Pasibaigus didžiųjų žiemos švenčių maratonui daugelis skundžiasi sutrikusiu virškinimu, sunkumu skrandyje, jėgų ir energijos trūkumu. Ne paslaptis, kad nuo persivalgymo labiausiai kenčia kepenys, todėl į kasdienį valgiaraštį reikėtų įtraukti daugiau sveikų maisto produktų: greipfrutų, avokadų, burokėlių, obuolių, avižinių dribsnių ir kt. Jie ne tik atstatys prarastas jėgas, bet ir leis džiaugtis gyvenimu!

 

atstatantis meniu (4)

Rožinių greipfrutų salotos

   
  • 4 rožiniai greipfrutai
  • Apelsinas
  • 80 g granatų sėklų
  • Nedidelis raudonasis svogūnas
  • 3 šakelės mėtų
  • 30 ml apelsinų sulčių
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • Medaus pagal skonį
 

Gaminimas

 

Vaisius ir svogūną nulupti, supjaustyti griežinėliais. Užbarstyti granatų sėklomis, mėtų lapeliais. Aplieti padažu iš apelsinų sulčių, aliejaus ir medaus.

 

6 porcijos

100 g 105 kcal

Ruošti 20 min.

 

atstatantis meniu (3)

Avokadų gvakamolė

 
  • 2 dideli avokadai
  • Pusė žaliosios citrinos
  • Nedidelis pomidoras
  • 30 g šviežių kalendrų
 

Gaminimas

 

Kalendras, pomidorą ir citrinų sultis sutrinti šakute, pasūdyti. Išimti avokadų kauliukus. Jų minkštimą sutrinti ir sumaišyti su kitais ingredientais. Galima patiekti su kukurūzų trakučiais.

 

4 porcijos

100 g 189 kcal

Ruošti 10 min.

 

atstatantis meniu (2)

Dvisluoksnis glotnutis

 

1 sluoksniui:

  • 150 g šaldytų mangų
  • 30 ml citrinų sulčių
  • 0,5 šaukštelio ciberžolės
  • 0,25 šaukštelio Kajeno paprikos
  • 2 šaukšteliai tarkuoto imbiero
  • 180 ml apelsinų sulčių

2 sluoksniui:

  • Nedidelis burokėlis
  • 110 g šaldytų aviečių
  • Apelsinas arba greipfrutas
  • 120 ml granatų sulčių
  • Medaus pagal skonį

Gaminimas

 

Visus 1 sluoksnio ingredientus sudėtį į elektrinį trintuvą ir susmulkinti.

 

Į švarų elektrinį trintuvą sudėti 2 sluoksnio ingredientus ir susmulkinti. Turi gautis labai tirštos konsistencijos.

 

Pilti į stiklines vienos spalvos, o ant viršaus – kitos spalvos kokteilio. Šiek tiek pamaišyti, bet ne per daug, kad matytųsi skirtingi sluoksniai. Viršų galima apibarstyti mėgstamomis sėklomis.

 

2 porcijos

100 g 168 kcal

Ruošti 20 min.

 

atstatantis meniu (6)

Sriuba su ciberžole

   
  • 750 g morkų
  • 2 salierų stiebai
  • 2 šaukšteliai ciberžolės
  • Lauro lapas
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 l vandens
  • 2 šaukštai aliejaus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Papuošimui:

  • Kalendrų pagal skonį
  • 4 laiškiniai svogūnai
  • Žalia aitrioji paprika
  • 4 šaukštai sezamų aliejaus
  • 2 šaukšteliai žaliųjų citrinų sulčių
 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šlakelį aliejaus. Dažnai pamaišant (apie 10 min.) pakepinti smulkiai pjaustytą svogūną, morkas, salierus, įmesti lauro lapą. Įdėti smulkintą česnaką ir ciberžolę. Gerai išmaišyti ir viską pakepti dar 5 min. Supilti vandenį, pasūdyti, pagardinti pipirais. Kai užvirs, sumažinti ugnį ir virti dar 15 min., kol suminkštės morkos. Išimti lauro lapą. Leisti sriubai šiek tiek atvėsti. Sutrinti elektriniu trintuvu. Vėl pašildyti.

