Ar žinojote, kuo nuo baltų genčių laikų lietuviams svarbi gegužės 5-oji? Ogi tuo, kad šią dieną jie švęsdavo Cibulinį, vėliau sutapatintą su šv. Stanislovo varduvėmis! Pagal senąjį kalendorių būtent šią dieną geriausia sodinti svogūnus. Svogūnai yra naudinga sveikatai prieskoninė daržovė. Jie turi daug vertingų maistinių medžiagų, vitaminų A, C, K, kalcio ir geležies, antiokstidanto kvercetino, kuris turi priešuždegiminių savybių. Pavasarį, ko gero, tampa populiaresni laiškiniai svogūnai, kai norisi daugiau žalumos ir šiek tiek švelnesnio skonio.

 

svogunai

Omletas su špinatais ir laiškiniais svogūnais

 
  • 3 kiaušiniai
  • 70 g špinatų
  • 5 – 6 svogūnų laiškai
  • Saldžioji paprika
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Nuplauti špinatus ir atskirti lapelius. Supjaustyti papriką kubeliais, smulkiai supjaustyti svogūnų laiškus. Kiaušinius išplakti su druska ir pipirais iki putų. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir, kai įkais, pakepinti 1 min. špinatus. Tada sudėti svogūnų laiškus ir papriką, pamaišyti, supilti plaktus kiaušinius. Greitai pamaišyti viską medine mentele. Kepti, kol kiaušinių masė sutvirtės.

 

2 porcijos

100 g apie 95 kcal

Paruošimo laikas: 15 min.

 

Salotos su sūriu, riešutais ir svogūnų laiškais

 
  • 5 kiaušiniai
  • 250 g kietojo sūrio
  • Agurkas
  • 50 – 70 g graikinių riešutų
  • Nedidelis svogūnas
  • 50 g svogūnų laiškų
  • 20 g krapų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Grietinės pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kietai išvirti kiaušinius ir atvėsinti juos šaltame vandenyje. Tada nulupti ir sutarkuoti. Sūrį irgi sutarkuoti. Nulupti ir supjaustyti svogūną pusžiedžiais, supjaustyti svogūnų laiškus ir susmulkinti krapus. Agurkus supjaustyti juostelėmis. Sukapoti graikinius riešutus. Sumaišyti visus ingredientus, įdėti druskos ir pipirų pagal skonį, paskaninti grietine ir išmaišyti.

 

4 porcijos

100 g apie 170 kcal

Paruošimo laikas: 25 min.

 

Nesaldūs pyragėliai su ryžiais ir svogūnų laiškais

 
  • 2 kiaušiniai
  • 240 g miltų
  • 125 g sviesto
  • 250 g varškės
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Šaukštas cukraus
  • Kiaušinio aptepti
  • Aliejaus kepti

Įdarui:

  • 190 g ryžių
  • 100 g svogūnų laiškų
  • 4 kiaušiniai
  • Šaukštas sviesto
  • Druskos pagal skonį
  • Šaukštas aliejaus
 

Gaminimas

 

Paruošti įdarą. Pasūdytame vandenyje išvirti ryžius. Kietai išvirti kiaušinius ir atvėsinti juos šaltame vandenyje. Supjaustyti kiaušinius iki trupinių. Nuplauti, nusausinti ir smulkiai supjaustyti svogūnų laiškus. Atvėsusius ryžius sumaišyti su kiaušiniais ir svogūnų laiškais, įdėti sviesto ir vėl išmaišyti.

 

Išminkyti tešlą. Varškę sumaišyti su kiaušiniais ir cukrumi. Įdėti kambario temperatūros sviestą. Maišyti, kol tešla taps vientisa. Sijotus miltus sumaišyti su druska ir kepimo milteliais ir, nuolat maišant, supilti šį sausą mišinį tešlą ir išminkyti.

 

Tešlą padalyti į 10 – 12 dalių ir iš jų suformuoti rutuliukus. Juos šiek tiek suploti. Į vidų dėti šiek tiek įdaro. Užlankstyti tešlos kraštus. Pyragėlius sudėti į aliejumi pateptą kepimo indą, aptepti plaktu kiaušiniu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180°, 35 min.

 

10 – 12 porcijos

100 g apie 260 kcal

Paruošimo laikas: 1 val.

Spausdinti