Jeigu reikėtų išrinkti sveikiausią vaisių Žemėje – tai granatai, be abejo, užimtų vieną iš aukščiausių vietų. Ryškūs ir sultingi vaisiai, kurių forma iš tiesų primena sprogstamąjį užtaisą, natūralioje aplinkoje auga Irane, Saudo Arabijoje, Šiaurės Indijoje ir Pietų Azijoje. Žmonės maistui juos vartoja nuo maždaug 1000 m. pr. Kr. Senovės Egiptiečiai neretai granatų dėdavo mirusiesiems į karstą. Galbūt dėlto, kad jie turėtų kuo pasistiprinti, o gal ir dėlto, kad jie turėjo kokių nors magiškų galių, praversiančių požemių karalystėje. Granados miestas Ispanijoje taip pat buvo pavadintas pagal šį vaisių… Tačiau kokie granatų privalumai sveikatai?

 

"granatai"

Geriausios priežastys valgyti granatus:

 
  • Granatuose apstu naudingųjų medžiagų. Viename granate yra apie 7 g dietinių skaidulų, 3 g baltymų, 30 % rekomenduojamos vitamino C dienos normos, 36 % rekomenduojamos vitamino K dienos normos, 16 % rekomenduojamos folio rūgšties dienos normos ir 12 % rekomenduojamos kalio dienos normos. Granatų sėklytės labai saldžios, todėl tai gana kaloringas vaisius – turi apie 144 kcal.
 
  • Granuotuose yra veikliųjų medžiagų, antioksidantų, kurie tris kartus stipresni nei antioksidantai žaliojoje arbatoje ar raudonajame vyne. Antioksidantai gali užkirsti kelią daugeliui ligų, tarp jų ir sunkiai pagydomoms.
 
  • Granatai mažina uždegimą. Todėl jų rekomenduojama vartoti sergantiems širdies ligomis, II tipo diabetu, Alzheimeriu, nutukus. Jie gali sumažinti uždegimą virškinimo trakte, stabdyti krūties ir žarnyno vėžio ląstelių dauginimąsi.
 
  • Granatus ypač naudinga valgyti vyrams, nes jie mažina prostatos vėžio riziką.
 
  • Granatai sveika ir moterims, nes jie gali apsaugoti nuo krūties vėžio.
 
  • Granatai gali sumažinti aukštą kraujo spaudimą.
 
  • Granatai gali sumažinti sąnarių skausmą, sergant artritu.
 
  • Granatų sultys sumažina širdies ligų išsivystymo riziką.
 
  • Granatų sultys padeda nuo impotencijos ir erekcijos sutrikimų.
 
  • Granatai gali padėti įveikti bakterines ir grybelines infekcijas.
 
  • Granatų sultys gali pagerinti atmintį.
 
  • Granatų sultys suteikia energijos, didina darbingumą.
 
  • Granatai mažina mažakraujystės riziką.
 
  • Granatai gerina burnos ertmės ir dantų būklę: šalina apnašas ir nuo įvairių burnos ertmės ligų.
 
  • Granatai padeda sutrikus virškinimui, nuo viduriavimo.
 
  • Granatai naudingi nėščiosioms, nes gali apsaugoti nuo priešlaikinio gimdymo.
 
  • Granatai naudingi sergantiems depresija.
 

Naudingi patarimai, kaip išsirinkti granatą parduotuvėje:

 
  • Rinktis vaisių, kuris pagal savo dydį yra sunkiausias – tokie granatai būna sultingiausi. Tikriausiai nedaugelis žino, kad granatų kokybė nepriklauso nuo žievelės spalvos. Prinokusių vaisių žievė gali būti nuo raudonos iki rausvai rudos spalvos. Tačiau geriau, kad granatas būtų tamsesnės spalvos. Kuo tamsesni vaisiai, tuo mažiau aitrūs.
 

Naudingi patarimai, kaip teisingai valgyti granatą:

 
  • Nupjauti granato viršūnėlę.
  • Vaisių padalinti segmentais.
  • Kiekvieną segmentą atskirai panardinti į vandens dubenį ir ridenant tarp pirštų išimti sėklas.
  • Nukošti vandenį. Likusias sėklas su minkštimu galima valgyti arba naudoti maistui gaminti.
 

3 lengvi receptai su granatais per 15 minučių!

 

Varškės desertas su granatais

 
  • Granatas
  • 200 g varškės
  • 100 g grietinės
  • Vanilinio cukraus pagal skonį

Kremui:

  • 100 g grietinės
  • 50 g miltelinio cukraus
  • 0,5 šaukštelio romo esencijos
 

Gaminimas

 

Varškę išplakti su cukrumi ir grietine, kad gautųsi lengva ir puri masė. Po to sumaišyti su granato sėklomis. Paruošti kremą: išplakti grietinę su cukrumi, įpilti romo esencijos. Pirmiausiai į desertines taures dėti varškės ir granatų masę, paskui kremą ir galiausiai papuošti likusiomis granatų sėklomis.

 

4 žmonėms

100 g apie 162 kcal

Paruošimo laikas: 15 min

 

Keptas sūris su granatais ir medumi

 
  • 150 g varškės sūrio
  • 50 g medaus
  • 2 figos
  • Granatas
  • Alyvuogių aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Sūrį supjaustyti 0,5 cm storio gabalėliais. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir kepti sūrį iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Keptą sūrį aplieti pašildytu medumi, įdėti ketvirčiais supjaustytų figų ir granatų sėklų.

 

2 žmonėms

100 g apie 187 kcal

Paruošimo laikas: 15 min

 

Kalakutienos salotos su granatais ir pistacijomis

 
  • 300 g virtos kalakutienos
  • Granatas
  • 25 g pistacijų
  • Saliero stiebas
  • 50 g Petražolių
  • 150 g įvairių salotų
  • Raudonasis svogūnas
  • 1,5 šaukšto raudonojo vyno acto
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Alyvuogių aliejų sumaišyti su actu, smulkintu svogūnu, druska ir pipirais. Padažu apšlakstyti salotų lapus. Smulkintą kalakutieną sumaišyti su granatų sėklomis, kapotais riešutais ir smulkintais salierais bei petražolėmis. Užpilti likusiu padažu ir sumaišyti. Dėti ant salotų lapų.

 

2 žmonėms

100 g apie 137 kcal

Paruošimo laikas: 15 min

Spausdinti