Medus – išskirtinis gamtos produktas, suteikiantis patiekalams savitą skonį. Šis natūralus saldiklis yra ir vaistas nuo daugelio ligų. Medumi paskaninti patiekalai ir gėrimai – gardūs, sveiki ir naudingi.

 

Neginčijama nauda

 

Mokslininkų teigimu, meduje yra įvairiausių žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Jame gausu antioksidantų, vitaminų, mineralų. Tai nepakeičiamas energijos šaltinis, mat medų sudarantis fruktozės ir gliukozės junginys iškart suteikia jėgų. Medus stiprina imuninę sistemą, saugo nuo peršalimo ligų, malšina skausmą ir uždegimus. Jis padeda atgauti jėgas, slopina nervinę įtampą, nuovargį. Medaus preparatais tinka gydyti žaizdas, mat natūralaus medaus cheminiai junginiai naikina bakterijas ir grybelines infekcijas.

 

Tyrimais įrodyta, kad medus…

 
  • …pasižymi tokiomis stipriomis antibakterinėmis ir antiseptinėmis savybėmis, kad gali pasipriešinti meticilinui rezistentiškam auksiniam stafilokokui (MRSA), kurį paprastai išgydyti be galo sunku. MRSA – tai plačiai paplitusi bakterija, atspari penicilinui. Bakterija sukelia hemoraginį nekrozinį plaučių uždegimą, šlapimo takų, minkštųjų audinių infekcijas (votis, folikulitą, piomiozitą, pūlinius ir kt.), plaučių uždegimus.
  • …gydo širdies ligas. Amerikos chemikų bendruomenės teigimu, medus antioksidantų gausa prilygsta daugeliui daržovių ir vaisių. Pastebima, kad medus, kaip ir špinatai, obuoliai, bananai bei apelsinai, padeda išvengti kraujagyslių siaurėjimo.
  • …naikina dantų apnašas. Austalijos universiteto odontologijos mokykloje nustatyta, kad medus kovoja su dantų apnašas sukeliančiomis bakterijomis ne ką prasčiau nei cheminės priežiūros priemonės.
  • …kovoja su pūslelinę sukeliančiomis bakterijomis. Pagal 2004 m. medicinos žurnale „Medical Science Monitor“ skelbiamą informaciją, medus geriau už vaistinius preparatus saugo nuo pūslelinę sukeliančios infekcijos. Tyrime dalyvavo 3 suaugusieji, užsikrėtę Herpes simplex virusu. Vietoj vaistų, ant lūpų pūslelių jiems buvo tepamas medus. Du iš trijų dalyvių visiškai išsigydė infekciją, nenaudodami jokių kitų medikamentų. Beje, eksperimento metu nepastebėta jokio šalutinio poveikio, o įvairūs vaistiniai preparatai dažnai sukelia niežulį ir kitų nemalonių pojūčių.
  • …gerina virškinimą. JAV sveikatos ir žmogaus studijų centro žiniomis, medus gydo įvairius virškinimo sutrikimus – skrandžio opas, vidurių užkietėjimą, pykinimą ir kita. Mokslininkai pataria ne kabinti medų šaukštais, o gardinti juo įvairius patiekalus, arbatą – tai lygiai taip pat veiksminga.
  • …gydo odos ligas. Amerikos dermatologijos akademija nustatė, kad medumi tepama oda ilgiau išlieka stangri ir lygi. Beje, natūralus medus gydo aknę – sudėtingą lėtinę ligą, kurios sunku atsikratyti.
  • …stabilizuoja nervų sistemą. Medus padeda nurimti, atsipalaiduoti ir pasimėgauti ramiu nakties miegu. JAV biochemijos ir molekulinės biologijos departamentas aiškina, kad šiame produkte gausu fiziologiškai aktyvių natūralių medžiagų, pvz., polifenolių, kurie suteikia ląstelėms gyvybingumo, neutralizuoja laisvuosius radikalus, pro kraujagyslių sieneles prasiskverbia į smegenis ir jas stimuliuoja. Beje, naujausi tyrimai rodo, kad polifenoliai gali apsaugoti nuo Alzheimerio ligos.

 

Tinka ne visiems

 

Medus – natūralus, tačiau itin saldus produktas. Amerikos diabetikų asociacijos įkūrėja T. Smithson teigia, kad diabetu sergantiems žmonėms medaus vartoti nepatariama. Žinoma, tai kur kas geresnis pasirinkimas už baltąjį ar rudąjį cukrų, tačiau ir juo vertėtų nepiktnaudžiauti. Dar geriau – vartoti itin retai ir po truputį.

