Ožkos pienas – tai gėrimas, kuriame yra tiek daug sveikatai naudingų medžiagų, kad išties galėtų būti vadinamas gyvybės eliksyru. Tačiau ne visiems patinka aitrokas šio pieno skonis. Be to, vis pasigirsta dvejonių, ar jį saugu vartoti.

 

Visų pirma ožkos pieną žmogaus organizmas lengvai pasisavina, nesukelia skrandžio negalavimų. Jame beveik nėra baltymo alfa S1 kazeino, todėl jis laikomas hipoalerginiu produktu. Tačiau baltymo beta kazeino yra daugiau nei karvės piene, todėl pagal sudėtį jis yra panašesnis į motinos krūtų pieną.

 

Kita vertus, gydytojai nerekomenduoja keisti maitinimą krūtimis į ožkos pieną, nes jame yra daugiau riebalų ir nėra fermento lipazės, kuris skaido riebalus. Vaikams iki vienerių metų ožkos pieno galima duoti nebent papildomai.

 

Ožkos piene yra labai didelis kobalto kiekis, kuris įeina į vitamino B12 sudėtį, kuris reikalingas metaboliniams procesams bei kraujodarai. Piene taip pat gausu ir kitų vitaminų A, B grupės, C, D, H, PP. Taigi ožkos pienas gerina virškinimą, stiprina imuninę sistemą bei padeda išvengti tokių ligų kaip mažakraujystė, peršalimas, atsigauti po sunkių ligų ir operacijų. Stiprina vaikų ir suaugusiųjų kaulus bei dantis, padeda išvengti ėduonies.

 

Ožkos piene yra cholino, lecitino, albumino, globulino ir biotino, kurie gerina odos būklę, lėtina jos senėjimo procesus. Naudingų medžiagų prisotintą gėrimą patariama gerti žmonėms, dirbantiems protinį darbą, patiriantiems įtampą, kamuojamiems depresijos ir neurozių, sergantiems skydliaukės ligomis.

 

Ožkos pieną saikingai vartoti, jei kraujas yra tirštas, nes jis kelia hemoglobino lygį kraujyje. Tokiu atveju pieną reikėtų skiesti vandeniu (santykiu 1 : 1). Nerekomenduojama vartoti žmonėms, sergantiems kasos ligomis, nes jo riebumas yra 4,4 proc., todėl gali prasidėti sveikatos pablogėjimas arba skausmas. Pieno nereikėtų gerti, jei laikomasi griežtos dietos, nors jis nėra kaloringas. Jame yra riebalų, kurie nėra išskaidomi ir lengvai pasisavinami.