Pakeisti druską savo mitybos racione galima įvairiais, aromatingais prieskonių ir žolelių mišiniais. Teigiama, kad sumažinus druskos vartojimą pagerėtų, ko gero, daugelio šiuolaikinių žmonių sveikata ir bendra savijauta, lyg iš niekur nieko ištirptų 3 kg svorio…

 

druska

Druska laikoma svarbiu ir nepakeičiamu produktu virtuvėje. Tačiau vartojant per daug, šis populiarus maisto prieskonis skatina skysčių kaupimąsi organizme, dėl ko svoris gali padėti 2 – 3 kg.

 

Sveikatos specialistai nerekomenduoja per dieną suvartoti daugiau nei 5 g druskos. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tikrai tiek nesuvartojama – juk tai šaukštelis druskos, tačiau mes suvartojame daug „paslėptos“ druskos. Dauguma žmonių mėgsta papildomai įberti druskos į jau paruoštus patiekalus, renkasi sūrius užkandžius, todėl lengvai ir nepastebimai viršija rekomenduojama dienos druskos normą. Kyla klausimas, kuo tada pakeisti druską, kad nenukentėtų maisto skonis? Saugus ir kvapnus žolelių ir prieskonių mišinys gali pataisyti situaciją, padaryti patiekalus dar skanesniais, naudingesniais ir nedidinti rimtų, lėtinių ligų rizikos.

 

3 būdai, kuo pakeisti druską:

 
  • Universalūs prieskoniai. Paimti džiovintų česnakų miltelių, juodųjų pipirų, šalavijų, mairūnų, raudonų arba Kajeno paprikų, čiobrelių ir raudonėlių. Sumaišyti po šaukštą visų ingredientų ir susmulkinti maisto trintuvu. Šį maloniai kvepiantį prieskonių mišinį galima naudoti pagardinti praktiškai kiekvieną patiekalą.
 
  • Prieskoniai garnyrams. Paimti migdolų, linų sėmenų ir saulėgrąžų sėklų lygiomis proporcijomis. Viską sumaišyti ir susmulkinti elektriniu trintuvu. Šį aromatingą pakaitalą druskai galima naudoti salotoms, košėms ir kitiems garnyrams gardinti.
 
  • Prieskoniai karštiems patiekalams. 3 šaukštus kalendrų, kuminų, kardamonų sėklų ir gvazdikėlių sumaišyti su šaukšteliu juodųjų pipirų ir malto cinamono. Viską sumalti prieskonių malūnėliu. Šis prieskonių mišinys suteiks karštiems patiekalams aitrumo, bet nebus pernelyg aštrus.
 

Prieskoniai, kurie gali pakeisti druską:

 
  • Petražolės. Petražolių prekybos vietose galima rasti visus metus. Jos suteikia gaivumo pojūtį viskam: nuo sriubos iki troškinių ir kiaušinių.
 
  • Imbieras. Turi unikalų (saldžiai aitrų) skonį. Galima gardinti daug baltymų turinčius produktus: žuvį, vištieną, kiaulieną, jautieną.
 
  • Bazilikai. Tinka su pomidorais, keptomis daržovėmis, ant grotelių kepta mėsa arba žuvimi.
 
  • Rozmarinai. Suteikia stiprų, miško skonį ir kvapą makaronų patiekalams ir troškiniams.
 
  • Kalendros. Regis, tai, ar patiks kalendros, priklauso nuo genų. Štai todėl vieni šį prieskonį dievina ir naudoja visur, o kiti negali pakęsti.
 
  • Mėtos. Tinka makaronų patiekalams, šaltoms kruopų salotoms.
 
  • Cinamonas. Gali pakeisti ne tik cukrų, bet ir druską. Tinka sultiniuose, kruopų košėse.
 
  • Raudonojo vyno actas. Natūraliai stiprina skonį, todėl nebėra būtinybės dar papildomai dėti druskos.
 
  • Citrinų sultys. Šiek tiek citrinų sulčių galima išspausti ant kiaušinių arba ant grotelių keptos mėsos.
 
  • Garstyčios. Tinka su daržovėmis. Prieš perkant būtina skaityti etiketes ir rinktis tik tokias garstyčias, kurios buvo pagamintos, nenaudojant druskos.
 
  • Aitriosios paprikos. Sustiprina skonį, suteikia malonų aromatą, todėl nebereikia papildomai dėti druskos.