Tikriausiai daugeliui kyla klausimas, ką valgyti, kai alina karščiai. Užtenka užmesti akį į Pietų kraštų tradicinį vasaros meniu ir idėjų, ką gaminti šiandien atsiranda akimirksniu. Kas gali žinoti geriau, jei ne tie žmonės, kurie ir patys, ir jų tėvai, ir seneliai, užaugo karšto klimato zonoje ir vėsinančių patiekalų receptus perduodavo iš kartos į kartą. Pavyzdžiui, jie žino, kad aštrūs prieskoniai vėsina, bet nekelia kūno temperatūros. Sultingi vaisiai ir daržovės turi daug vandens, todėl apsaugo organizmą nuo dehidratacijos. Tačiau įdomiausia tai, kad Pietų kraštuose gyvena, regis, daugiausiai gurmanų ir jų mityba neretai laikoma pavyzdine. Ko gero, jų paslaptis paprasta – maistas gaminamas iš šviežių, saulėje prinokusių produktų, kurių šiuose kraštuose apstu.

 

Graikiški įdaryti pomidorai ir paprikos

 

"įdarytos daržovės"

  • 8 pomidorai
  • 4 žalios paprikos
  • 1 – 2 baklažanai
  • Cukinija
  • 5 – 6 bulvės
  • 2 raudonieji svogūnai
  • 2 skiltelės česnako
  • 250 g maltos mėsos
  • 500 g ryžių
  • 360 g konservuotų pomidorų
  • Petražolių, mėtų pagal skonį
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 2 šaukštai cukraus
  • 2 šaukštai sviesto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • 480 – 720 ml vandens
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Nupjauti pomidorų viršūnėles ir išskobti minkštimą. Nupjauti baklažanų viršūnėles ir išskobti minkštimą. Nupjauti paprikų viršūnėles, pašalinti sėklas ir baltą vidinę dalį. Išskobtas daržoves sudėti į kepimo indą ir pabarstyti druska bei pipirais. Į kiekvienos iš jų apačią įdėti gabalėlį sviesto.

 

Paruošti padažą: pomidorų minkštimą, 5 – 6 šaukštus alyvuogių aliejaus, pomidorų pastą, cukrų, druską ir pipirus gerai sumaišyti.

 

Paruošti įdarą: į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkintą svogūną ir maltą mėsą, kol svogūnas taps permatomas, o mėsa iškepusi. Cukiniją supjaustyti kubeliais ir pakepinti dar minutę. Tada sudėti susmulkintą baklažano minkštimą, česnaką ir troškinti, kol suminkštės. Sudėti ryžius ir toliau troškinti, kol taps permatomi. Supilti konservuotus pomidorus, paskaninti druska ir pipirais. Kai skystis susigers į ryžius, įdaras bus paruoštas. Tada nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su šviežiais, smulkintais žalumynais.

 

Išskobtas daržoves prikimšti įdaro. Tarp daržovių išdėlioti skustų bulvių puseles. Paskaninti druska ir pipirais. Užpilti viską padažu. Daržoves uždengti viršūnėlėmis ir į kepimo indą įpilti vandens. Indą uždengti su aliuminio folija. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 60 – 75 minutes. Kai įpusės kepti, nuimti foliją ir toliau kepti, kad daržovės įgautų gražią spalvą.

 

100 g apie 132 kcal

Paruošimo laikas: 120 min

8 – 10 žmonėms

 

Kubietiškos avokadų ir ananasų salotos

 
  • 2 avokadai
  • Ananasas
  • Pusė raudono svogūno
  • Datulinė (Habanero) paprika
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai žaliųjų citrinų sulčių
  • Šaukštas apelsinų sulčių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Aliejų, žaliųjų citrinų ir apelsinų sultis sumaišyti su druska ir pipirais. Sudėti griežinėliais supjaustytą svogūną ir susmulkintą datulinę papriką be sėklų. Palikti 10 – 45 minutes pastovėti. Ananasą nulupti ir supjaustyti griežinėliais. Avokadus taip pat nulupti, išimti kauliukus ir supjaustyti. Sudėti išgriebtus svogūnus ir viską apšlakstyti likusiu padažu.

 

100 g apie 112 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

10 žmonėms

 

Australiška cukinija su mėtomis

 
  • 1 kg cukinijų
  • Raudona paprika
  • 5 g mėtų
  • 60 ml augalinio aliejaus
  • 60 ml citrinų sulčių
  • 3 šaukštai medaus
  • Šaukštas cukraus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Su daržovių skustuku cukinijas supjaustyti plonomis juostelėmis ir sumaišyti su smulkiai supjaustytu svogūnu. Viską užpilti padažu: smulkintas mėtas sumaišyti su aliejumi, citrinų sultimis, medumi, cukrumi, druska, pipirais.

 

100 g apie 69 kcal

Paruošimo laikas: 15 min

6 žmonėms

Spausdinti