Vasarą soduose noksta įvairiausios uogos. Jeigu kas nors paklaustų, koks vasaros skonis, reikėtų pasiūlyti krepšelį su braškėmis, avietėmis, gervuogėmis, mėlynėmis, vyšniomis, agrastais ar serbentais. Turbūt neverta aiškinti, kiek juose yra naudingų medžiagų. Dalelę vasaros skonio ir naudingųjų savybių galima išsaugoti šaldiklyje.

  • Šaldymui uogos turi būti gerai prisirpusios, kvapnios ir ryškios.
  • Uogas nuplauti šaltame vandenyje. Plaunant išrinkti visas, nors šiek tiek pagedusias, ar pernokusias uogas.
  • Uogas supilti į didelį kiaurasamtį ir palikti 15 minučių nuvarvėti ir nudžiūti. Uogas saugoti, kad nesusitrintų ir neprarastų formos.
  • Jei nenorite, kad uogos suliptų, paberkite jas ant padėklo (tokio dydžio, kad lengvai tilptų į šaldiklį) vienu sluoksniu. Tuomet per naktį kiekviena uoga sušals atskirai.
  • Paskui uogas sudėti į plastikinius šaldymo maišelius ar indelius su dangteliais ir vėl padėti į šaldiklį.
  • Po 6 mėnesių šaldytose uogose sumažėja vitaminų, todėl ant indelių su universaliu rašikliu užrašykite datą, kada jos buvo užšaldytos. Geriausiai šaldyti uogas specialiuose maišeliuose, nes jie yra ypač hermetiški. Kitokiose pakuotėse užšaldytos uogos gali pakeisti spalvą, prisigerti kvapų.
  • Iš šaldytų uogų galima gaminti sveikus kokteilius, dėti jų į salotas, kepinius, kitus patiekalus.
Spausdinti