Dažnai kalbama apie konkrečius maisto produktus, kurie yra itin naudingi sveikatai. Atrodo, kad jų suvalgius turėtų dingti visos ligos, akimirksniu kristi svoris ir netrūkti jėgų bei energijos. Tačiau ar toks maistas, kuris būtų lyg stebuklingas gyvybės eliksyras, egzistuoja? Pasaulyje yra daugybė produktų, kurie priskiriami šiai itin naudingo maisto kategorijai. Kai kurie iš jų labai neįprasti.

 

  • Valgomasis verpstinas (lot. Smallanthus sonchifolius, angl. Yacon) – Pietų Amerikos augalas, kurio sultingi ir saldūs šakniagumbiai vartojami maistui. Juose gausu inulino, tirpių skaidulų, kurios veikia kaip prebiotikai, skatina gerųjų žarnyno bakterijų augimą ir stiprina imuninę sistemą, mažina cholesterolį, gerina geležies, cinko, kalcio įsisavinimą. Verpstinų miltelių arba sirupo gali būti dedama į saldžius patiekalus, arbatą.
  • Peruvinė piprinė (lot. lepidium meyenii, angl. Maca) – šakninė daržovė, natūraliai auganti Peru. Suteikia energijos ir mažina įtampą. Padeda atkurti hormonų pusiausvyrą, todėl naudinga moterims nuo priešmenstruacinio simptomo ir menopauzės. Vyrams stiprina libido. Turi daug B grupės vitaminų, kurie suteikia energijos, ištvermės, gerina nervų sistemos veiklą.  Padeda įsisavinti kalcį ir magnį, todėl gali padėti išvengti osteoporozės.
  • Kanapių sėklose (lot. Cannabis, angl. Hemp) daug baltymų. Tai vienas geriausių augalinių polinesočiųjų riebalų rūgščių. Lengvai virškinamose sėklose gausu dietinių skaidulų, vitamino E, geležies, kalcio, cinko, omega 3 ir 6 rūgščių. Sėklų galima dėti į salotas, sriubas, kepinius.
  • Purpurinėse arba rausvose vaistinės juodmirtės (lot. Myrciaria dubia, angl. Camu Camu) uogose vitamino C net 50 kartų daugiau nei apelsinuose, daug antioksidantų. Stiprina imuninę sistemą, palaiko smegenų ir nervų sistemos sveikatą. Palaiko sveikas akis, dantenas ir kraujagyslių sieneles. Uogų arba miltelių dedama į sultis, kokteilius, geriamąjį vandenį.
  • Čilinės aristotelijos (Makai) uogos (lot. Aristotelia chilensis, angl. Maqui) natūraliai auga pietų Čilėje ir nuo seno mėgstamos mapučių genties indėnų. Antioksidantų turtingas uogas indėnai vartojo lėtinėms ligoms ir nuovargiui gydyti. Mažina oksidacinį stresą, sumažina vėžio ir širdies ligų riziką. Violetinėse uogose yra daug imuninę sistemą stiprinančio ir uždegimą slopinančio vitamino C.
  • Paprastojo sergečio (Lukuma) (lot. Pouteria Lucuma, angl. Lucuma) vaisiai kartais vadinami „inkų auksu“. Tai mėgstamas Peru gyventojų ledų prieskonis. Juose yra angliavandenių, skaidulų, vitaminų ir mineralų. Tai vienas sveikiausių natūralių saldiklių, nes turi žemą glikemijos indeksą. Vaisiai nekelia cukraus lygio kraujyje, todėl tinka diabetikams. Vaisių milteliai saugo organizmą nuo senėjimo, gydo uždegimą, skatina audinių atsinaujinimą. Ryškiai geltoname vaisiaus minkštime gausu beta karoteno. Sergečio milteliai panašaus skonio kaip klevų sirupas, todėl tinka saldiesiems patiekalams, gėrimams gardinti.