Sako, kaip pavadinsi, taip nepagadinsi, tačiau erškėtuoges pavadinti kitaip nei vitaminų saugykla būtų tikra nuodėmė. Jos gelbsti susirgus daugeliu ligų, avitaminoze ir netgi depresija. Nuo senų laikų vartojamą natūralų vaistą (erškėtuogių vaisius, lapus bei žiedus) pripažįsta net šiuolaikinė medicina.

 

Gamtoje auga net apie 400 erškėtrožių rūšių, iš kurių mokslininkai oficialiai patvirtino nuo 140 iki 150 rūšių. Lietuvoje auga apie 9 laukinių rožių rūšys, kurios gali būti naudojamos kaip vaistinė žaliava.

 

Erškėtuogės turtingos įvairių naudingųjų medžiagų: vitaminų (C, P, PP, B1, B2, K, E, alfa ir beta karoteno), augalinių cukrų, organinių rūgščių, makroelementų (kalio, kalcio, magnio, geležies), mikroelementų (cinko, vario, kobalto, mangano, aliuminio, fosforo, seleno), pektinų, steroidų ir jų darinių, taninų, flavonoidų, alifatinių angliavandenilių ir t. t.

 

Vaistinis augalas pasižymi antibakterinėmis, priešuždegiminėmis, sutraukiančiosiomis, tonizuojančiomis, diuretinėmis, chloretinėmis savybėmis. Stiprina kraujagysles ir kapiliarus, stabdo kraujavimą, skatina audinių atsinaujinimą, didina atsparumą kenksmingoms medžiagoms, teigiamai veikia mineralų ir angliavandenių apykaitą, sumažina nervų ligų riziką.

 

Erškėtuogių užpilai ir nuovirai vartojami nuo sezoninių peršalimo ligų, gerina nuotaiką, stiprina imuninę sistemą, gerina širdies, kraujagyslių ir smegenų veiklą. Padeda nuo pervargimo, mažakraujystės, hipertenzijos, inkstų, kepenų ir tulžies pūslės ligų, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir gerina regėjimą.

 

Erškėtuogių sirupas gaminamas iš šio augalo vaisių ir vartojamas kaip tonizuojanti priemonė. Taip pat gali būti vartojamas kaip hipovitaminozės, tulžies pūslės sutrikimų profilaktikai, dingus apetitui. Ypač naudingas vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms. Suaugusieji turėtų vartoti 1 – 2 šaukštus 2 – 3 kartus per dieną. Dvejų, trejų metų vaikai po pusę šaukštelio, 3 – 6 metų – šaukštelį, 6 – 12 metų – desertinį šaukštą 2 – 3 kartus per dieną.

 

Norint pasigaminti erškėtuogių antpilo reikės 10 g džiovintų vaisių užpilti 200 ml verdančio vandens ir palikti termose pritraukti bent valandai. Jeigu tikimąsi stipresnio poveikio, palikti pritraukti 7 – 12 valandų. Be to, uogas, prieš užpilant vandeniu, sutraiškyti.