Ant grotelių kepta, virta garuose, keptuvėje kepta ir gruzdinta, marinuota ir rūkyta žuvis patinka daugeliui gurmanų. Tačiau ar žinote, kaip valgyti ją pagal visas taisykles?

 

zuvis

Visų pirma reikėtų prisiminti, kad jei patiekiama visa žuvis, pirmiausia reikia pašalinti galvą, uodegą ir odą. Ruošiantis valgyti žuvį, kuriai gaminti naudojamas didelis karštis, tada reikės naudotis šakutę su trumpais dantukais ir peilį, kuris atrodo kaip mentelė. Tai daroma šitaip: pjaunama žuvis išilgai stuburo, nuplėšti keterą ir atskirti mėsą nuo kaulų su šakute. Atskirtą keterą galima palikti ant lėkštės krašto. Po to reikia supjaustyti filė, švelniai traukiant gabalėlius ir pasmeigiant juos šakute. Jeigu neturite specialaus peilio, leidžiama naudoti dvi šakutes: šakutė dešinėje rankoje pasitarnaus kaip peilis, o kairėje rankoje šakutę – tiesiog kaip šakutę. Jeigu nerasite antros šakutės, galima pasinaudoti duonos rieke, kad prilaikytumėte žuvį. Tada turimo įrankio turėtų pakakti atskirti filė gabalėlius ir nunešti juos iki burnos. Tačiau tokiu atveju gali šiek tiek kliudyti kaulas. Pagal etiketo taisykles jokiu būdu negalima kaulų išimti iš žuvies pirštais. Jeigu taip nutinka, tada reikia atidžiai ir kuo greičiau, kad neatkreiptumėte kitų dėmesį, išimti kaulus, bet tik ne su pirštais! Lūpomis perkelti kaulą ant šakutės ir nuo jos – ant lėkštės krašto, prie kitų kaulų, galvos ir uodegos.

 

Žuvis su riešutais

 
  • 200 g riebios žuvies
  • 50 g sviesto
  • 20 g graikinių riešutų
  • 20 g migdolų
  • 10 ml citrinų sulčių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Sviestą išlydyti keptuvėje ir pakaitinti ant vidutinės ugnies, kol įgaus riešutinę spalvą. Tada sudėti kapotus gliaudytus riešutus be luobelės ir supilti citrinų sultis. Paskaninti druska ir pipirais. Pakepti porą minučių ir nukelti nuo ugnies. Žuvį kepti ant grotelių arba keptuvėje (su šiek tiek alyvuogių aliejaus). Keptą žuvį patiekti su riešutiniu padažu.

 

2 porcijų

100 g apie 229 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Sevičė su otu ir lašiša

 
  • 40 g oto
  • 40 g lašišos
  • 15 g raudonojo svogūno
  • 80 g batatų
  • 50 ml apelsinų sulčių
  • 50 g salierų stiebų
  • Skiltelė česnakas
  • 10 g imbiero
  • 50 g arba trečdalis svogūno
  • 5 g aitriųjų paprikų
  • 50 ml žaliųjų citrinų sulčių
  • 10 ml arba 2 šaukšteliai pieno
  • 5 g arba šakelė kalendrų
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Išvirti 300 ml sultinio iš žuvų galvų ir uodegų. Jo pagrindu paruošti marinatą. Sudėti supjaustytus salierus į šiltą sultinį, taip pat sudėti imbierą, česnaką, svogūną, aitriųjų paprikų ir kalendrų. Kai užvirs, nukelti nuo ugnies, nukošti, įpilti žaliųjų citrinų sulčių ir palaukti, kol pritrauks apie 1 val. Žuvį supjaustyti, smulkiai supjaustyti raudonąjį svogūną, užpilti marinatu ir palikti 10 min. Pasūdytame vandenyje išvirti kubeliais supjaustytą batatą, sudėti į keptuvę, užpilti apelsinų sultimis ir pakepti, nuolat pamaišant, apie 3 min. Sudėti marinuotą žuvį į lėkštę ir ant viršaus – keptus batatus.

 

2 porcijų

100 g apie 162 kcal

Paruošimo laikas: apie 3 val.

Spausdinti