlinių kruopų įdaru

  • 200 g perlinių kruopų
  • 400 g pievagrybių
  • 2 rauginti agurkai
  • Svogūnas
  • 360 g miltų
  • 6 g sausų mielių
  • 240 ml vandens
  • 30 g cukraus
  • 1,5 šaukštelio druskos
  • 60 ml augalinio aliejaus
 

Gaminimas

 

Pievagrybius nuvalyti, išvirti ir supjaustyti. Per naktį mirkytas perlines kruopas taip pat išvirti. Po to perlieti šaltu vandeniu. Susmulkinti agurkus, svogūną. Iš pradžių pakepinti svogūnus, paskui sudėti agurkus ir grybus, ir patroškinti, kol suminkštės. Tada sudėti perlines kruopas ir dar šiek tiek pakepinti. Mieles išmaišyti šiltame vandenyje. Įdėti cukraus. Palikti šiltoje vietoje, kol suputos. Supilti aliejų, miltus ir druską. Palikti šiltoje vietoje pusantros valandos. Tešla turi iškilti du kartus. Dalį iškočiotos tešlos įdėti į kepimo popieriumi išklotą arba aliejumi išteptą skardą. Sudėti įdarą ir ant viršaus tolygiai uždėti likusią tešlos dalį. Tešlos viršų šiek tiek įpjauti keliose vietose. kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 50 minučių.

 

100 g apie 213 kcal

Paruošimo laikas: ilgiau nei 2 valandos

4 – 6 porcijos

Spausdinti