Įvairūs patiekalai kartais gardinami sezamų sėklomis, saulėgrąžomis ar aguonomis. Tai suteikia subtilų skonį. Tačiau ar teko kada susimąstyti, jog šiuose mažuose grūdeliuose slypi ir neįtikėtina nauda? Sėklos itin maistingos ir gausios mikroelementų. Tad jomis gardinti patiekalus verta dažniau.

 

su seklomis (1)

Kitokie traškučiai

 

100 g apie 180 kcal

2–4 žmonėms

Ruošti 30 min.

 
  • 120 g viso grūdo miltų
  • 100 g ispaninio šalavijo sėklų
  • 120 ml vandens
  • Druskos pagal skonį
 

Miltus sumaišyti su sėklomis ir įberti didelį žiupsnį druskos. Pamažu nuolat maišant supilti vandenį – tešla turi būti vientisa ir minkšta. Tešlą iškočioti ir supjaustyti nedideliais gabalėliais. Tada juos sudėti į paruoštą kepimo indą ir dar kartą apibarstyti druska. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 175 °C. Patariama laikyti hermetiškame inde.

 

su seklomis (5)

Itin maistinga duona

 

100 g apie 270 kcal

4–6 žmonėms

Ruošti 3 val.

 
  • 140 g saulėgrąžų
  • 90 g linų sėmenų
  • 70 g lazdynų riešutų arba migdolų
  • 140 g avižinių dribsnių
  • 2 šaukštai ispaninio šalavijo sėklų
  • 4 šaukštai indiškojo balkšvojo gysločio sėklų luobelių
  • Šaukštelis druskos
  • Šaukštas klevų sirupo
  • 3 šaukštai kokosų aliejaus
  • 350 ml vandens
 

Saulėgrąžas sumaišyti su sėmenimis, smulkintais riešutais, avižiniais dribsniais, šalavijo sėklomis, gysločio luobelėmis ir pagardinti druska. Klevų sirupą sumaišyti su lydytu kokosų aliejumi ir vandeniu. Abi mases sumaišyti. Palikti pastovėti apie 2 val. arba per naktį kambario temperatūroje. Po to supilti į paruoštą kepimo indą. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Galiausiai išimti duoną iš kepimo indo ir padėti ant grotelių. Kepti dar apie 40 min. Patiekti atvėsusią.

 

su seklomis (8)

Pikantiškos bulvių skiltelės

 

100 g apie 140 kcal

6–8 žmonėms

Ruošti 40 min.

 
  • 680 g bulvių
  • 60 ml aliejaus
  • 2 šaukštai miltų
  • 2 šaukšteliai ciberžolės
  • Šaukštelis druskos
  • 2 šaukšteliai baltų sezamų sėklų
  • 2 šaukšteliai juodų sezamų sėklų
  • Smulkintų šviežių čiobrelių pagal skonį
 

Bulves nuskusti, nuplauti, supjaustyti nedidelėmis skiltelėmis ir sumaišyti su aliejumi. Miltus sumaišyti su ciberžole bei druska ir apvolioti bulvių skilteles, kad miltai tolygiai pasidengtų. Sezamų sėklas sumaišyti su čiobreliais ir vėl apvolioti bulvių skilteles. Taip paruoštas bulves dėti į kepimo indą ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Tada bulves apversti ir kepti dar apie 10 min. Galima patiekti iš karto su mėgstamu padažu.

 

su seklomis (3)

Tradicinė egiptiečių dukkah

 

100 g apie 330 kcal

4 žmonėms

Ruošti 20 min.

 
  • 110 g lazdynų riešutų
  • 80 g sezamų sėklų
  • 2 šaukštai kalendrų sėklų
  • 2 šaukštai kmynų sėklų
  • 2 šaukšteliai maltų juodųjų pipirų
  • Šaukštelis jūros druskos
  • Alyvuogių aliejaus, duonos garnyrui
 

Riešutus tolygiai paskirstyti paruoštame kepimo inde ir kepti apie 4 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Po to sudėti ant rankšluosčio ir kurį laiką švelniai trinti, kad pasišalintų kuo daugiau luobelių. Tada riešutus sutrinti. Sezamų sėklas kepti ant vidutinės ugnies apie 2 min. Po to sumaišyti su smulkintais riešutais. Kalendrų sėklas sumaišyti su kmynais ir kepti ant vidutinės ugnies apie 2 min. Sumaišyti su riešutų mišiniu ir kuo labiau sugrūsti. Pagardinti pipirais, druska ir gerai išmaišyti. Patiekti su alyvuogių aliejumi ir traškia duona.

 

su seklomis (6)

Energijos suteikiantis užkandis

 

100 g apie 160 kcal

4 žmonėms

Ruošti 1 val.

 
  • 120 g avižinių dribsnių
  • 30 g lazdynų riešutų
  • 70 g migdolų plokštelių
  • 10 g sezamų sėklų
  • 10 g lukštentų moliūgų sėklų
  • 10 g aguonų
  • 10 g saulėgrąžų
  • 100 g džiovintų datulių
  • 50 g juodojo šokolado
  • 40 g razinų arba džiovintų spanguolių
  • 100 g žemės riešutų sviesto
  • 90 g medaus
 

Avižinius dribsnius tolygiai paskirstyti paruoštame kepimo inde ir kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Išimti ir palikti atvėsti. Tada sumaišyti su smulkintais lazdynų riešutais, migdolų plokštelėmis, sezamų sėklomis, aguonomis, saulėgrąžomis, smulkintomis datulėmis, smulkintu šokoladu ir razinomis. Riešutų sviestą sumaišyti su medumi ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol išsilydys ir masė taps vientisa. Tada supilti ant birių ingredientų ir gerai išmaišyti, kad viskas tolygiai pasidengtų. Sudėti į šiek tiek aliejumi pateptą indą ir dėti į šaldiklį bent 20 min., kad visiškai sustingtų. Paskui supjaustyti nedideliais gabalėliais.

 

su seklomis (4)

Morkų keksiukai

 

100 g apie 320 kcal

3–4 žmonėms

Ruošti 1 val. 10 min.

 
  • 2–3 morkos
  • 120 g miltų
  • 120 g viso grūdo miltų
  • 2 šaukšteliai ispaninio šalavijo sėklų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 120 g sviesto
  • 100 g rudojo cukraus
  • 50 g baltojo cukraus
  • Kiaušinis
  • Bananas
  • Šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės
  • 100 g džiovintų spanguolių
  • Druskos, cinamono, muskato, malto imbiero pagal skonį
  • 12 keksiukų formelių
 

Miltus persijoti ir sumaišyti su viso grūdo miltais, šalavijo sėklomis, kepimo milteliais ir pagardinti prieskoniais. Kambario temperatūros sviestą sumaišyti su ruduoju bei baltuoju cukrumi ir išplakti iki vientisos purios masės. Įmušti kiaušinį ir vėl išplakti. Įmaišyti smulkintus bananus, smulkiai tarkuotas morkas ir apelsino žievelę. Tada suberti miltų mišinį ir išmaišyti iki vientisos masės. Įmaišyti spanguoles ir tešlą tolygiai paskirstyti paruoštose keksiukų formelėse. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.

 

su seklomis (2)

Gaivios salotos

 

100 g apie 120 kcal

4 žmonėms

Ruošti 20 min.

 

Padažui:

  • Šaukštas raudonojo vyno acto
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai apelsino sulčių
  • 2 šaukšteliai medaus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Riešutams ir sėkloms:

  • 20 g graikinių riešutų
  • 20 g saulėgrąžų
  • 2 šaukštai cukraus

Salotoms:

  • 170 g špinatų
  • 2 avokadai
  • 2 apelsinai
 

Padažo ingredientus sumaišyti ir suplakti iki vientisos masės. Atidėti.

 

Graikinius riešutus šiek tiek susmulkinti ir sumaišyti su saulėgrąžomis. Cukrų kaitinti, kol išsilydys. Tada suberti riešutus ir saulėgrąžas. Išmaišyti ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol karamelizuosis. Nuimti nuo ugnies ir palikti šiek tiek atvėsti.

 

Špinatus nuplauti ir nusausinti. Avokadus nulupti, pašalinti kauliukus, o minkštimą susmulkinti. Apelsinus taip pat nulupti, nuo skiltelių nulupti odeles ir pašalinti kauliukus, jei yra. Špinatus sumaišyti su avokadais, apelsinais, karamelizuotais riešutais ir saulėgrąžomis. Viską apšlakstyti gautu padažu.

 

su seklomis (7)

Kokosiniai ledai

 

100 g apie 300 kcal

4–6 žmonėms

Ruošti 17 val.

 

Sezamų pastai:

  • 70 g juodų sezamų sėklų
  • 150 g medaus

Ledams:

  • 800 ml kokosų pieno
  • 2 šaukštai marantos miltelių
  • 100 g kokosų palmių žiedų cukraus
  • Druskos pagal skonį
 

Sezamų sėklas kepti ant vidutinės ugnies apie 2 min. Po to sutrinti iki vientisos masės ir sumaišyti su lydytu medumi. Atidėti.

 

Kokosų pieną sumaišyti su marantos milteliais, cukrumi ir kaitinti, kol užvirs. Kaitrą sumažinti ir troškinti apie 2 min. Paskui nuimti nuo ugnies ir sumaišyti su 4 šaukštais sezamų pastos. Palikti šaldiklyje per naktį. Tada sudėti likusią sezamų pastą ir sutrinti iki vientisos masės. Šaldyti 4–5 val., kas 30 min. išimant ir suplakant. Arba šaldyti ledų gaminimo mašinoje apie 25 min.

 
Spausdinti