Apie dilgeles galima kalbėti ilgai. Turbūt vienintelė neigiama ypatybė – geliantis jausmas, prisilietus prie šio augalo lapelių. Vieniems dilgėlės piktžolės, kitiems – vaistai nuo daugelio ligų, tretiems – delikatesas, kurių pavasarį pilnos pievos. Dažniausiai iš jaunų dilgėlių lapelių verdamos sriubos, tačiau jie tinka ir kitiems patiekalams. Beje, dilgėlės liaudies kulinarijoje naudojamos ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse.

   

Keksas su dilgėlėmis ir saulėje džiovintais pomidorais

 
  • 100 g dilgėlių
  • 60 g saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
  • 3 kiaušiniai
  • 100 ml pieno
  • 150 g miltų
  • 15 g kepimo miltelių
  • 100 ml augalinio aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Sviesto kepimo indui tepti

Gaminimas

 

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Įmušti kiaušinius, supilti aliejų ir pieną, įberti prieskonių ir išmaišyti iki vientisos masės. Tada sudėti dilgėles ir džiovintus pomidorus, vėl išmaišyti. Tešlą supilti į sviestu išteptą kepimo indą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 45 minutes.

 

100 g apie 277 kcal

Paruošimo laikas: 1 val. 30 min

4 – 6 porcijos

 

Soti dilgėlių sriuba

 
  • 400 g jaunų dilgėlių lapų
  • Bulvė
  • Morka
  • Poras
  • Svogūnas
  • 50 g sviesto
  • 50 ml grietinės
  • 15 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 l daržovių sultinio
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Keptuvėje įkaitinti truputį aliejaus. Sudėti susmulkintą bulvę, morką, porą, svogūną ir kepti, kol daržovės šiek tiek suminkštės. Supilti sultinį ir virti 10 – 15 minučių, kol bulvė dar labiau suminkštės. Tada sudėti dilgėlių lapelius. Kai dilgėlės kiek apvys, sriubą sutrinti maisto smulkintuvu. Pagal skonį įdėti prieskonių ir sumaišyti sriubą su sviestu bei grietine.

 

100 g apie 323 kcal

Paruošimo laikas: 50 min

4 – 6 porcijos

 

Angliškas dilgėlių pudingas

 
  • 200 g jaunų dilgėlių lapų
  • 100 g rūgštynių lapų
  • 100 g kiaulpienių lapų
  • 100 g rėžiukų lapų
  • Laiškinių česnakų pagal skonį
  • 120 g miežių miltų
  • Šaukštelis druskos

Gaminimas

 

Žalumynus smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su miežių miltais bei druska. Įpilti vandens tiek, kad susidarytų košelė. Ją sukrėsti ant lininio audinio skiautelės. Užrišti ir įmesti į puodą, kuriame verda veršiena, kiauliena ar kita mėsa. Kai mėsa išvirs, išgriebti maišelį su dilgėlių pudingu. Sudėti į lėkštę ir patiekti su duona.

 

100 g apie 70 kcal

Paruošimo laikas: 1 val. 15 min

4 – 6 porcijos

Spausdinti