Ar mėgstate vištienos kepenėles? Tinkamai paruošus niekas negalėtų joms atsispirti! Dietologai vištieną įtraukia į sveikų maisto produktų sąrašą. Baltoje paukštienoje yra B grupės vitaminų, retinolio, folio rūgšties, seleno, geležies ir kitų svarbių žmogaus organizmui medžiagų. Vyrauja nuomonė, kad vištų kepenėlių patiekalai ypač rekomenduojami asmenims, kenčiantiems nuo lėtinio nuovargio sindromo. Šis psichosomatinis sutrikimas dažniausiai pasireiškia arba sustiprėja šaltuoju ir labiausiai apniukusiu metų laiku. Savijautą gali pagerinti patiekalai su vištienos kepenėlėmis. Siūlome išbandyti 3 receptus!

 

"vištienos kepenėlių salotos"

Labai svarbu tinkamai išsirinkti vištienos kepenėles. Jos turėtų būti tamsiai rudos spalvos, glotnaus ir blizgančio paviršiaus, be kraujo krešulių ir didelių kraujagyslių. Tokios būna tik šviežios vištienos kepenėlės. Perkant šaldytas vištienos kepenėles reikia atkreipti dėmesį į jų spalvą – jeigu ji yra per ryški ir pakuotėje yra sniego ir ledo gabalėlių, tai reiškia, kad kepenėlės buvo pakartotinai užšaldytos. Patiekalai paruošti iš tokių vištienos kepenėlių turės mažiau vertingų maistinių medžiagų bei prastesnes skonio savybes.

 

Vištienos kepenėlės bus minkštos, glotnios ir švelnios, porą valandų prieš gaminimą pamirkius jas piene. Po to vištienos kepenėlės ne tik skanios, bet ir gana greitai paruošiamos!

 

Salotos su vištienos kepenėlėmis

 
  • 500 – 600 g vištienos kepenėlių
  • 5 – 6 vyšniniai pomidorai
  • 100 g gražgarsčių
  • 50 g petražolių
  • Raudonasis svogūnas
  • Kedrinių pinijų pagal skonį
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas balzaminio acto
  • Šaukštas sojų padažo
  • Šaukštelis sviesto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Nuo vištienos kepenėlių pašalinti plėvelę, nuplauti ir nusausinti. Jei kepenėlės didelės, supjaustyti į kelias dalis. Pabarstyti prieskoniais. Keptuvėje ištirpinti sviestą ir iš abiejų pusių apkepinti kepenėles, kol suminkštės. Svogūną supjaustyti žiedais, užpilti alyvuogių aliejaus, sojų padažo ir balzaminio acto padažu, sumaišyti ir palikti marinuotis. Salotų lapus nuplauti ir nusausinti, sudėti prie svogūnų. Į salotų dubens apačią dėti salotų lapus su svogūnais, tada keptas kepenėles, pomidorus, petražolių lapelius. Pabarstyti sausoje keptuvėje skrudintomis kedrinėmis pinijomis.

 

4 žmonėms

100 g apie 117 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Vištienos kepenėlių troškinys moliniuose puodeliuose

 
  • 600 g vištienos kepenėlių
  • Morka
  • Svogūnas
  • 200 g grietinės
  • Šaukštelis prieskoninių žolelių mišinio
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Sviesto kepti
  • Petražolių puošti
 

Gaminimas

 

Nuo vištienos kepenėlių pašalinti plėvelę, nuplauti ir nusausinti. Jei kepenėlės didelės, supjaustyti į kelias dalis. Pabarstyti prieskoniais. Keptuvėje ištirpinti sviestą ir iš abiejų pusių apkepinti kepenėles, kol suminkštės (apie 1 – 2 min). Svogūną nulupti ir smulkiai supjaustyti. Morką nuskusti ir stambiai sutarkuoti. Svogūną ir morką pakepinti svieste, kol suminkštės. Daržoves galima sutrinti elektriniu trintuvu. Sumaišyti su prieskoniais. Į molinius puodelius supilti dalį morkų ir svogūnų padažo, sudėti apkeptas kepenėles ir vėl užpilti padažu. Viršų aptepti grietine ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 15 minučių. Papuošti šviežiomis petražolėmis.

 

4 žmonėms

100 g apie 145 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Vištienos kepenėlių tortas

 
  • 600 g vištienos kepenėlių
  • 2 kiaušiniai
  • 250 g grietinės
  • 20 g laiškinių svogūnų
  • 50 g krapų
  • 50 g petražolių
  • 50 g manų kruopų
  • 2 – 3 šaukštai augalinio aliejaus
  • Paprikų, alyvuogių puošti
 

Gaminimas

 

Nuvalytas, nuplautas ir nusausintas kepenėles supjaustyti ir sutrinti elektriniu trintuvu kartu su kiaušiniais ir prieskoniais. Masę sumaišyti su aliejumi, manų kruopomis ir dar kartą išplakti. Iš masės suformuoti paplotėlius ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 15 minučių. Palikti, kad atvėstų. Tada paplotėlius padalinti į tris lygias dalis. Pirmąją dalį išdėlioti ant serviravimo lėkštės ir aptepti grietine, pabarstyti smulkintais krapais. Dėti antrą paplotėlių sluoksnį, vėl aptepti grietine ir pabarstyti smulkintais svogūnų laiškais. Dėti trečią paplotėlių sluoksnį, aptepti grietine ir pabarstyti smulkintomis petražolėmis. Kepenėlių tortą galima papuošti alyvuogėmis ir saldžiųjų paprikų griežinėliais. Palaikyti šaldytuve per naktį.

 

6 – 8 žmonėms

100 g apie 187 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti