Magribu vadinamos trys Šiaurės Afrikos valstybės: Tunisas, Alžyras ir Marokas. Spėjama, kad būtent šioje teritorijoje prieš mūsų erą iš rupių miltų buvo pradėtos gaminti smulkios kruopos. Tačiau pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose kuskusas paminėtas tik XIII a. Už tai, kad šios kruopos pasiekė Europą, reikėtų dėkoti arabų keliautojams. Pirmieji jomis mėgautis pradėjo prancūzai, o šiandien kuskusas mėgstamas ir lietuvių virtuvėje.

 

is kuskuso (3)

Su avinžirniais ir feta

 

100 g apie 160 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 40 min.

 
  • 270 g kuskuso
  • 400 g konservuotų avinžirnių
  • 150 g fetos
  • 250 ml daržovių sultinio
  • 120 ml vandens
  • Raudonasis svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • 2 šaukšteliai marokietiškų prieskonių
  • 50 g pomidorų
  • 100 g cukinijos
  • 3 šaukšteliai tarkuotos citrinos žievelės
  • 60 ml citrinų sulčių
  • Šaukštas kedrinių pinijų
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, kalendrų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Sultinį sumaišyti su vandeniu ir kaitinti iki užvirimo. Tada nukelti nuo ugnies, suberti kuskusą, uždengti ir laikyti apie 5 min. Tuomet išmaišyti ir laikyti šiltai. Svogūną, česnako skiltelę susmulkinti ir pakepinti. Paskui sudėti marokietiškus prieskonius ir kepti ant silpnos ugnies dar apie 2 min. Tada suberti stambiai pjaustytus pomidorus, smulkintas cukinijas, avinžirnius ir nuolatos maišant kepti dar apie 5 min. Tuomet nukelti nuo ugnies, sumaišyti su kuskusu, smulkinta feta, citrinos žievele, sultimis, riešutais ir pagardinti prieskoniais. Galima patiekti papuošus citrinos griežinėliais ir mėgstamais žalumynais.

 

is kuskuso (5)

Džiovintais pomidorais įdarytos paprikos

 

100 g apie 90 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1,5 val.

 
  • 4 saldžiosios paprikos

Įdarui:

  • 190 g kuskuso
  • 200 g saulėje džiovintų pomidorų
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 60 ml vandens
  • 250 ml karšto vandens
  • 3 šaukštai smulkintų bazilikų
  • Šaukštelis indiškų prieskonių
  • 100 g juodųjų alyvuogių
  • 50 g fetos
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Paprikas perpjauti pusiau, pašalinti sėklas ir atidėti.

 

Svogūną, česnako skilteles susmulkinti ir pakepinti. Tada sumaišyti su pomidorais, vandeniu ir troškinti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Kuskusą užpilti karštu vandeniu, išmaišyti ir laikyti uždengus apie 4 min. Paskui dar kartą išmaišyti, sudėti bazilikus, indiškus prieskonius, pusiau perpjautas alyvuoges, smulkintą fetą, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Tuomet sumaišyti su pomidorų mase ir išmaišyti.

 

Gautu įdaru įdaryti paprikų puseles, dėti į kepimo indą, uždengti folija ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti karštas. Galima papuošti mėgstamais žalumynais.

 

is kuskuso (1)

Ėrienos kotletai

   

100 g apie 160 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

Kotletams:

  • 500 g maltos ėrienos
  • Svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • 100 g migdolų
  • 100 g mėtų lapų
  • 2 šaukšteliai maltų kmynų
  • Šaukštelis cinamono
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, aitriosios paprikos miltelių pagal skonį

Kuskusui:

  • 270 g kuskuso
  • 370 ml daržovių sultinio
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 50 g razinų
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Svogūną, česnako skiltelę susmulkinti. Migdolus sutrinti. Mėtų lapus susmulkinti. Tada visus kotletams skirtus ingredientus sumaišyti ir pagardinti prieskoniais. Iš gautos masės formuoti nedidelius kotletus ir kepti iš abiejų pusių apie 15 min., kol gražiai apskrus. Laikyti šiltai.

