Ar žinojote, kad lapkričio 8-ąją minima Europos sveikos mitybos diena? Europoje, kaip ir visame pasaulyje, daug žmonių turi antsvorio, yra nemažai nutukusių. Be abejo, keisti įsisenėjusius įpročius sunku, bet Europos Sąjunga skatina suaugusius ir ypač vaikus pradėti valgyti sveikiau kiekvieną dieną, kad gyvenimas teiktų daugiau džiaugsmo, sumažėtų sveikatos sutrikimų ir ligų, kylančių dėl per didelio kūno svorio.

 

dietos

Europinės rekomendacijos sveikai mitybai:

 
  • Valgyti didelės maistinės vertės ir įvairų maistą. Mitybos pagrindą turėtų sudaryti augalinės, o ne gyvulinės kilmės maisto produktai.
 
  • Nepersivalgyti, bet ir nebadauti.
 
  • Rekomenduojama valgyti pusryčius, ypač vaikams.
 
  • Gerti daugiau gryno vandens.
 
  • Vengti energetinių gėrimų, nepiktnaudžiauti kava.
 
  • Keletą kartų per dieną valgyti duonos, visadalių grūdų produktų, makaronų, ryžių ar bulvių.
 
  • Valgyti įvairių vaisių ir daržovių, geriausia šviežių ir sezoninių, keletą kartų per dieną (bent 400 g per dieną).
 
  • Palaikyti normalų kūno svorį (KMI: 18,5 – 25), užsiimant nuo vidutinio intensyvumo iki didelio intensyvumo fizine veikla. Geriausia kasdien.
 
  • Riboti riebalų suvartojimą (ne daugiau nei 30 % dienos energinės vertės) ir pakeisti sočiuosius riebalų šaltinius nesočiaisiais.
 
  • Per dieną suvartoti 5 – 10 g maistinės ląstelienos.
 
  • Pakeisti riebią mėsą ir mėsos gaminius į pupeles, lęšius, kitas ankštines daržoves, žuvį, paukštieną ir liesą mėsą.
 
  • Valgyti žuvį du kartus per savaitę.
 
  • Varto pieną ir pieno produktus (kefyrą, grietinę, jogurtą ir sūrį), kuriuose yra mažai riebalų ir druskos.
 
  • Rinktis maisto produktus, kuriuose yra mažai cukraus, cukrų, medų, sirupą, vaisių sultis vartoti saikingai, riboti saldumynų ir saldžių gaiviųjų gėrimų suvartojimą.
 
  • Valgyti mažiau druskos. Druskos suvartoti rekomenduojama ne daugiau nei vieną šaukštelį (5 g) per dieną, įskaitant pridėtinę druską duonos gaminiuose, apdorotuose, rūkytuose ir perdirbtuose maisto produktuose. Vartoti druską su jodu tuose regionuose, kur jodo trūkumas yra masinė problema.
 
  • Vengti transriebalų, palmių aliejaus maisto produktuose.
 
  • Labai saikingai vartoti alkoholinius gėrimus, o geriausia būtų jų visiškai atsisakyti.
 
  • Maistą gaminti, laikantis gerų higienos sąlygų. Maistą gaminti garuose, kepti orkaitėje, virti arba pašildyti mikrobangų krosnelėje, kad nebūtų naudojama papildomų riebalų.
 
  • Kūdikius žindyti krūtimi rekomenduojama iki 6 mėnesių, po pusės metų pradėti primaitinti ir kitokiu maistu.