Gavėnia – tai septynių savaičių pasninkas iki šv. Velykų. Šiuo metu tikintiesiems griežtai draudžiama valgyti mėsą, pieno produktus, dainuoti, šokti ir kitaip linksmintis. Tačiau tai nereiškia, kad reikia badauti ar valgyti neskaniai. Rekomenduojama rinktis sveikus ir skanius patiekalus iš šviežių produktų, kurie ne tik padės apsivalyti kūnui ir sielai, bet ir padės sustiprinti po ilgos žiemos nualintą organizmą.

 

veganiškas pyragas

Nekeptas morkų tortas

 
  • 6 didelės morkos
  • 200 g lukštentų saulėgrąžų sėklų
  • 28 datulės be kauliukų
  • 350 g kokosų drožlių
  • 1,5 šaukštelio maltų muskatų
  • 2 šaukšteliai malto cinamono
  • 150 g cukraus
  • 200 g anakardžių riešutų
  • Citrina
 

Gaminimas

 

Morkas nuplauti, nuskusti, smulkiai sutarkuoti ir sumaišyti su šiek tiek citrinos sulčių. Saulėgrąžų sėklas sumalti sumaišyti su datulėmis ir dar kartą viską susmulkinti. Tarkuotas morkas sumaišyti su saulėgrąžų sėklų ir datulių mase, įdėti muskatų, cinamono bei kokosų drožlių. Masę sudėti į formą ir palyginti su šakute. Paruošti kremą: anakardžius, citrinos sultis, cukrų ir šiek tiek vandens sumaišyti elektriniu maišytuvu. Pamažu maišant supilti apie 125 ml vandens, stebint, kad masė nesigautų per daug skysta. Kremu aptepti paruoštą morkų tortą. Galima jį pertepti keliais sluoksniais. Galima valgyti iš karto arba šiek tiek palaikius šaldytuve.

 

4 porcijų

100 g apie 308 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

 

Žirnių košė su morkomis

 
  • 450 g skaldytų žirnių
  • 1,5 l vandens ar augalinio aliejaus
  • 2 – 3 morkos
  • Svogūnas
  • 3 šaukštai saulėgrąžų aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aitriųjų paprikų, bazilikų, kalendrų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Žirnius nuplauti ir mirkyti vandenyje 2 – 3 valandas, po to nusausinti. Užpilti nauju vandeniu ir virti 30 – 35 minutes, kol suminkštės. Kai vanduo užvirs, nugraibyti putas. Baigiant virti sudėti smulkiai supjaustytą svogūną ir tarkuotas morkas. Virti, košę maišant, 3 minutes. Žirnių košę galima patiekti su šviežiomis arba konservuotomis daržovėmis.

 

4 porcijų

100 g apie 180 kcal

Paruošimo laikas: apie 3 val. 45 min

 

Jūrų žuvis su žolelėmis ir citrina

 
  • 2 jūriniai ešeriai arba kitos žuvies
  • Citrina
  • Peletrūno pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 150°. Žuvis išvalyti ir gerai nuplauti. Nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Galima kepti su galva arba be jos. Ištrinti druska ir pipirais. Žuvies pilvą įdaryti peletrūno šakelėmis. Žuvis sudėti į kepimo indą, išteptą alyvuogių aliejumi ir kepti orkaitėje 20 – 25 minutes.

 

2 porcijų

100 g apie 131 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

Spausdinti