Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) palmių aliejų įtraukė į produktų, didinančių vėžio riziką, sąrašą. Šio ingrediento yra ir garsiajame šokoladiniame kreme su lazdyno riešutais „Nutella“. Palmių aliejus yra pigiausias iš visų aliejų, todėl pakeitus jį kitu (saulėgrąžų, rapsų) aliejumi, produkto kaina būtų dar aukštesnė. Palmių aliejaus gamyba labai kenkia aplinkai ir net kelia pavojų kai kurių gyvūnų išnykimui. Todėl produktų, kuriuose jo yra, rekomenduojama vengti. „Nutella“ šokoladinį kremą gali pakeisti sveiki kremai ir užtepai, kuriuos galima pasigaminti patiems namuose. Pasigaminę patys, galėsite būti tikri, kad tikrai valgote kokybišką produktą. Tačiau net ir tada reikėtų juo nepiktnaudžiauti. Tokie kremai ir užtepai yra labai kaloringi ir turėtų būti vartojami tik retkarčiais bet nedideliais kiekiais.

 

Veganiškas šokoladinis kremas

 

nutela

  • 415 g lazdyno riešutų
  • 96 g veganiško juodojo šokolado
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 0,5 šaukštelio jūros druskos
  • Klevų arba agavų sirupo pagal skonį (nebūtinai)
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Ant kepimo popieriaus vienu sluoksniu sudėti lazdyno riešutus ir paskrudinti 12 – 15 minučių. Kai šiek tiek atvės, pašalinti žieveles ir sutrinti elektriniu maisto smulkintuvu. Šokoladą sulaužyti ir ištirpdyti vandens vonelėje. Riešutų masę sumaišyti su skystu šokoladu, vanile ir druska. Jei trūksta saldumo, galima įdėti šiek klevų arba agavų sirupo ir išmaišyti. Supilti į stiklainį ir sandariai uždaryti.

 

10 – 15  porcijų

100 g apie 476 kcal

Paruošimo laikas: 30 min

 

Saldus ir kreminis moliūgų užtepas

 
  • 65 g riešutų sviesto
  • 115 g moliūgų tyrės
  • 2 šaukštai klevų sirupo
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
 

Gaminimas

 

Visus ingredientus sudėti į dubenį ir išmaišyti iki vientisos masės. Supilti į stiklainį ir sandariai uždaryti.

 

10 – 15  porcijų

100 g apie 403 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

 

Desertinis kokosų užtepas

 
  • 180 g kokosų drožlių
  • 60 g kokosų aliejaus
  • 225 g anakardžių riešutų
  • 100 g lydyto sviesto
  • 180 g rudojo cukraus
  • Himalajų druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kokosų drožles sumaišyti su ruduoju cukrumi, lydytu sviestu ir kokosų aliejumi ir sutrinti elektriniu trintuvu iki tirštos, vientisos masės. Sudėti smulkintus anakardžius ir išmaišyti. Įdėti druskos ir dar kartą išmaišyti.

 

10 – 15 porcijų

100 g apie 446 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti