Sveikos, subalansuotos mitybos principai aktyviai perrašinėja vaikų ugdymo įstaigų valgiaraščius. Čia įsitvirtina tausojantys, įvairumu ir aukšta maistine verte pasižymintys patiekalai. Gausėja vaisių, daržovių skaidulinių medžiagų bei garuose gamintų produktų. Mažėja – cukraus, druskos, sveikatai nepalankių riebalų. Tačiau, anot specialistų, svarbu suprasti, kad naudingų produktų sąrašas vasarą ir žiemą – skiriasi. Planuojant valgiaraštį, reikšmingais veiksniais tampa sezoniškumas ir individualūs vaikų poreikiai.

 

vegetables-1085063_640

„Siekiant sveikos, subalansuotos mitybos nepakanka į valgiaraštį įtraukti vaisių, daržovių ir kitų žalumynų. Svarbu atsižvelgti ir į jų sezoniškumą. Jei vasaros pradžią žymi braškės, o rudenį – obuoliai, būtent šie vaisiai ir uogos turi būti vaikų valgiaraštyje tuo metų laiku. Ir priešingai, jei šaltasis periodas nėra šviežių agurkų ar pomidorų sezonas, jų reikėtų naudoti mažiau“, – sako maisto technologė ir VŠĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė.

 

Anot specialistės, sezoninės daržovės ir vaisiai išsiskiria ne tik sodresniu skoniu, bet ir naudingomis maistinėmis savybėmis. Valgydami jas sezono metu – vaikai gauna maksimalią jų teikiamą naudą.

 

„Šaltasis metų periodas prasideda spalį – pasibaigus šviežių vaisių ir daržovių derliui. Iki pat naujojo, įprastai prasidedančio gegužę, į vaikų meniu rekomenduojame įtraukti daugiau karštųjų sriubų ir gėrimų. Maisto gamybai galima naudoti raugintas, šaknines ir šaldytas daržoves, šaldytas uogas. Taip pat, patiekti daugiau šaltajam periodui būdingų vaisių – obuolių, apelsinų, kivi, mandarinų, bananų ir kitų“, – sako R. Bogušienė.

 

Tuo tarpu, nuo pirmųjų šviežių žalumynų pasirodymo gegužę iki pat spalio, valgiaraščius specialistė rekomenduoja grįsti šviežiomis daržovėmis, vaisiais bei uogomis.

 

PR_Raminta_Bogusiene

Valgiaraščiai pagal sezoniškumą bei be alergenų

 

„Pastebėję poreikį, ugdymo įstaigoms pristatome meniu rinkinius, sudarytus pagal sezoniškumą. Tai valgiaraščių rinkiniai, pritaikyti atskirai šiltajam ir šaltajam metų periodui. Siekdami užtikrinti, kad įstaigų virtuvėms reikėtų kuo mažiau nukrypti nuo įprastinio darbo ritmo, valgiaraščius adaptavome ir alergiškiems vaikams“, – sako maisto technologė ir VšĮ „Sveikatai palankus” vadovė.

 

Naujieji „Sveikatai palankus“ valgiaraščiai sudaryti iš 90 proc. naujų, niekur neskelbtų receptų. Vieną rinkinys susideda iš 4 valgiaraščių – šiltojo ir šaltojo sezono meniu nealergiškiems ir alergiškiems vaikams. Pastaruosiuose atsisakyta pagrindiniams vaikų alergenams priskiriamų pieno produktų ir glitimo. Patiekalai gardūs ir sveikatai palankūs, daugeliui vaikų priimtini.

 

„Pagal savo poreikius ugdymo įstaigos galės pasirinkti jiems tinkamiausią valgiaraščių rinkinį. Mokykloms – tik pietų meniu, darželiams – pusryčių, pietų ir pavakarių, arba pusryčių, pietų ir vakarienės. Taip pat atskiroms amžiaus grupėms – 1-3 metų, 4-6 metų, 7-10 metų ir virš 11 metų amžiaus vaikams skirtus valgiaraščius“, – sako R. Bogušienė.

 

Visi rinkiniuose pateikiami receptai atitinka naujuosius vaikų maitinimo reikalavimus ir bus suderinti su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

 

Daugiau informacijos rasite čia: https://sveikataipalankus.lt/sezoniniu-ir-alergiskiems-vaikams-skirtu-valgiarasciu-rinkiniai/