 

Kalendras stambiai supjaustyti, sumaišyti su smulkintais laiškais, paprika. Įpilti sezamų aliejų ir citrinų sultis. Žalumynais puošti sriubą.

 

4 porcijos

100 g 175kcal

Ruošti 1 val.

 

atstatantis meniu (7)

Obuoliniai jautienos kukuliai

  • 500 g maltos jautienos
  • Kiaušinis
  • Obuolys
  • Šaukštas bulvių krakmolo
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

Padažui:

  • Šaukštas sojų padažo
  • 2 šaukštai medaus
  • Šaukštas apelsinų sulčių
  • 2 šaukštai citrinų sulčių
 

Gaminimas

 

Mėsą pasūdyti, pagardinti pipirais. Įmušti kiaušinį, įdėti krakmolą ir išmaišyti. Obuolį nulupti, smulkiai sutarkuoti, nuspausti sulčių perteklių. Iš faršo daryti paplotėlį, į vidurį dėti tarkuoto obuolio ir formuoti kukulius. Įdarytus kukulius šaldytuve laikyti 20 min.

 

Sumaišyti išvardytus ingredientus. Į keptuvę įpilti šlakelį aliejaus. Iš abiejų pusių apkepti įdarytus kukulius, kol visiškai iškeps. Kukulius aplieti padažu.

 

4 porcijos

100 g 138 kcal

Ruošti 1 val.

 

atstatantis meniu (5)

Riešutinė košė

   
  • Bananas
  • 20 g linų sėmenų
  • 30 g migdolų
  • 10 g karijų
  • Kiaušinis
  • Kiaušinio baltymas
  • 50 ml pieno
  • Malto cinamono pagal skonį
  • Mėgstamų riešutų puošti
 

Gaminimas

 

Bananą nulupti ir sutrinti šakute. Karijas sugrūsti, bet nesmulkiai. Migdolus ir linų sėmenis susmulkinti elektriniu trintuvu. Ingredientus įdėti į keptuvę. Įmušti kiaušinį ir supilti kito baltymą. Įpilti pieną ir gerai išmaišyti. Masę kaitinti ant vidutinės ugnies nuolat maišant apie 5–7 min. Prieš patiekiant apibarstyti cinamonu. Puošti riešutais.

 

2 porcijos

100 g 184 kcal

Ruošti 25 min.

 

atstatantis meniu (8)

Lašiša su brokoliais

   
  • 500 g lašišos
  • 500 g brokolių
  • 1,5 šaukšto miltų
  • Šaukštelis cukraus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 500 ml grietinėlės arba pieno
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Brokolius suskaidyti žiedynais, sudėti į verdantį vandenį ir virti apie 5–7 min. Lašišą išdarinėti, išimti kaulus, supjaustyti gabaliukais. Į keptuvę įpilti šlakelį aliejaus, pakepinti žuvį. Į grietinėlę įberti miltus, cukrų. Pasūdyti, pagardinti pipirais. Apvirtus brokolius ir apkeptą lašišą aplieti grietinėlės padažu. Nuolat maišant troškinti, kol padažas sutirštės ir pasklis žuvies aromatas. Galima patiekti su virtomis bulvėmis arba ryžiais.

 

4 porcijos

100 g 220 kcal

Ruošti 50 min.

 

atstatantis meniu (1)

Avižinių dribsnių pyragas su datulėmis

 
  • 250 g avižinių dribsnių
  • 200 g datulių
  • 50 g lazdyno riešutų
  • Šaukštas kokosų drožlių
  • 150 g sviesto
  • 80 g rudojo cukraus
  • 50 ml medaus
  • 30 ml klevų sirupo
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180 °C temperatūros. Sviestą su cukrumi, klevų sirupu ir medumi ištirpdyti. Sudėti dribsnius, kokosų drožles, smulkintus riešutus ir gerai išmaišyti. Datules sutrinti elektriniu trintuvu. Kepimo indą ištepti riebalais arba iškloti kepimo popieriumi. Dėti pusę avižinių dribsnių masės, trintų datulių. Sudėti likusią dribsnių masę. Kepti orkaitėje 15–20 min.

 

6 porcijos

100 g 200 kcal

Ruošti 30 min.

 
Spausdinti