Kiekvieną dieną galima pasidaryti nedidelę šventę! Pavyzdžiui, gegužės 28 dieną galima švęsti tarptautinę mėsainių dieną! Pirmasis mėsainis buvo parduotas 1900 metų liepos 27 dieną Niu Haveno mieste, JAV. Klasikinis mėsainis gaminamas iš mėsos maltinuko ir perpjautos bandelės su įvairiais priedais (padažais, salotomis, daržovėmis). Galbūt mėsainis nėra pats sveikiausias patiekalas pasaulyje, bet jis tikrai yra vienas mėgstamiausių! Štai kelios idėjos, kaip pasigaminti namuose skanų mėsainį!

 

mesainiai

Klasikiniai mėsainiai

 
  • 500 g maltos mėsos
  • 4 kvietinių miltų bandelės
  • 100 g čederio sūrio (nebūtinai)
  • Kiaušinis
  • Svogūnas
  • 4 salotų lapai
  • Didelis pomidoras
  • 0,5 šaukštelio alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis džiovintų prieskoninių žolelių mišinio
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Kečupo pagal skonį
 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną, kol taps gražios, auksinės spalvos. Maltą mėsą sumaišyti su prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais, ir plaktu kiaušiniu. Sudėti keptus svogūnus ir vėl sumaišyti. Iš mėsos suformuoti maltinukus. Kepti mėsainius ant įkaitintų grotelių iš abiejų pusių, kol mėsa bus iškepusi ir gražiai apskrudusi. Ant vienos mėsainio pusės, kai bus beveik iškepusi mėsa, uždėti šiek tiek sūrio ir palaukti, kol išsilydys. Paskrudinti perpjautas bandeles ant grotelių ir tarp dviejų bandelės pusių dėti salotų, mėsainį, pomidorų griežinėlių. Patiekti su kečupu.

 

4 porcijos

100 g apie 236 kcal

Paruošimo laikas: apie 40 min

 

Saldžiarūgščiai žuvainiai

 
  • 100 g menkės be odos
  • 18 g duonos džiūvėsėlių
  • Kiaušinio baltymas
  • 0,5 askalotinio česnako
  • Šaukštelis smulkintų bazilikų
  • Jūros druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • 4 kvietinių miltų bandelės
  • Salotų pagal skonį

Padažui:

  • 2 šaukštai baltojo vyno acto
  • Šaukštas cukraus
  • Šaukštas kečupo
  • 0,5 šaukšto sojų padažo
  • 0,5 šaukšto kukurūzų miltų
  • 0,5 šaukštelio sezamų sėklų aliejaus
  • Laiškinis česnakas
 

Gaminimas

 

Menkės gabalėlius, džiūvėsėlius, kiaušinio baltymą, askalotinį česnaką, bazilikus susmulkinti elektriniu trintuvu, bet ne iki tyrės konsistencijos, paskaninti druska ir pipirais. Iš šios masės suformuoti keturis žuvies maltinukus, kuriuos atvėsinti šaldytuve 30 min. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir žuvies maltinukus apkepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir žuvis bus visiškai iškepusi. Sumaišyti visus ingredientus padažui ir maišant šiek tiek pakaitinti, kol sutirštės. Paskrudinti perpjautas bandeles ant grotelių ir tarp dviejų bandelės pusių dėti salotų, žuvainį ir aplieti saldžiarūgščiu padažu.

 

4 porcijos

100 g apie 257 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Tofu mėsainis su gvakamolės padažu

 
  • 4 kvietinių miltų bandelės su sezamų sėklomis
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 50 g įvairių salotų
  • Didelis pomidoras
  • 395 g tofu
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gvakamolei:

  • 2 avokadai
  • Žaliosios citrinos sultys
  • Šaukštelis tabasko padažo
  • Skiltelė česnako
  • Keli bazilikų lapeliai
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti tofu su prieskoniais, kol įgaus gražų, auksinį atspalvį. Visus ingredientus gvakamolei sumaišyti ir šiek tiek sutrinti. Paskaninti druska ir prieskoniais. Paskrudinti bandeles, perpjautas per pusę, ant grotelių. Tada dėti po šaukštą gvakamolės, tofu, pomidorų griežinėlių, salotų ir užvožti kita bandelės puse.

   

4 porcijos

100 g apie 203 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

Spausdinti