Svogūnai ir česnakai suteikia nepakartojamo skonio ir aromato daugeliui patiekalų. Įrodyta, kad šias daržoves valgyti labai sveika. Jos stiprina imuninę sistemą, naikina bakterijas ir grybelius. Svogūnai – puikus vitamino C, B6, seleno ir mangano šaltinis. Kalbama, kad jie netgi gali sumažinti riziką susirgti vėžiu ar širdies ligomis. Tačiau dažnai svogūnų ir česnakų vengiame dėl itin stipraus ir ilgai išliekančio kvapo. Kaip panaikinti ar bent kiek susilpninti šių prieskoninių daržovių kvapą?

  • Nemalonų svogūnų ir česnakų kvapą šalina garstyčios. Po valgio burnoje pusę minutės palaikykite šaukštelį garstyčių ir išspjaukite. Paskui dar šiek tiek garstyčių nuryti.
  • Mėtos, petražolės, kmynai, mėtų  ar žalioji arbata – didžiausi blogo svogūnų ir česnakų kvapo priešai.
  • Intensyvų kvapą slopina bulvių košė, morkos, citrinos, grybai. Kartu su patiekalu, kuriame daug svogūnų ar česnakų, valgykite tokį garnyrą.
  • Blogą burnos kvapą dar labiau gali sustiprinti angliavandenių trūkumas, todėl suvalgykite riekelę duonos.
  • Pavalgę kruopščiai išsivalykite dantis, tarpdančius ir liežuvį. Paskui burną išskalaukite su skalavimo skysčiu.
  • Jeigu patiekalą su šiomis prieskoninėmis daržovėmis gaminate namie, prisiminkite šį virtuvės meistrų triuką: nupjauti galus ir nulupti česnako skilteles. Skiltelę perpjauti per pusę ir išimti stiebelį iš vidurio. Tada česnakas nebus toks aštrus.
  • Virti, kepti svogūnai ir česnakai neturi tokio stipraus kvapo.

Žmonės labai dažnai linkę sutirštinti spalvas. Jie įsivaizduoja, kad svogūnų ar česnako kvapas jaučiamas iš kilometro ar net kelių, tačiau taip tikrai nėra. Ypač, jei po valgio gerai išsivalėte dantis ir nepamiršote kramtomosios gumos…