Liepos 23-ąją minima tarptautinė dešrainių diena. Daugeliui šie sumuštiniai asocijuojasi su Amerika, bet iš tikrųjų dešrainiai pirmiausiai atsirado visai ne kitoje Atlanto pusėje, o Vokietijoje. Pasakojama, kad vienas mėsininkas iš Frankfurto gamindavo ypatingas dešreles, kurias vadindavo „dešrelėmis – taksais“, o XIX a. pabaigoje tapęs vokiečių emigrantu juos atvežė į Naująjį pasaulį. Jis taip pat sugalvojo dešrelę įdėti tarp dviejų bandelės pusių. Ilgainiui ilgą vokišką naujojo sumuštinio pavadinimą amerikiečiai supaprastino ir pavadino juos hotdogais.

 

sumustiniai

Dešrainiai su parūkytomis dešrelėmis ir troškintais kopūstais

 
  • Prancūziškas batonas
  • 3 – 4 parūkytos dešrelės
  • 300 – 350 g raugintų kopūstų
  • Svogūnas
  • 5 šaukštai pjaustytų konservuotų savo sultyse pomidorų
  • Maltų saldžiųjų paprikų pagal skonį
  • Kuminų sėklų pagal skonį
  • Laurų lapas
  • 100 ml alyvuogių aliejaus

Pagardams:

  • 2 šaukšteliai grūdėtųjų garstyčių
  • 2 – 3 marinuoti agurkėliai
  • Raudonasis svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Pirmiausiai paruošti troškintus kopūstus: raugintus kopūstus nuspausti, kad nubėgtų skystis. Jei reikia, supjaustyti. Svogūną nulupti ir supjaustyti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti svogūną, kol įgaus auksinį atspalvį. Tada sudėti raugintus kopūstus ir troškinti ant mažos ugnies 15 – 20 min., kol suminkštės. Tada įdėti pomidorų, prieskonių ir troškinti dar 5 – 10 min. Jei reikia, įdėti dar druskos ir pipirų.

 

Kol troškinasi kopūstai, iškepti dešreles. Prancūzišką batoną perpjauti išilgai. Aptepti alyvuogių aliejumi, patrinti česnaku ir paskrudinti orkaitėje, įkaitintoje iki 180°, 1 – 2 min. Uždėti troškintų kopūstų ant vienos prancūziško batono pusės, tada uždėti keptų dešrelių. Papuošti pjaustytais marinuotais agurkėliais, raudonojo svogūno griežinėliais. Paskaninti grūdėtosiomis garstyčiomis.

 

2 porcijų

100 g apie 183 kcal

Ruošti: 35 min.

 

Dešrainis su aviena

 
  • Mėsainių bandelė
  • 30 g tartaro padažo
  • 5 g romaninių salotų
  • 70 g avienos filė
  • 20 g sviesto
  • 20 g paprikos
  • 15 g saulėje džiovintų pomidorų
  • 10 g šviežių agurkų
  • 2 g kalendrų
 

Gaminimas

 

Perpjautą pusiau bandelę paskrudinti ant grotelių, bet ne per daug. Pertepti padažu ir uždėti salotos lapą. Svieste pakepinti avieną ir suplėšyti. Ant grotelių pakepinti papriką. Dėti mėsą ant bandelės, uždėti keptų paprikų, saulėje džiovintų pomidorų, pjaustytų šviežių agurkų, smulkintų kalendrų ir uždengti kita bandelės puse.

 

1 porcija

100 g apie 230 kcal

Ruošti: 30 min.

 

Tortilijos su dešrelėmis

 
  • 6 ilgos kiaulienos dešrelės
  • Didelis svogūnas
  • 3 šaukštai pjaustytų konservuotų pomidorų savo sultyse
  • 2 šaukštai saldžiarūgščių garstyčių
  • 6 kvietinės tortilijos
  • Alyvuogių aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir iškepti dešreles. Tada atidėti jas į šalį. Toje pačioje keptuvėje apkepti supjaustytus svogūnus, kol įgaus gražų auksinį atspalvį. Sudėti konservuotus pomidorus savo sultyse ir garstyčias. Išmaišyti. Sudėti keptas dešreles ir 1 min. pašildyti. Mikrobangų krosnelėje, orkaitėje arba sausoje keptuvėje pašildyti tortilijas. Jos turi būti šiltos ir minkštokos. Uždėti ant jų keptų dešrelių su svogūnais ir padažu. Tortilijas sulenkti, įvynioti į popierių ir patiekti.

 

6 porcijų

100 g apie 254 kcal

Ruošti: 20 min.

Spausdinti