Baklažanai – viena iš mėgstamiausių rudens gėrybių. Žalių baklažanų skonis primena grybų, o keptų – veršienos. Prie specifinio kartoko šių daržovių skonio priklauso. Baklažanai aprūpina organizmą geležimi, kalciu ir kitais mineralais, kurie gerina kraujotaką ir smegenų veiklą. Tačiau daugiausiai vertingų medžiagų yra baklažanų žievėje. Dietinės baklažanų skaidulos gerina virškinimą ir net gali apsaugoti nuo žarnyno vėžio. Be to, baklažanai, nors ir sotūs yra labai nekaloringi – 100 g turi tik apie 28 kalorijas! Tamsiai violetinės spalvos daržoves turėtų pamėgti sergantieji diabetu, nes juose esančios medžiagos reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, ir sergantys širdies bei kraujagyslių ligomis, nes mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį, mažina kraujo krešulių susidarymo riziką (dėl vitamino K). Tačiau sveikiausi baklažanai kepti orkaitėje, o ne skrudinti riebaluose! Baklažanai mažina kraujospūdį ir mažina stresą.

 

"baklažanų spagečiai"

Spagečiai su baklažanais, pomidorais ir alyvuogėmis

 
  • 200 g spagečių
  • 200 g baklažanų
  • 400 g pomidorų
  • Skilelė česnako
  • Pusė raudonojo svogūno
  • 200 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
  • Šaukštelis alyvuogių aliejaus
  • 60 ml vandens
 

Gaminimas

 

Baklažanus nuvalyti, supjaustyti, sudėti ant kepimo popieriumi, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 5 – 8 minutes, kol suminkštės. Spagečius išvirti pasūdytame vandenyje taip, kaip nurodyta ant pakuotės. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkintą svogūną su česnaku, kol taps gražios auksinės rudos spalvos. Įdėti pjaustytą pomidorą, baklažaną, įpilti vandens ir virti, kol padažas pradės tirštėti apie 2 – 4 minutes. Sudėti alyvuogių puseles ir sumaišyti su makaronais.

 

4 žmonėms

100 g apie 107 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

 

Baklažanų mišrainė

 
  • 10 baklažanų
  • 1 kg pomidorų
  • 5 – 6 saldžiosios paprikos
  • 5 – 6 morkos
  • 5 svogūnai
  • Česnakas
  • 100 g petražolių
  • 100 ml aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, cukraus pagal skonį
 

Gaminimas

 

Baklažanus supjaustyti smulkiais kubeliais, užpilti pasūdytu vandeniu, palaikyti 20 minučių. Tada suspausti. Tada supjaustyti paprikas, pomidorus. Morką sutarkuoti. Pakepinti aliejuje. Įdėti prieskonių, druskos, cukraus, baklažanus ir patroškinti apie 20 minučių. Viską sumaišyti, kad gautųsi vienalytė masė. Sudėti į stiklainius ir 30 minučių sterilizuoti orkaitėje.

 

12 žmonių

100 g apie 152 kcal

Paruošimo laikas: 90 min

 

Šiltos rudeninės baklažanų salotos

 
  • Baklažanas
  • Pomidoras
  • Citrina
  • Pusė raudonojo svogūno
  • Skiltelė česnako
  • Pusė žalios paprikos
  • 50 g brinzos sūrio
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Baklažaną nuvalyti, supjaustyti kubeliais ir šiek tiek pakepinti. Išspausti česnako skiltelę ir citrinos sultimis apšlakstyti daržoves. Pomidorą, svogūną, papriką, sūrį taip pat supjaustyti. Viską sumaišyti su alyvuogių aliejumi, įdėti druskos ir pipirų. Taip pat galima pagardinti kalendromis, petražolėmis, bazilikais arba gražgarstėmis.

 

4 žmonėms

100 g apie 90 kcal

Paruošimo laikas: 30 min

Spausdinti