 

Kuskusą užpilti karštu sultiniu, išmaišyti ir laikyti uždengus apie 10 min. Paskui gerai išmaišyti. Tuomet pagardinti druska, supilti aliejų, suberti razinas ir dar kartą išmaišyti.

 

Ėrienos kotletus patiekti su kuskusu. Galima pagardinti jogurtu ir pomidorų padažu.

 

is kuskuso (6)

Blynai su sūriu ir džiūvėsėliais

 

100 g apie 205 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 45 min.

 
  • 170 g kuskuso
  • 80 g fetos
  • 50 g džiūvėsėlių
  • 200 ml daržovių sultinio
  • 2 kiaušiniai
  • 3 šaukštai natūralaus jogurto
  • 50 g pomidorų
  • 3 svogūnų laiškai
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kuskusą užpilti karštu sultiniu, išmaišyti ir uždengus laikyti apie 5 min. Paskui gerai išmaišyti ir pagardinti druska. Vieną kiaušinį išplakti ir sumaišyti su jogurtu. Tada sudėti smulkintą fetą, pomidorus ir svogūnų laiškus. Tuomet sudėti kuskusą, pagardinti prieskoniais ir gerai išmaišyti. Iš gautos masės šlapiomis rankomis formuoti storus blynus. Tada pamirkyti likusio kiaušinio plakinyje, apvolioti džiūvėsėliuose ir kepti iš abiejų pusių apie 4 min., kol gražiai apskrus. Galima patiekti su salotų lapais ir mėgstamu padažu.

 

is kuskuso (4)

Lašiša spanguolių padaže

 

100 g apie 250 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

Kuskusui:

  • 350 g kuskuso
  • 100 g džiovintų spanguolių
  • 2 šaukšteliai cinamono
  • 0,5 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų
  • 350 ml vandens
  • 80 g kedrinių pinijų
  • Aliejaus kepti
  • Mėtų, bazilikų lapų pagal skonį

Lašišai:

  • 840 g lašišos filė
  • Tarkuota apelsino žievelė
  • 60 ml apelsinų sulčių
  • Sviesto kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Garnyrui:

  • 6 šaukštai spanguolių padažo
  • 4 šaukšteliai sojų padažo
  • Šaukštelis sezamų
 

Gaminimas

 

Kuskusą sumaišyti su spanguolėmis, cinamonu ir kvapiaisiais pipirais. Tada užpilti karštu vandeniu, išmaišyti ir uždengtus laikyti apie 5 min. Paskui gerai išmaišyti ir palikti atvėsti. Tuomet suberti skrudintus riešutus, pagardinti žalumynais ir dar kartą išmaišyti.

Lašišą supjaustyti į šešis gabalėlius ir pagardinti prieskoniais.

 

Kuskusą dėti į kepimo indą, ant viršaus suberti lašišos gabalėlius, apibarstyti apelsino žievele, apšlakstyti apelsinų sultimis ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.

 

Tada apšlakstyti sojų, spanguolių padažais, apibarstyti sezamais ir patiekti.

 

is kuskuso (2)

Vištienos ir porų sriuba

 

100 ml apie 49 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 45 min.

 
  • 180 g kuskuso
  • 230 g virtos vištienos
  • 1 l vištienos sultinio
  • Poras
  • Svogūnas
  • 2 salierų stiebai
  • Morka
  • Šaukštas malto imbiero
  • Šaukštas citrinžolių
  • 2 skiltelės česnako
  • Pusė citrinos
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, žalumynų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Įkaitinti 1–2 šaukštus vištienos sultinio. Tada sudėti smulkintus svogūnus, porus, salierus, tarkuotas morkas ir kepti ant silpnos ugnies apie 6 min., kol daržovės suminkštės. Tuomet suberti imbierą, citrinžoles, trintas česnako skilteles, išmaišyti ir kepti dar apie 2 min. Paskui sumaišyti su sultiniu, smulkinta vištiena, kuskusu ir kaitinti iki užvirimo. Tada sumažinti ugnį ir uždengus virti ant silpnos ugnies dar apie 15 min. Iš citrinos išspausti sultis ir supilti į sriubą. Patiekti pagardinus prieskoniais ir žalumynais.

 
Spausdinti