Laiminga tauta – soti tauta, todėl, ko gero, geriausias būdas paminėti kovo 11-ąją, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, vaišinantis tradiciniais patiekalais. Nereikėtų manyti, kad lietuviška virtuvė – tai tik cepelinai, vėdarai ir šaltibarščiai. Ji – kur kas įvairesnė! Lietuvišką virtuvę iš tikrųjų sunkiai būtų galima įsivaizduoti be ruginės duonos, riebios kiaulienos ir medaus. Ką iš šių trijų ingredientų būtų galima pagaminti, kad tiktų net įnoringam šiuolaikinio lietuvio skrandžiui? Variantų gali būti įvairių. Štai keletas jų!

 

lietuviski

Ruginės duonos tiramisas

 
  • 4 – 5 riekės ruginės duonos
  • 200 g juodųjų serbentų
  • 200 ml 35 % grietinėlės
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
  • Cukraus pagal skonį
  • Šaukštelis malto cinamono
  • Juodojo šokolado puošti
 

Gaminimas

 

Duoną paskrudinti iki 180° įkaitintoje orkaitėje, kol sudžius. Tada sumalti mėsmale ir sumaišyti su cinamonu. Į serviravimo indų apačią berti duonos trupinių su cinamonu. Ant jų uždėti pertrintų per sietelį šviežių arba šaldytų juodųjų serbentų (galima naudoti džemą). Grietinėlę išplakti su vanile ir cukrumi (jeigu naudojamas džemas, cukraus dėti nebūtina). Grietinėlę dėti ant uogų. Po to užberti likusiais duonos trupiniais ir taip sluoksniuoti, kol baigsis produktai. Viršų galima pabarstyti tarkuotu šokoladu. Palaikyti 2 – 3 val. arba per naktį šaldytuve.

 

4 porcijos

100 g apie 283 kcal

Paruošimo laikas: apie 3 val. 30 min

 

Greitai paruošiamas pyragas su kiauliena

 
  • 500 g maltos kiaulienos
  • 2 – 3 virtos bulvės
  • 500 g šaldytos mielinės tešlos
  • Svogūnas
  • Šaukštelis maltų paprikų
  • Sviesto kepti
  • Provanso žolelių mišinio pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Bulves išvirti su lupenomis, nulupti ir supjaustyti. Smulkiai supjaustyti svogūną, šiek tiek pakepinti, sudėti maltą mėsą ir papriką. Kepti 5 min. ir įpilti šiek tiek vandens ir kepti, uždengus dangčiu. Baigiant kepti įdėti Provanso žolelių, druskos, pipirų. Mėsos įdaras neturi būti per daug sausas, bet ir ne per skystas. Mėsą sumaišyti su bulvėmis. Tešlą atšildyti kambario temperatūroje. Išpjauti iš tešlos apskritimus ir šiek tiek apkepinti. Tada dėti ant vieno lakšto įdarą ir uždengti kitu. Tešlą viršuje kelis kartus įpjauti. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 220°, 8 – 10 min.

   

8 porcijos

100 g apie 217 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Medaus ir kinrožių gėrimas

 
  • 2 l vandens
  • 4 šaukštai džiovintų kinrožių
  • 4 šaukštai medaus
  • Malto cinamono pagal skonį
  • 2 – 3 griežinėliai citrinos
 

Gaminimas

   

Kinrožes užpilti verdančiu vandeniu ir pavirti 15 – 20 min., sudėti likusius ingredientus (medų nedėti į labai karštą vandenį, kad neprarastų vertingų savybių), gerai išmaišyti. Palikti 10 min., kad pritrauktų ir atvėstų.

   

8 porcijos

100 ml apie 65 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

Spausdinti