Ne visos gamtos gėrybės tinka visiems žmonėms. Tačiau mėlynes arba šilauoges, ko gero, būtų galima laikyti išimtimi. Jos ir skanios, ir maistingos. Tai vienos iš sveikiausių gamtos gėrybių. Jos yra saldžios, bet nesukelia gliukozės šuolio kraujyje. Jose gausu skaidulų, kurios gerina virškinimą ir padeda išlaikyti arba mesti svorį. Tiek laukinėje gamtoje augančios mėlynės, tiek kultūrinės šilauogės yra turtingos vitaminų, mineralų ir bioaktyvių junginių, antocianų arba kitaip labai stiprių antioksidantų. Visos šios naudingos medžiagos ne tik pagerina savijautą, bet net gali pailginti gyvenimo trukmę!

 

"Mėlynių keksiukai"

Antioksidantų turtingos mėlynės apsaugo DNR nuo pažeidimų. Šie augalai gali prisitaikyti prie skirtingų ir nepalankių aplinkos sąlygų: sausrų, temperatūrų skirtumų. Tos savybės persiduoda ir žmonėms, valgant šias uogas. Verta valgyti daugiau mėlynių arba šilauogių, nes jos:

 
  • Stiprina nervų sistemą, gerina smegenų veiklą;
  • Apsaugo organizmo ląsteles nuo DNR pažeidimų, kuriuos sukelia laisvieji radikalai;
  • Sumažina lėtinių ligų (vėžio, širdies, diabeto, Alzheimerio, fibrozinių ligų, bakterinių infekcijų) išsivystymo riziką.
 

Šilauogių krūmai specialiai auginami visame pasaulyje, o mažesni mėlynių krūmai daugiausiai auga šiauriniame Žemės pusrutulyje. Nors sveikatai naudingos tiek vienos, tiek kitos uogos, tačiau natūralioje gamtoje augančiose mėlynėse yra didesnė veikliųjų medžiagų (vitaminų C, E, antiocianų) koncentracija. Mėlynėse antocianai matomi plika akimi – tai mėlynos ir raudonos spalvos pigmentai. Šilauogių vidus yra balkšvos spalvos ir tai reiškia, kad antocianų jose yra mažiau.

 

Mėlynių keksiukai

 
  • 200 g mėlynių
  • 240 g miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 120 ml pieno
  • 110 g sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
  • Migdolų ekstrakto pagal skonį
  • 0,75 šaukštelio druskos
  • 200 g cukraus
  • Cukranendrių cukraus puošti
 

Gaminimas

 

Sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir druską. Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi. Paskui plakant po vieną įmušti kiaušinius. Įpilti porą lašų vanilės ir migdolų ekstraktų ir vėl gerai viską išmaišyti. Pamažu maišant supilti miltų mišinį, pieną. Tada tešlą atsargiai sumaišyti su nuvalytomis, šviežiomis mėlynėmis. Keksiukų formeles iškloti specialiu popieriumi, patepti riebalais ir sudėti tešlą. Ant viršaus užbarstyti cukranendrių cukraus. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, apie 30 minučių, kol taps gražios auksinės spalvos. Paskui palaukti apie 10 minučių, kol atvės, ir atsargiai išimti keksiukus iš formelių.

 

100 g apie 252 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

12 žmonių

 

Mėlynių ir graikinių riešutų salotos

 
  • 250 g mėlynių
  • 30 g graikinių riešutų
  • 300 g įvairių salotų
  • 40 g fetos

Padažui:

  • 30 g aviečių
  • 2 šaukštai ryžių acto
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • Skiltelė česnako
  • 0,5 šaukštelio cukraus
  • 6 aukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, baltųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Mėlynes, kapotus graikinius riešutus, plėšytus salotų lapus užpilti padažu ir ant viršaus pabarstyti fetos sūrio trupiniais. Padažą paruošti taip: avietes perkošti per sietelį. Sėklas išmesti. Tada aviečių sultis išplakti su ryžių actu, smulkintu česnaku, cukrumi, druska, pipirais. Maišant pamažu pilti aliejų, kol padažas taps tirštos, kreminės konsistencijos. Prieš naudojimą palikti 10 minučių pastovėti.

 

100 g apie 128 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

4 žmonėms

 

Mėlynių limonadas

 
  • 300 g mėlynių
  • 150 g cukraus
  • 480 ml citrinų sulčių
  • 720 ml vandens
  • Ledo kubelių pagal skonį
 

Gaminimas

 

Mėlynes sutrinti su cukrumi iki tyrės konsistencijos. Citrinų sultis atskiesti vandeniu ir gerai sumaišyti su per sietelį pertrinta mėlynių tyre. Išpilstyti į stiklines su ledo kubeliais.

 

100 ml apie 98 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

4 žmonėms

Spausdinti