Bulvinių saulėgrąžų arba topinambų šakniagumbiai dažniausiai nepelnytai pamirštami ir pakeičiami įprastesnėmis ir ne tokiomis aromatingomis daržovėmis kaip bulvės. Tikriausiai ne vieną kulinarą stebina, kad traškūs ir salsvo skonio topinambai nėra populiari sezoninė daržovė.

 

Topinambų derlius nuimamas spalį, bet jie gali būti paliekami žiemoti ir kasami bet kuriuo metų laiku. Keista, kad šios daržovės nėra tokios populiarios kaip bulvės, morkos, pastarnokai ir salierai. Jie yra lengvai auginami, atsparūs ligoms ir kenkėjams, todėl mažiau nei kitos daržovės užteršiami pesticidais bei kitomis cheminėmis trąšomis. Gurmanų vertinama daržovė turi tik tokių trūkumų: topinambus skusti reikia daug laiko ir jie kai kuriems žmonėms pučia pilvą.

 

Valgomieji šakniagumbiai turtingi vitaminų ir mineralų. Juose esanti geležis suteikia energijos, kalis ir vitaminas B1 būtini raumenims bei nervų sistemai. Nors topinambai yra saldaus skonio, tačiau taip pat ir krakmolingi, dėlto reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Šios daržovės turi mažesnį glikemijos indeksą negu bulvės. Tai vertingas produktas tiems, kurie siekia numesti svorio arba išlaikyti dabartines kūno linijas.

 

150 g bulvinių saulėgrąžų suteikia 10 % vitamino C ir niacino, 11 % vario, 12 % fosforo, 18 % kalio, 28 % geležies ir 30 % tiamino rekomenduojamos dienos normos. Varis ir geležis reikalingi raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui, kurie išnešioja deguonį. Varis svarbus baltymų daryboje. Fosforas – stipriems kaulams ir DNR. Vitaminas C – stiprus antioksidantas, kuris mažina laisvųjų radikalų žalą. Vitaminas C taip pat gali sumažinti širdies ligų ir insulto riziką. Niacinas ir tiaminas – tai B grupės vitaminai, kurie reikalingi sveikiems plaukams, odai ir akims. Taigi topinambai ne tik suteikia energijos (150 g turi tik 110 kalorijų), bet ir palaiko kūno sveikatą.

 

Bulvinės saulėgrąžos – taip pat vertingas prebiotikų šaltinis. Didžioji dalis angliavandenių šakniagumbiuose kaupiami kaip inulinas. Jis veikia kaip prebiotikai, kurie tiekia maistines medžiagas gerosioms probiotinėms bakterijoms, gyvenančioms gyvuose organizmuose. Probiotikai gali sustiprinti imuninę sistemą, paskatinti vitaminų sintetinimą organizme, sumažinti cholesterolio lygį kraujyje ir neleisti dauginti kenksmingoms bakterijoms. 2010 metų britų atliktas tyrimas parodė, kad vaisių ir daržovių sultys su iš topinambų išgautu inulinu padėjo padidinti probiotinių bakterijų kiekį organizme.

 

Kartais topinambai vadinami Jeruzalės artišokais. Yra daug versijų, iš kur kilo šis pavadinimas. Pagal vieną teoriją Jeruzalė yra iškraipytas italų kalbos žodis „girasola“, reiškiantis paprastąją saulėgrąžą.  Pagal kitą teoriją šis žodis kilo iš iškraipyto Olandijos miesto Terneuzeno pavadinimo. Olandija buvo pirmoji Europoje šalis, kurioje pradėtos kultivuoti šios daržovės.  Pasaulyje žinoma apie 200 bulvinių saulėgrąžų rūšių, kurios naudojamos maisto produktuose, komercinės fruktozės ir alkoholio gamyboje.

 

Topinambų sriuba

topinambai

  • 1 kg topinambų
  • 2 morkos
  • 2 svogūnai
  • Poras
  • 2 salierų lapų
  • 3 čiobrelių šakelės
  • 8 skiltelės česnako
  • 1 l vandens
  • 250 ml grietinėlės
  • 45 ml augalinio aliejaus
  • Druskos, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Smulkintas morkas, svogūną, salierus, porą, 4 skilteles česnako pakepinti aliejuje, kol suminkštės, bet nepraras spalvos. Sudėti pipirus, čiobrelius, supilti vandenį ir, kai užvirs, toliau virti ant lėtos ugnies 20 minučių. Paskui uždengti ir po 10 minučių nukošti per sietelį. Daržovių sultinį pasilikti. Kitą svogūną ir likusius česnakus susmulkinti ir pakepinti aliejuje, kol suminkštės, bet nepraras spalvos. Sudėti plonai supjaustytus topinambus ir užpilti sultiniu. Virti, kol daržovės suminkštės. Tada sutrinti. Supilti grietinėlę, įberti druskos ir gerai išmaišyti.

 

100 g apie 65 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

6 porcijos

Spausdinti