 

  • 100 g yra 304 kcal
  • Angliavandenių 82 g
  • Baltymų 0,3 g
  • Riebalų 0 g
 
Naudingosios medžiagos 100 g
Kalis 176 mg
Natris 13,6 mg
Kalcis 20,3 mg
Geležis 1,4 mg
Magnis 6,8 mg
Cinkas 0,7 mg
Manganas 0,3 mg
Varis 0,1 mg
Fosforas 13,6 mg
Selenas 2,7 μg
Vitaminas B2 0,1 mg
Vitaminas B6 0,1 mg
Vitaminas C 1,7 mg

 

Įdomu

 
  • Medus – vienintelis vabzdžių gaminamas maisto produktas, kurį vartoja žmogus.
  • Bitė per gyvenimą pagamina mažiau nei 1 g medaus.
  • Viduramžių Europos gyventojai galėjo rinktis – mokėti mokesčius monetomis arba medumi.
  • Medus niekada nesensta. Tutanchamono kape rastas medaus indelis, kuriam ne mažiau nei 2000 m. Medus jame geras ir valgomas.
  • Medaus skonis priklauso nuo augalo rūšies ir spalvos, iš kurio bitės siurbia nektarą.
  • Senovės Graikijoje medus simbolizavo palaimą ir laimę. Indelis medaus buvo dedamas į kapą – tai buvo dovana dvasioms.
 

medus (3)

Pikantiškos bulvių salotos

 

4 porcijos

Ruošti 25 min.

100 g apie 100 kcal

 
  • 6 didelės bulvės
  • 3 šaukštai medaus
  • 3 šaukštai garstyčių
  • 3 marinuoti agurkėliai
  • Raudonas svogūnas
  • Virtas kiaušinis
  • Druskos
  • Pipirų
 

Gaminimas

 

Nepjaustytas bulves išvirti, nusausinti, supjaustyti nedideliais kubeliais. Supjaustyti svogūną, agurkus, kiaušinį ir sumaišyti su bulvėmis. Atskirai išmaišyti medų, garstyčias, pipirus, pasūdyti ir padažu aplieti salotas.

 

medus (4)

Gardūs pusryčių sumuštiniai

 

4 porcijos

Ruošti 15 min.

100 g apie 310 kcal

 
  • 8 riekės baltos duonos
  • 4 griežinėliai fermentinio sūrio
  • 2 šaukštai medaus
  • 3 šaukštai sviesto
 

Gaminimas

 

4 duonos riekes apšlakstyti medumi, užkloti sūriu, prispausti likusiomis duonos riekėmis.  Paruoštus sumuštinius iš abiejų pusių aptepti sviestu, dėti į įkaitintą keptuvę ir kepti, kol abi pusės apskrus, o sūris išsilydys.

 

medus (2)

Gardusis meduolis

 

6 porcijos

Ruošti 40 min.

100 g apie 300 kcal

 
  • 200 g miltų
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g sviesto
  • 4 šaukštai medaus
  • 2 šaukštai cukraus
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Šaukštelis cinamono
  • Šaukštas vandens
  • Miltelinio cukraus pabarstyti
 

Gaminimas

 

Dubenyje sumaišyti visus ingredientus. Tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą indą ir apie kepti 190 ºC temperatūros orkaitėje 30 min. Pyragą ištraukti, supjaustyti nedideliais gabalėliais, leisti atvėsti. Galima patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.

 

 medus (1)

Meduje marinuota vištiena

 

4 porcijos

Ruošti 2,5 val.

100 g apie 140 kcal

 

  • 8 vištų blauzdelės
  • 8 šaukštai medaus
  • 4 šaukštai garstyčių
  • 3 skiltelės česnako
  • Druskos
  • Pipirų
 

Gaminimas

 

Sumaišyti medų, garstyčias, smulkintą česnaką, druską ir pipirus. Į marinatą sudėti vištieną ir uždengtą palaikyti apie 2 val. Blauzdeles ištraukti, dėti į kepimo indą ir kepti 180 ºC temperatūros orkaitėje apie 25 min. Patiekti karštas su bulvių koše ar daržovėmis.

 
Spausdinti